Athens
2°
clear sky
Υγρασία: 91%
Άνεμος: 2m/s Β-ΒΔ
Ανώτερη -1 • Κατώτερη -1
Weather from OpenWeatherMap
MAXMAG | Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτισμός, Διασκέδαση, Ομορφιά

Κοινές ασθένειες με τους τετράποδους φίλους μας : Ζωοανθρωπονόσοι

Πάντα έλεγες πόσα κοινά έχεις με το αγαπημένο σου φιλαράκι, σκέφτηκες ποτέ όμως και πόσα θέματα υγείας μπορεί να προέρχονται από το σκυλάκι; Εκτός από την αγάπη μας λοιπόν καλό είναι να δίνουμε και την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα για το καλό και των δύο μας.

Ζωοανθρωπονόσοι

Τα νοσήματα τα οποία μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο λέγονται ζωοανθρωπονόσοι, και οφείλονται σε μικρόβια, ιούς, μύκητες, παράσιτα κλπ τα οποία είναι ικανά να προσβάλλουν και να προκαλέσουν νόσηση τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο.

Η μετάδοση μπορεί να γίνει άμεσα δηλαδή με την άμεση επαφή του ανθρώπου με το λοιμογόνο παράγοντα (πχ δάγκωμα από λυσσασμένο σκυλί) ή έμμεσα δηλαδή με την έμμεση επαφή του ανθρώπου με την πηγή της μόλυνσης (πχ εχινόκοκκος που μέσω εντόμων έχει ταξιδέψει από τα κόπρανα των σκύλων σε λαχανικά, νερό ή το γενικότερο περιβάλλον).

Λύσσα

Είναι θανατηφόρο νόσημα. Βρίσκεται στο σάλιο των ζώων (των περισσότερων θερμόαιμων) και μεταδίδεται με του δαγκώματος. Η λύσσα προσβάλει το νευρικό σύστημα του ζώου και του ανθρώπου. Υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του νοσήματος το οποίο πρέπει να γίνεται στα ζώα. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα είναι ήδη πολύ αργά καθώς θεραπεία δεν υπάρχει. Σε περίπτωση που κάποιο ύποπτο ζώο δαγκώσει κάποιον τίθεται σε καραντίνα για 2 εβδομάδες για να εξακριβωθεί ότι δεν θα εμφανίσει συμπτώματα (η λύσσα μπορεί να μεταδοθεί μία εβδομάδα πριν εκδηλωθεί).

Εχινόκοκκος

Οφείλεται στην ταινία Echinococcus granulosus. Για να φτάσει να μολύνει τον άνθρωπο ο εχινόκοκκος περνά από μία ποικιλία ζώων και γαστρεντερικών συστημάτων. Ο σκύλος είναι ο τελικός ξενιστής και φέρει την ταινία του εχινόκοκκου στο λεπτό του έντερο. Ο σκύλος όπως και ο άνθρωπος μολύνονται καταναλώνοντας “υδατίδες κύστεις” μέσα σε ωμό φαγητό. Μπαίνοντας στον οργανισμό του ανθρώπου δημιουργεί κύστεις συνήθως στο ήπαρ οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πιεστικά και αναφυλακτικά συμπτώματα. Η πρόληψη είναι πολύ απλή. Ο σκύλος που διατρέφεται με μαγειρευμένο φαγητό ή με κατάλληλες ζωοτροφές δεν μολύνεται με το παράσιτο, δεν διασπείρει τα αυγά του εχινόκοκκου στο περιβάλλον και δεν αποτελεί πηγή μόλυνσης του ανθρώπου και των ζώων.

Λεϊσμανίαση

Η λεϊσμανίαση (το λεγόμενο καλαζάρ) οφείλεται σε ένα πρωτόζωο που μεταδίδεται στον άνθρωπο και τα ζώα με τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας. Οι σκύλοι θα πρέπει να εξετάζονται εργαστηριακά για λεϊσμανίαση μία φορά τον χρόνο. Στον οργανισμό του σκύλου, αλλά και του ανθρώπου, οι λεϊσμάνιες πολλαπλασιάζονται μέσα στα λευκοκύτταρα και προκαλούν καταστροφή των κυττάρων, καθώς επίσης και καταστροφή του ήπατος, του σπλήνα και των άλλων οργάνων μέχρι το θάνατο του ξενιστή, αν δεν εφαρμοστεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, προκαλώντας έτσι παγκυτταροπενία και ηπατοσπληνομεγαλία.


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Αφήστε το σχόλιο σας
Το MAXMAG είναι ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό, που σκοπεύει να παρέχει ενημέρωση επάνω σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά. Η κάθε στήλη μας αντιπροσωπεύει και ένα ξεχωριστό πεδίο, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα ευρύ πλαίσιο ενδιαφερόντων του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG