Καταπολεμώντας την ναυτία στην εγκυμοσύνη

Καταπολεμώντας την ναυτία στην εγκυμοσύνη
Πηγή εικόνας: a2zpharm.gr

Καταπολεμώντας την ναυτία στην εγκυμοσύνη. Μια επώδυνη μορφή των πρώτων συμπτωμάτων της κύησης. Συνήθως εμφανίζεται στο πρώτο τρίμηνο και ακολουθείται από εμετούς. Λόγω της αύξησης της β – χοριακής γοναδοτροπίνης και των οιστρογόνων, η γυναίκα εμφανίζει έντονα συμπτώματα, με αποκορύφωμα ψυχολογικά ή παθολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με μελέτες οχτώ στις 10 γυναίκες παρουσιάζουν ναυτία κατά τις πρωινές ώρες. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να κρατήσει έως και το βράδυ.

Πέραν της απλής ναυτίας υπάρχει και μια πιο ιδιαίτερη μορφή της, η λεγόμενη «υπερέμεση της κυήσεως». Στην προκειμένη περίπτωση η έγκυος αδυνατεί να διατηρήσει στο στομάχι της οτιδήποτε στερεό ή υγρό καταναλώνει. Έτσι, χρειάζεται άμεσα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, προκειμένου να της χορηγηθεί ενδοφλέβια για να πάρει τα απαραίτητα στατικά. Αυτή η μορφή ναυτίας φαίνεται να συναντάται σε ποσοστό 3% στις εγκύους.

Η κύρια διαφορά της από την απλή ναυτία είναι η συχνότητα των εμετών. Στην απλή ναυτία μπορεί να είναι σποραδικοί. Στην υπερέμεση είναι πολύ συχνοί με αποτέλεσμα η έγκυος να χάνει έως και 5% του βάρους που παίρνει, λόγω των υγρών που χάνει. Αυτό της καθιστά κίνδυνο και για αφυδάτωση.

Καταπολεμώντας την ναυτία στην εγκυμοσύνη λοιπόν, κάνουμε την ζωή της εγκύου πιο εύκολη κατά την περίοδο της κύησης. Πάμε να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να το πετύχουμε.

Πως θα το πετύχουμε αυτό;

Πρωινό

Το πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι καλό είναι να καταναλώσετε μία φρυγανιά ή ένα κράκερ. Μετά από 20 με 30 λεπτά μπορείτε να σηκωθείτε με αργές κινήσεις. Να καταναλώνετε υγρά αφότου έχετε πάρει το πρωινό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας

Καταναλώστε στη διάρκεια της ημέρας μικρά και θρεπτικά γεύματα. Πρέπει να έχετε όλη την ημέρα το στομάχι σας γεμάτο ώστε να μην έχετε το αίσθημα της πείνας. Να προσέχετε ώστε τα σνακ που θα καταναλώνετε να είναι υγιεινά και στεγνά. Επίσης, να μην περνούν πάνω από 2-3 ώρες που δεν έχετε φάει. Ακόμη, αποφύγετε την κατανάλωση ενός γεύματος το οποίο θα είναι βαρύ και θα σας προκαλέσει δυσφορία.

Υγρά vs στερεά

Αποφύγετε την σύνδεση υγρών και στερεών τροφών. Όταν καταναλώνετε στερεά τροφή καλό είναι να μην καταναλώνετε την ίδια ώρα υγρά. Να αφήνετε να περάσει λίγη ώρα και μετά θα μπορείτε να πιείτε το αφέψημα σας. Επίσης, να προσέχετε ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να καταναλώνετε την αναγκαία ποσότητα υγρών προκειμένου να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός σας

Ευχάριστη αίσθηση από τις τροφές

Προσπαθήστε να εντάξετε στην διατροφή σας τροφές οι οποίες σας προκαλούν ευχαρίστηση και ως προς την γεύση και ως προς την οσμή. Έχει αποδειχθεί ότι οι τροφές οι οποίες προκαλούν έντονη δυσφορία λόγω της μυρωδιάς τους και της γεύσης τους, ενισχύουν κατά πολύ την ναυτία στις εγκύους.

Τροφές πολύπαθες σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες

Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές οι οποίες θα είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Τέτοιες τροφές μπορεί να είναι η φρυγανιά, το ψάρι, το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, η μπανάνα, κ.α .

Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό η έγκυος να εντάξει στην διατροφή της το τζίντζερ, το οποίο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση της ναυτίας. Το τζίντζερ έχει την ιδιότητα να ηρεμεί το στομάχι, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η ένταση της ναυτίας που αισθάνεται η έγκυος.

Στο σημείο αυτό, καλό είναι να αναφέρουμε ότι η έγκυος θα πρέπει να αποφεύγει τροφές πλούσιες σε λιπαρά οξέα όπως είναι τα τηγανητά. Τέτοιες τροφές προκαλούν βάρος και δεν είναι υγιεινές για την έγκυο και το βρέφος.

Εντάξτε το λεμόνι στην καθημερινότητά σας.

Καταπολεμώντας την ναυτία στην εγκυμοσύνη με λεμόνι. Μπορείτε να καταναλώνετε καραμέλες λεμονιού τις πρωινές ώρες που η ναυτία είναι εντονότερη. Ακόμα, να τοποθετείτε στο τσάι σας ή το νερό σας μία φέτα λεμονιού. Η μυρωδιά του βοηθάει πάρα πολύ προκειμένου να καταπολεμηθεί η ναυτία.

Μέντα

Η μέντα αποτελεί φυσικό «γιατροσόφι» για την καταπολέμηση της ναυτίας. Σύμφωνα με πολλές μελέτες έχει αποδειχτεί ότι το να μασουλάει η έγκυος φύλλα μέντας ή να τα τοποθετεί στο τσάι, την βοηθάει να ηρεμεί.

Αποφύγετε το άγχος

Έχει αποδειχθεί ότι το έντονο άγχος στις εγκύους προκαλεί ναυτία. Είναι καλό να προστατεύετε την ψυχική και σωματική σας υγεία. Μία βόλτα με αγαπημένους φίλους ή η προβολή μίας ταινίας προκειμένου να χαλαρώνετε, αποτελούν πολύ καλές προτάσεις για την καταπολέμηση του άγχους.

Σκοπός καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να είστε ήρεμες προκειμένου να έχετε μία ομαλή κύηση και να προσφέρετε το βέλτιστο στην υγεία του βρέφους.

Άσκηση

Κάποιες μορφές άσκησης όπως το κολύμπι και το περπάτημα είναι ιδανικές προκειμένου να αποφεύγετε την ναυτία και να προσφέρετε καλή υγεία στον οργανισμό σας. Επίσης, είναι σημαντικό να μην καπνίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και να αποφεύγετε χώρους με καπνιστές. Έτσι θα έχετε περισσότερη ενέργεια και όρεξη προκειμένου να ασκηθεί είτε ώστε να μπορείτε να διατηρείτε την ψυχική σας υγεία σε καλά επίπεδα.

Πιεσοθεραπεία acupressure

Το σημείο acupressure στον καρπό του χεριού έχει χαρακτηριστεί ως ιδανικό προκειμένου πιέζοντας το να αποφύγουμε τη ναυτία. Αυτή η μέθοδος είναι η πιεσοθεραπεία και γίνεται με το ειδικό βραχιολάκι που τοποθετείται στον καρπό του χεριού. Το βραχιολάκι αυτό μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα φαρμακεία.

Κλείνοντας, ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες πρωί και βράδυ, πάντα με την έγκριση του γιατρού σας. Μην φοράτε ρούχα που σας στενεύουν και να έχετε συχνή επικοινωνία με τον γυναικολόγο σας.

Πηγές

Πως να καταπολεμήσετε την ναυτία στην εγκυμοσύνη – tofarmakeiomou – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:  tofarmakeiomou.gr (Τελευταία πρόσβαση 28/10/2020)

Το Τζίντζερ καταπολεμά την ναυτία της εγκυμοσύνης – Τα Νεα – 22/6/2016 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:  tanea.gr (Τελευταία πρόσβαση 28/10/2020)

Πώς να καταπολεμήσετε την ναυτία στην εγκυμοσύνη – Δήμητρα Αϊβάζη – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:  dimitra-aivazi.gr (Τελευταία πρόσβαση 28/10/2020)

Τροφές που καταπολεμούν την ναυτία στην εγκυμοσύνη – Iatronet – 4/7/2018 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:  iatronet.gr (Τελευταία πρόσβαση 28/10/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Τα τελευταλια χρόνια ασχολούμαι ενεργά με τον χώρο της μόδας και την αρθρογραφία. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Πλέον είμαι μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη... άντε ... το όμορφο ταξίδι μας ξεκίνησε....

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;