Καρκινογόνες χρωστικές στα τρόφιμα και «ένοχα» Ε

archio-lipsis

Στον δυτικό κόσμο έχουμε συνηθίσει την μεγάλη ποικιλία τροφίμων και εδεσμάτων στο τραπέζι μας. Δοκιμάζουμε και εισάγουμε στην καθημερινότητά μας ευρεία γκάμα τροφών που το μεγαλύτερο ποσοστό είναι επιβλαβές και άχρηστο για τον οργανισμό μας. Αυτό το γνωρίζουμε αλλά στο όνομα της υπερκατανάλωσης και της δύναμης της διαφήμισης από τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων και ποτών κανένας από εμάς δεν αρνείται να το αγοράσει και να το προσφέρει στην οικογένεια του.

archio-lipsis-4

Σήμερα η ποιότητα της τροφής μας έχει αλλάξει. Λόγω της μαζικής παραγωγής , της τεράστιας κατανάλωσης  και την επιβολή της μείωσης του κόστους παραγωγής από τις εταιρείες τροφίμων δεν είμαστε σίγουροι για το τι βάζουμε στο τραπέζι μας και στον οργανισμό μας.

Πρόσφατα ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας  Ελέγχου Τροφίμων) δημοσίευσε μια λίστα που <<καίει>>  τα τρόφιμα που επιλέγουμε καθημερινά καθιστώντας τα επικίνδυνα και καρκινογόνα. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το χοιρινό κρέας που στην Ελλάδα καταναλώνεται ευρεία. Ενοχοποιήθηκε για καρκίνο του παχέος εντέρου! Όλα τα κόκκινα κρέατα ήταν πρώτα στην προτίμηση του καρκίνου μαζί με τις γνωστές σε όλους χρωστικές ουσίες που πάντοτε βλέπουμε στο πίσω μέρος των συσκευασιών αλλά δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι.

archio-lipsis-12archio-lipsis-11archio-lipsis-2

 

Οι χρωστικές είναι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα για να τους δώσουν ένα πιο όμορφο χρώμα, να τα κάνουν πιο ελκυστικά στα μάτια του καταναλωτή για να τα προτιμά και να τα αγοράζει

archio-lipsis-3

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη χρωστική είναι το καρμινικό οξύ ή κοχελίνη ή αλλιώς Ε120! Ναι ! Αυτό που βλέπετε στο πίσω μέρος σχεδόν όλων των συσκευασιών! Συγκεκριμένα το βλέπουμε στα: παγωτά, ζελέ, αρτοσκευάσματα, ποτά, τυποποιημένα γλυκά, γρανίτες, ζαχαρωτά, σοκολάτες, τσίχλες, έτοιμες τούρτες και κέικ, γλειφιτζούρια, μαργαρίνη, μουστάρδα, αλλαντικά, λικέρ, αναψυκτικά, ταραμάς, λουκάνικα, φρουτοχυμοί κ.λπ.

Advertisement

skatharia

Τι είναι όμως αυτή η χρωστική και γιατί τόση φασαρία για λίγο χρώμα? Η χρωστική παράγεται από το σκαθάρι coccous cacta το οποίο ψήνεται στους 400ο , γίνεται σκόνη και σε συνδυασμό με άλλες ουσίες  προστίθεται στα τρόφιμα δίνοντας κόκκινο ελκυστικό χρώμα.

                Πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε όλα αυτά όμως?

Μαθαίνουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων! Αποφεύγουμε ότι έχει να κάνει με χρωστικές όπως : Ε102 (ταρταζίνη), Ε104(κίτρινο της κινολίνης), Ε110, 120( κοχελίνη, Ε122(αζωρουμπίνη), Ε123(αμαράνθη), Ε124(ερυθρό της κοχελίνης), Ε127(ερυθροσίνη), Ε131 και Ε132 (ινδικοκαρμίνη), Ε133 -Ε150Α-Ε150-Ε150C (καραμελώχρωμα), Ε154-Ε155-Ε160(νορμπιξίνη), Ε160Α-Ε160Β-Ε160C(εκχύλισμα πάπρικας)

Επιλέγουμε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψάρια και λευκά κρέατα για το τραπέζι μας!

Μαγειρεύουμε πιο συχνά και αποφεύγουμε το <<γρήγορο>> φαγητό ! 

πηγή : www.efet.gr

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG