Καλοκαίρι, η εποχή για σαλάτα!

SHARE

 

σαλάτα
Πηγή εικόνας: howsweeteats.com

Το καλοκαίρι οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να φάμε σαλάτα, γιατί θέλουμε κάτι ελαφρύ και δροσερό παρά κάτι βαρύ το οποίο θα μας κάνει να μην μπορούμε να σηκωθούμε από το τραπέζι. Εκτός από την αγαπημένη μας χωριάτικη όμως και την κλασική μαρουλοσαλάτα, υπάρχουν και άλλες χορταστικές και γευστικές σαλάτες για να δοκιμάσουμε. Παρακάτω σας δίνω 4+1 συνταγές για να πειραματιστείτε με τις γεύσεις.

Λευκή σαλάτα

Θα χρειαστούμε:
3 μαραθόριζες
3 κρεμμύδια ξερά
3 πατάτες

Για την σως :
1/2 ποτήρι γιαούρτι πλήρες
5 κουταλιές της σούπας μασκαρπόνε (ή φιλαδέλφεια)
2-3 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο
1-2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
λίγες σταγόνες βότκα (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Πως γίνεται:
Αφού καθαρίσουμε προσεκτικά τα λαχανικά, βράζουμε τις πατάτες al dente και τις στραγγίζουμε καλά. Τις κόβουμε σε μεγάλα καρέ και στη συνέχεια κόβουμε τις μαραθόριζες σε μικρότερα καρέ και το κρεμμύδι σε φέτες. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε μία σαλατιέρα. Ετοιμάζουμε την σως μας ως εξής : ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μασκαρπόνε (ή το τυρί φιλαδέλφεια) και προσθέτουμε ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας απαλά, από κάτω προς τα πάνω, ώστε να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Την περιχύνουμε επάνω στα κομμένα λαχανικά μας και ανακατεύουμε πριν σερβίρουμε

Η σαλάτα αυτή είναι vegetarian και μπορεί να γίνει vegan εάν αντικαταστήσετε το γιαούρτι και το τυρί κρέμα με αντίστοιχα vegan προϊόντα.

Με φασόλια αζούκι

Θα χρειαστούμε:

100 γρ. φασόλια αζούκι
1 κόκκινη ρέβα ψιλοκομμένη
1 φλ. τριμμένη σελινόριζα
50 γρ. φρέσκο κάρδαμο

Για την σως:
1 φλ. γιαούρτι πλήρες
1 πρασουλίδα τριμμένη
2 κουτ. σουπ. σάλτσα σόγιας
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό
1 κουτ. σούπας τριμμένο κρεμμύδι

Advertisement

Πως γίνεται:
Πλένουμε τα φασόλια αζούκι και τα αφήνουμε να μουλιάσουν στο νερό για ένα 24 ωρο περίπου. Τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά και με σκεύος σκεπασμένο. Όταν βράσουν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ανακατεύουμε με το κάρδαμο, την σελινόριζα και την ρέβα.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα ανακατεύοντας το γιαούρτι με την τριμμένη πρασουλίδα, την σόγια, τον μαϊντανό και το κρεμμύδι. Σερβίρουμε τα φασόλια και τα συνοδεύουμε με την σάλτσα.

Η σαλάτα είναι vegetarian και μπορεί να γίνει vegan εάν αντικαταστήσουμε το γιαούρτι με το ανάλογο κατάλληλο για vegan διατροφή γιαούρτι.

Με πεπόνι και σπανάκι

Θα χρειαστούμε:
1 πεπόνι μικρό
400 γρ. σπανάκι
200 γρ. ζαμπόν
1 ματσάκι κάρδαμο

Για την σως:
χυμό ενός λεμονιού
μισό ποτήρι νερού μαυροδάφνη
μισό ποτήρι νερού μηλόξιδο
μισό ποτήρι νερού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
μισό ποτήρι νερού λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι καγιέν, 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
λίγο εστραγκόν

Πως γίνεται:
Κόβουμε στην μέση και καθαρίζουμε το πεπόνι από τους σπόρους του. Με το ειδικό εργαλείο, βγάζουμε μικρές μπαλίτσες από την σάρκα του. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και χρησιμοποιούμε μόνο τα νεαρά και τρυφερά φύλλα του. Κόβουμε σε φέτες το ζαμπόν και διαλέγουμε τα καλύτερα φύλα από το κάρδαμο αφού το έχουμε πλύνει. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία σαλατιέρα και τα ανακατεύουμε ελαφρώς.
Φτιάχνουμε την σως ανακατεύοντας όλα τα υλικά στο μούλτι ή με το σύρμα χειρός.
Περιχύνουμε την σαλάτα μας και εάν θέλουμε μπορούμε να την σερβίρουμε μέσα στην άδεια φλούδα του πεπονιού, γαρνίροντας με το εστραγκόν.

Με τόφου και καλαμπόκι

Θα χρειαστούμε:
200 γρ. τόφου
120 γρ καλαμπόκι
4 καρότα
1 ματσάκι πικραλίδες
4 κουτ. σούπας γκομάσιο
4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
αλάτι, πιπέρι

Advertisement

Πώς γίνεται:
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και κόβουμε το τόφου σε κυβάκια. Στραγγίζουμε το καλαμπόκι και βάζουμε σε μία σαλατιέρα όλα μας τα υλικά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γκομάσιο, την σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, τα ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η σαλάτα αυτή είναι vegan.

Σπαγγέτι με ρόκα

Θα χρειαστούμε:
400 γρ. σπαγγέτι
200 γρ. ώριμες και σφιχτές ντομάτες
150 γρ. ρόκα
1 μικρό κρεμμύδι ξερό
1/2 ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας τριμμένη κεφαλογραβιέρα
αλάτι
κόκκινη καυτερή πιπεριά σε σκόνη

Πως γίνεται:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά την ρόκα. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε μία σαλατιέρα με τις ντομάτες κομμένες σε κύβους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και μία πρέζα κόκκινης καυτερής πιπεριάς σε σκόνη. Τέλος, κόβουμε με το χέρι την ρόκα και την προσθέτουμε στην σάλτσα μας. Την τοποθετούμε στο ψυγείο. Βράζουμε τα σπαγγέτι μας σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Τα σουρώνουμε καλά, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα προσθέτουμε στο μπολ με την σάλτσα , τα ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Καλή όρεξη.

Διαβάστε επίσης:https://www.maxmag.gr/soma-igia/lachanika-poios-einai-o-sostos-tropos-katanalosis-toys/

Διαβάστε επίσης: https://www.gourmed.gr/afieromata/drosistikes-kalokairines-salates

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου μένω μέχρι και σήμερα. Ασχολούμαι με την διατροφή και την άσκηση τα τελευταία 10 χρόνια. Αγαπάω τα ταξίδια και το καλό φαγητό.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG