Κράνος ως ασπίδα προστασίας σε ατυχήματα

SHARE

Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για το αν και κατά πόσο προστατεύει το κράνος σε περίπτωση ατυχήματος. Η πραγματικότητα είναι ότι το κράνος σώζει ζωές όπως αντίστοιχα η ζώνη στο αυτοκίνητο. Τα τροχαία ατυχήματα συχνά αποτελούν αιτία θανάτου των οδηγών (και όχι μόνο). Έτσι, η ανάγκη για ασφάλεια και προστασία γίνεται πιο επιτακτική. Ένα μέσο λοιπόν είναι αδιαμφισβήτητα η χρήση κράνους ως ασπίδα προστασίας σε περίπτωση σύγκρουσης/πρόσκρουσης.

Παρακάτω θα δούμε μερικούς βασικούς λόγους για τους οποίους το κράνος συμβάλει στην πρόληψη τραυματισμών και αποφυγή θανατηφόρων και μη βλαβών :

• Η εσωτερική επένδυση του κράνους απορροφά τυχόν κραδασμούς και κατά την σύγκρουση μειώνει την δυναμική του χτυπήματος που φτάνει στο κεφάλι.

• Μειώνει τραυματισμούς στον αυχένα

• Ο θόρυβος του ανέμου ή της μηχανής ή άλλοι εξωτερικοί ήχοι , σε μεγάλες ταχύτητες, είναι λόγοι αποπροσανατολισμού και απόσπασης της προσοχής. Με το κράνος η ακοή είναι σταθερή.

• Σε μεγάλες ταχύτητες, τα ιπτάμενα ζωύφια και έντομα μπορούν να τραυματίσουν το πρόσωπο του μοτοσικλετιστή, να του αποσπάσουν την προσοχή, να εισέλθουν στα μάτια, στη μύτη, στο στόμα. Το κράνος λοιπόν λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από εξωτερικές απειλές.

• Σε περίπτωση ατυχήματος, λόγω της ανθεκτικότητας και του σχεδιασμού του, η άσκηση πίεσης στο κεφάλι ή η ορμή της σύγκρουσης απελευθερώνονται στο κράνος και ανάλογα με την ένταση περνούν στο κεφάλι. Τι σημαίνει αυτό; Το κρανίο περιβάλλεται από δέρμα σε όλη την έκτασή του. Κάτω από το δέρμα υπάρχει ένα πλουσιότατο δίκτυο από αγγεία. Είναι συνεπώς εύκολο, ένα χτύπημα στο κεφάλι να προκαλέσει ρήξη ενός αγγείου και αιμορραγία. Το κράνος λειτουργεί αποτρεπτικά στην δημιουργία κάκωσης ή διάσεισης κατά το ατύχημα. 

Σε αυτό το σημείο παραθέτω ένα περιγραφικό και κατατοπιστικό βιντεάκι για το πώς προστατεύει το κράνος :

Advertisement

• Βοηθά να επιβραδυνθεί η ταχύτητα με την όποια πρόκειται να συγκρουστεί το κεφάλι. Απορροφά την ενέργεια από την ορμητική πτώση με αποτέλεσμα να είναι πιο “γλυκιά” και λιγότερο ζημιογόνα.

Η ενημέρωση , η παιδεία μέσω προγραμμάτων/εκδηλώσεων μπορούν να συνδράμουν στην εκμάθηση υγιών οδηγικών συμπεριφορών ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η πρόληψη. Στόχος αυτού του άρθρου είναι να γίνει κατανοητή η σημαντικότητα, κρισιμότητα χρήσης κράνους ως ασπίδα προστασίας, ως διατήρηση της ζωής.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η πίστη στον εαυτό είναι που μπορεί να μας οδηγήσει στην ύψιστη απόλαυση κάθε είδους αγαθού. Βαθιές ανάσες ζωής σε κάθε στιγμή της ημέρας. Φοιτήτρια Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ - Παν\μιο Ιωαννίνων

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG