Κρασί: 5 ενδείξεις ότι είναι ελαττωματικό

SHARE

                                                                        Πηγή εικόνας: www.onmed.gr

 

Ως γνωστόν, όταν το κρασί καταναλώνεται τακτικά και με μέτρο, μπορεί να συνεισφέρει με τις ευεργετικές του ιδιότητες με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας καθώς και να προστατεύσει τον οργανισμό από παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος. Αντίθετα, η συστηματική υπερκατανάλωση του, αυξάνει των κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και επιβαρύνει την υγεία του οργανισμού.

Περιέργως για πολλούς, το να αποκαλούμε ένα κρασί καλό επειδή μας αρέσει, δε σημαίνει ότι μπορούμε από την άλλη να χαρακτηρίσουμε ένα κρασί κακό, απλά και μόνο γιατί δεν μας ταιριάζει γευστικά!
Γεγονός είναι, ότι τα πραγματικά κακά κρασιά που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα, είναι πολύ λίγα. Και πολλά από αυτά, είναι κυρίως φιάλες στις οποίες η κακή διαχείριση κατέστρεψε το κρασί που υπήρχε μέσα σε αυτές.
Παρουσιάζουμε πέντε ενδείξεις που καθιστούν ένα ποτήρι ή μπουκάλι κρασί ελαττωματικό και από τι προκαλούνται αυτές:

  • Ξίνισμα του κρασιού: Κύριος υπεύθυνος είναι τα βακτήρια και διάφοροι άλλοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι παράγουν ουσίες που αλλοιώνουν τη γεύση του κρασιού και μεταβολίζουν τα συστατικά του. Αποφεύγεται η παρουσία τους όταν οι παραγωγοί κατά τη διάρκεια της οινοποίησης προβαίνουν σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες που εξασφαλίζουν την υγιή πορεία του κρασιού, τη σωστή χρονική στιγμή.
  • Είναι οξειδωμένο: Ο μεγαλύτερος εχθρός του κρασιού. Έχει εκτεθεί σε οξυγόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε κατά την οινοποίηση είτε κατά την εμφιάλωση. Το λευκό παίρνει χρώμα χρυσού και καταλήγει καστανό ενώ το ερυθρό τείνει προς καφετί προτού καταλήξει και αυτό επίσης καστανό.
  • Έχει αναγωγικές οσμές: Το αντίθετο της οξείδωσης, δηλαδή δεν έχει εκτεθεί αρκετά το κρασί σε οξυγόνο κατά την οινοποίηση. Μυρίζει χαλασμένο αυγό. Ωστόσο μπορεί να επανέλθει με έναν καλό αερισμό.
  • Είναι «φελλωμένο»: Το κρασί έχει άρωμα βρεγμένου χαρτονιού ή παλιάς εφημερίδας ή βρεγμένης σφουγγαρίστρας, -σίγουρα όχι κάτι ευχάριστο- το οποίο έχει προκληθεί από έναν ελαττωματικό φελλό. Η μυρωδιά συνεπώς καλύπτει όλα τα φρουτώδη αρώματα του κρασιού, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του. Ο αερισμός της φιάλης δεν είναι λύση, κάνει τη μυρωδιά ακόμα πιο δυσάρεστη.
  • Θολερότητα του κρασιού: Αλλοιώνει την εμφάνιση, το χρώμα, είναι θαμπό και μυρίζει άσχημα. Αντίθετα πρέπει να είναι διαυγές και καθαρό. Προκαλείται από ζύμες, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου έχουν σκοπίμως παραμείνει στη φιάλη ή λόγω ελλιπούς φιλτραρίσματος. Αυτές λοιπόν, μπορεί να ενεργοποιηθούν ξανά και να προκαλέσουν μια δεύτερη ζύμωση (επαναζύμωση). Σε ειδικές περιπτώσεις, η επαναζύμωση ενδείκνυται για να ενδυναμωθούν τα χαρακτηριστικά του κρασιού π.χ. σαμπάνια, δεν είναι όμως ο γενικός κανόνας.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι το κρασί σας έχει κάτι από τα παραπάνω, μη διστάσετε να το αναφέρετε και να ζητήσετε την αντικατάσταση του.

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής. Έχω πάθος για τον αθλητισμό, ενώ μου αρέσει επίσης ο κινηματογράφος, το φαγητό, τα ταξίδια και να είμαι πολυπράγμων και να ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG