Καρκίνος του μαστού: Πως βοηθάει η καλή ψυχολογία

Καρκίνος του Μαστού
Πηγή εικόνας: docmed.gr

Ο Οκτώβριος αποτελεί τον μήνα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία μάστιγα για τις γυναίκες και συναντάται κυρίως σε ηλικίες άνω των 35 ετών. Αποτελεί το «ξέσπασμα» των καρκινικών κυττάρων στο μαστό με την δημιουργία ενός κακοήθους όγκου. Ο κακοήθης αυτός όγκος μπορεί να αναπτυχθεί σε τρία σημεία του μαστού: λοβούς, αγωγούς και συνδετικούς ιστούς.

Ανάλογα με τον τύπο καρκίνου που χαρακτηρίζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η γυναίκα, μπορεί να αναγνωριστεί αν αντιμετωπίζεται και με ποιον τρόπο. Εάν ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται στον φυσιολογικό ιστό, τότε θεωρείται διηθητικός καρκίνος του μαστού και μπορεί να επέλθει θεραπείας. Εάν όμως αναπτύσσεται στους λοβούς ή τον αγωγό, δεν μπορεί να δεχθεί θεραπεία.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου του μαστού μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ανάλογα με το είδος και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος, επιλέγει ο γιατρός ποια μέθοδο θα ακολουθήσει. Οι παράγοντες βάσει τους οποίους μπορεί να επιλεχθεί η κατάλληλη θεραπεία είναι οι εξής: εάν βρίσκεται η γυναίκα σε εμμηνόπαυση, το μέγεθος του όγκου, το οικογενειακό ιστορικό, η συνολική εικόνα της υγείας της και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

Τρόποι αντιμετώπισης

Ο πιο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού είναι η χειρουργική επέμβαση. Στην επέμβαση, αφαιρείται μέρος η όλος ο μαστός της γυναίκας. Οι χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και ορμονοθεραπείες είναι μέρος της θεραπείας. Ανάλογα το πως θα γίνει, γίνονται πριν ή μετά την επέμβαση.

Η διαδικασία της θεραπείας για την αντιμετώπιση της νόσου θα επιφέρει τεράστια εξάντληση στον ασθενή. Παρόλα αυτά δεν είναι κάτι που πρέπει να τον αποτρέψει να προχωρήσει. Ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος η οποία, εάν αναγνωριστεί άμεσα και αντιμετωπιστεί τότε ο ασθενής θα μπορέσει να ζήσει για πολλά πολλά χρόνια. Γι’ αυτό καλό είναι να γίνεται μία ορθή ενημέρωση από τον εκάστοτε γιατρό ή ογκολόγο για κάθε μορφής επέμβαση που μπορεί να επέλθει καθώς και για οποιαδήποτε παρενέργεια. Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να υπάρξουν κάποιες παρενέργειες στον ασθενή. Έντονη κόπωση, αιμορραγία ή λοίμωξη είναι κάποιες από αυτές. Με την σωστή καθοδήγηση του γιατρού ο ασθενής θα μπορέσει να τις ξεπεράσει αποτελεσματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως επιδρά η ψυχολογία στους ασθενείς

Οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού βιώνουν ένα αρχικό σοκ, που ακολουθείται από άρνηση και θυμό. Δημιουργούνται αισθήματα άγχους, στρες, κατάθλιψης. Η γυναίκα γίνεται πολλές φορές επιθετική προς τον εαυτό της και το περιβάλλον της.

Οι περισσότερες γυναίκες αδυνατούν να δεχτούν ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Ο φόβος που τους κυριεύει δεν τους καθιστά ικανές να μπορέσω να το αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία. Κατά συνέπεια, αρχίζουν να έχουν προβλήματα πέρα από την ψυχική τους υγεία, στην σωματική καθώς και στις διαπροσωπικές και κοινωνικές του σχέσεις. Η σεξουαλική τους διάθεση πέφτει λόγω, της κακής ψυχολογίας. Τα επίπεδα της libido πέφτουν, καθώς δεν νιώθει πλέον ελκυστική. Έτσι, εντείνεται ο φόβος έκθεσης στον σύντροφο, με αποτέλεσμα να τον απορρίπτει.

Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τους ασθενείς σε τέτοιο βαθμό που να τους οδηγήσουν σε κακή ποιότητα ζωής. Αυτό σημαίνει ότι παύουν να τρέφονται σωστά, να αθλούνται και να είναι συνεπής στις χημειοθεραπείες τους. Αρχίζουν να απομακρύνονται από το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Αδυνατούν πλέον να λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε είδους δραστηριότητα και χάνουν το ενδιαφέρον τους για την ζωή. Επίσης, μπορεί να είναι επιρρεπείς σε ουσίες όπως το αλκοόλ, ο καφές, το τσιγάρο ή πιο βαριάς μορφής. Κατ’ αυτό τον τρόπο νιώθουν πως ηρεμούν και ότι ξεφεύγουν από την πραγματικότητα.

Πως μπορεί να βοηθήσει η καλή ψυχολογία τους ασθενείς

Προκειμένου οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα την νόσο, θα πρέπει να έχουν κατά κύριο λόγο καλή ψυχολογία. Η καλή ψυχολογία των ασθενών μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους.

Ψυχολογική προσέγγιση ασθενή

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναγνωριστεί ότι ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του ασθενή. Από την αρχή κιόλας που θα μάθει ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού, πρέπει να έχει ψυχολογική υποστήριξη. Υπάρχουν εξειδικευμένες τεχνικές, οι οποίες χρησιμοποιούνται, για να βοηθήσουν τον ασθενή να αποδεχτεί ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού.

Εφόσον, θα έχει αποδεχθεί την κατάσταση, πρέπει να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα της νόσου και να βρει τρόπους να «πορευτεί» με αυτή. Επόμενο στάδιο είναι η αναγνωριστική προσέγγιση της θεραπείας που θα λάβει.

Η θεραπεία μπορεί να αποβεί πολύ ψυχοφθόρα για τον ασθενή. Παρόλα αυτά, γνωρίζοντας ότι, ειδικά στην περίπτωση της ολικής μαστεκτομής, μπορεί να κάνει επέμβαση μαστών, προκειμένου να έχει μία αισθητικά ορθή εικόνα, τότε αυτό θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την ψυχολογία του για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την νόσο.

Ψυχολογική προσέγγιση οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος
Ερωτικός σύντροφος

Όσο αναφορά, στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, η στήριξη είναι απαραίτητη για τον ασθενή. Ο σύντροφος του ασθενή πρέπει να είναι ο βασικός υποστηρικτής του. Αναγνωρίζετε ότι είναι πολύ δύσκολο για τους περισσότερους να το αντιμετωπίσουν, εάν χρειαστεί πρέπει να απευθυνθούν και ίδιες σε κάποιον ειδικό προκειμένου να τους καθοδηγήσει για τον τρόπο. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι η καλή σχέση κατά τη διάρκεια της νόσου, βοηθάει πολύ τον ασθενή προκειμένου να έχει θετική ψυχολογία.

Οικογένεια

Στο οικογενειακό πλαίσιο του ασθενή, οι συγγενείς οφείλουν να είναι εξίσου υποστηρικτικοί. Είναι αναμενόμενο πολλοί από αυτούς να αντιμετωπίζουμε με την ίδια να άρνηση και φόβο, την ένδειξη ότι ο άνθρωπος τους πάσχει από καρκίνο του μαστού. Επειδή, ο ρόλος τους τους είναι να τον βοηθήσουν να έχει δύναμη, προκειμένου να βγει νικητής από αυτή τη νόσο, πρέπει να καταπνίγουν τυχόν φόβους έχουν.

Κοινωνικός κύκλος

Το κοινωνικό περιβάλλον, οφείλει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον ασθενή. Επειδή, η ζωή δεν τελειώνει με τη νόσο, πρέπει να είναι κοντά του. Να μην επιδεικνύουν ρατσισμό και να τον βοηθούν εάν έχει ανάγκη στην εργασία του. Να του δίνεται η δυνατότητα εργασίας για να ξεχνιέται.

Σε φιλικό επίπεδο, η υποστήριξή είναι αναγκαία, στο κομμάτι του να συνεχίσει ο ασθενής να κάνει πράξη τις δραστηριότητες που έκανε πριν, και μην χάσει την διάθεσή του για τη ζωή. Επίσης, καλό είναι να προστατεύεται από εξωγενής παράγοντες που στόχο θα έχουν την συναισθηματική και σωματική του εξάντληση.

Εάν το περιβάλλον του ασθενή καταφέρει να ξεπεράσει τυχόν φοβίες, τότε θα μπορέσει να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο τον νοσούντα. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ειδικών οι οποίοι θα τους κατευθύνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν οι ίδιοι πρώτα απ’ όλα να διαχειριστούν την κατάσταση. Όταν οι ίδιοι καταφέρουν να διαχειριστούν την κατάσταση, τότε θα είναι σε θέση να κατευθύνουν τον ασθενή. Με αυτό τον τρόπο, ο ασθενής δεν θα κυριεύεται από τους φόβους και τις ενοχές του. Αντιθέτως, θα αρχίσει να κυριεύεται από θετικά συναισθήματα. Συναισθήματα υποστήριξης και αγάπης είναι ικανά να το δώσουν τεράστια δύναμη. Δύναμη θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να νικήσει την νόσο.

Πηγές

Καρκίνος του μαστού-Συμπτώματα και θεραπεία – tp TestPap – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: testpap.com (Τελευταία τροποποίηση: 3/10/2021)

Καρκίνος του μαστού: Πως πρέπει να αντιδρά το περιβάλλον της γυναίκας που νοσεί και τι πρέπει να κάνει η ίδια η γυναίκα – υγεία – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: hygeia.gr (Τελευταία τροποποίηση: 3/10/2021)

Καρκίνος: Πως βοηθάει ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή – ιατροnet – 8/10/2014 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: iatronet.gr (Τελευταία τροποποίηση: 3/10/2021)

Καρκίνος Μαστού: Το ανεξίτηλο αποτύπωμα της νόσου στην ψυχική υγεία – υγεία μου – 22/10/2019 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: ygeiamou.gr (Τελευταία τροποποίηση: 3/10/2021)

Ατρόμητος στον καρκίνο του μαστού – doctoranytime- Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: doctoranytime.gr (Τελευταία τροποποίηση: 3/10/2021)

Πως μια καλή σχέση βοηθάει γυναίκες με καρκίνο του μαστού – εκοζην – 4/6/2020 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: ecozen.gr (Τελευταία τροποποίηση: 3/10/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;