Κορτιζόνη: επικίνδυνη ή θεραπευτική; Ακολουθώντας τη σωστή διατροφή

Η κορτιζόνη είναι μία δραστική μορφή κορτιζόλης ( ορμόνη που παράγεται από το φλοιό των επινεφριδίων) στον άνθρωπο κι ανήκει στις στεροειδείς ορμόνες. Συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Συμμετέχει επίσης στο ενδοκρινικό σύστημα και τη καλή λειτουργία του στομαχιού, αλλά και την καταπολέμηση φλεγμονών. Μπορεί να πάρει τη μορφή ένεσης, χαπιού κι αλοιφής.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Είναι αλήθεια πως όπως κι όλα τα φάρμακα μπορεί να έχει παρενέργειες. Αυτές είναι ανάλογες του είδους, της δόσης που λαμβάνονται, καθώς και του χρόνου λήψης. Στις παρενέργειες περιλαμβάνονται: η αύξηση της πίεσης και του σακχάρου, μεταβολές στη διάθεση και καταστολή του ανοσοποιητικού. Επίσης, προκαλεί κατακράτηση νατρίου, αλλά και μείωση απορρόφησης ασβεστίου που οδηγεί σε οστεοπόρωση.

Η κορτιζόνη γενικά λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό και ανοσοκατασταλτικό φάρμακο. Χορηγείται για τη θεραπεία μεγάλου αριθμού νοσημάτων γι’ αυτό και μπορεί να βοηθήσει στα εξής:

  • Δέρμα: δερματίτιδες, εκζέματα
  • Οφθαλμοί: αλλεργίες
  • Πνεύμονες: βρογχικό άσθμα
  • Αρθρώσεις: ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν την καταστολή των παρενεργειών είναι η ισορροπημένη διατροφή.

-Αυξημένη πρόσληψη: πρωτεΐνης (πουλερικά, κόκκινο κρέας, αυγά, μανιτάρια) και καλίου (φακές, μπανάνες, πατάτες, ντομάτες, σπανάκι, πορτοκάλι). Τα 2 αυτά στοιχεία συμβάλλουν στο περιορισμό οιδήματος και κατακράτησης υγρών που δημιουργεί η κορτιζόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

-Χαμηλή πρόσληψη: αλατιού, νατρίου, ζάχαρης, δεδομένου ότι η λήψη κορτιζόνης προκαλεί κατακράτηση νατρίου και υγρών. Η κατακράτηση αυτή μπορεί να προκαλέσει οίδημα, αλλά και αύξηση σωματικού βάρους. Στη περίπτωση αυτή μπορούμε να χρησιμοποιούμε περισσότερα μπαχαρικά και μυρωδικά αντί αλατιού.

-Επαρκής ενυδάτωση: 8-10 ποτήρια υγρών( νερό, γάλα, καφές, τσάι)

Μείωση: αλκοόλ και τσιγάρου

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Στίλλο

Απόφοιτη(σχεδόν) στο τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μεγάλη αδυναμία στη ψυχολογία, τα παιδιά και το σκύλο της. Αγαπά τη λογοτεχνία, την αρθρογραφία και τις ξένες γλώσσες.Αγαπημένο μότο;: ''Everything you want is on the other side of fear''

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;