Καταπολεμήστε την ακμή το καλοκαίρι

Καταπολεμήσετε την ακμή το καλοκαίρι
Πηγή εικόνας: beautymagic.gr

Η ακμή το καλοκαίρι είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο οφείλεται κυρίως στην έντονη εφίδρωση και την έκθεση μας στον ήλιο. Η υπερέκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με την υγρασία συμβάλουν στην δημιουργία σμήγματος, το οποίο μετατρέπεται σε ακμή. Παρουσιάζεται σε ήπιο ή εντονότερο βαθμό και δεν παύει να αποτελεί μείζον πρόβλημα. Την συναντάμε κυρίως στο πρόσωπο, την πλάτη και το στέρνο. Μπορεί να προσβάλει ανηλίκους και ενήλικες.

Πως όμως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε;

Αρκεί να εξετάσουμε τους παράγοντες που την προκαλεί και εν συνεχεία, τους τρόπους αντιμετώπισης.

Παράγοντες που προκαλούν την ακμή

Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν την ακμή, μπορεί να είναι:

  • Υγρασία
  • Ιδρώτας
  • Ηλιακή ακτινοβολία
  • Αλάτι
  • Εξωγενής παράγοντες που διατηρούν βρώμικα το πρόσωπο, την πλάτη ή το στέρνο.
  • Αλλεργικό σοκ
  • Ορμόνες

Καταπολέμηση της ακμής

Καταρχήν, όλοι πρέπει να κάνουνε χρήση αντιηλιακό προσώπου, ειδικά όταν εκτιθέμεθα για αρκετή ώρα κάτω από τον καυτό ήλιο. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι επιβλαβής για το δέρμα μας, με αποτέλεσμα να ενισχύει την εμφάνιση ακμής. Η UV προστασία του αντιηλιακού φράζει την δράση της ακτινοβολίας κατά του δέρματος, με αποτέλεσμα να το προστατεύει από τυχόν εμφάνιση ακμής.

Εν συνεχεία, η χρήση ενός ήπιου καθαριστικού προσώπου είναι άκρως απαραίτητη. Τα ήπια καθαριστικά χωρίς αλκοόλη ανοίγουν τους πόρους και διατηρούν την επιδερμίδα καθαρή. Έτσι, δεν δίνεται η δημιουργία σμήγματος και κατά συνέπεια η εμφάνιση ακμής. Ο καθαρισμούς προσώπου θα πρέπει να γίνεται δυο φορές την ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπερβολική χρήση σαπουνιών είναι επιβλαβής για την επιδερμίδα. Κάνουν το δέρμα ευάλωτο σε ερεθισμούς και φλεγμονές, άρα ενισχύουν την εμφάνιση της ακμής. Αντιθέτως, η χρήση ήπιου  scrub είναι καλή επιλογή εφόσον, απομακρύνει αποτελεσματικά τους ρύπους και τα μαύρα στίγματα. Η σωστή απολέπιση ενισχύει την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Με χρήση 2-3 φορές σε εβδομαδιαία βάση θα μειώσετε την εμφάνιση της ακμής αισθητά.

Επίσης, η χρήση ενυδατικής κρέμας είναι απαραίτητη. Η χρήση ενυδατικής προστατεύει τα ξηρά και ευαίσθητα δέρματα από τους εξωγενής παράγοντες, οι οποίοι εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ακμή. Κατ’ αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η εμφάνιση σπυριών και μαύρων σμηγμάτων άρα, και της ακμής.

Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι, η χορήγηση αγωγής κατά της ακμής κατά τους θερινούς μήνες διακόπτεται. Αυτό συμβαίνει επειδή, το καλοκαίρι η έντονη έκθεση στον ήλιο και η ισχυρότατα των χαπιών και φαρμάκων κατά της ακμής, δημιουργούν αντιδράσεις στην επιδερμίδα. Έτσι, οι ερεθισμού είναι αναπόφευκτοι. Η αγωγή σταματά το καλοκαίρι και ξεκινάει εκ νέου τον Οκτώβριο.

Τέλος, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη. Η κατανάλωση της συνιστώμενης ποσότητας νερού ημερησίων καθώς και, η συχνή χρήση του ντους θα βοηθήσουν κατά πολύ ενάντια στην ακμή. Όταν το δέρμα δεν προλαβαίνει να απορροφήσει τον ιδρώτα, τότε δεν θα μπορέσει να δεχθεί και κανένα εξωγενή παράγοντα που θα ενισχύσει την εμφάνιση της ακμής.

Πηγές

Καλοκαίρι και Ακμή – Dermadvance – 3/8/2016 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: dermadvance.gr (Τελευταία τροποποίηση: 3/8/2021)

Η ακμή το καλοκαίρι – myskin – 11/7/2014 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: myskin.gr (Τελευταία τροποποίηση: 3/8/2021)

Ακμή το καλοκαίρι — Συμβουλές του δερματολόγου – CASTALIA – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: castalia-derm.gr (Τελευταία τροποποίηση: 3/8/2021)

Ακμή: 5 τρόποι για να πείτε αντίο αυτό το καλοκαίρι – VOGUE GREECE – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: vogue.gr (Τελευταία τροποποίηση: 3/8/2021)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;