Καλοκαίρι: 7 κοινές παθήσεις που προκαλεί και πως αντιμετωπίζονται

Πηγή εικόνας: pexels.com

 

 Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ με τις υψηλές θερμοκρασίες που πάντα το συνοδεύουν. Όταν ακούμε τη λέξη καλοκαίρι στο νου έρχονται χιλιάδες συναισθήματα. Είναι μία αγαπημένη εποχή για όλους, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διακοπές, τη χαλάρωση και τα παιχνίδια στο ήλιο. Ωστόσο, παρά την ανεμελιά που μας προσφέρει τόσο απλόχερα, το καλοκαίρι εγκυμονεί  επίσης κινδύνους που πρέπει να προσέξουμε. Κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουμε έξαρση σε συγκεκριμένες παθήσεις, των οποίων η αύξηση συνδέεται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, η πολύ υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία, η υπεριώδης ακτινοβολία δύναται να επηρεάσουν τον οργανισμό μας και να τον καταστήσουν πιο ευάλωτο σε παθολογικές καταστάσεις.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τις 7 κοινές παθήσεις που  βιώνει ο οργανισμός μας κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού και πως αντιμετωπίζονται:

  1. Κρίση άσθματος:

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι επικίνδυνο για παιδιά και ενήλικες με άσθμα. Η περισσότερη αιθαλομίχλη και η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα υψηλά επίπεδα γύρης και η αυξημένη ανάπτυξη μούχλας λόγω της υψηλής υγρασίας ενεργοποιούν κρίσεις άσθματος.Εάν, λοιπόν, είστε επιρρεπείς σε κρίσεις άσθματος, συνεχίστε να παίρνετε τα καθημερινά φάρμακα ελέγχου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και παρακολουθείτε στενά τα επίπεδα γύρης και ατμοσφαιρικής ρύπανσης

     2.  Γαστρεντερίτιδα:

Είναι ίσως η πιο συχνή πάθηση του καλοκαιριού. Οι ψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων ειδικά από την αλλοίωση των τροφίμων, τόσο των ωμών, όσο και των μαγειρεμένων. Τα μικρόβια εισέρχονται από το στόμα στο έντερο και δημιουργείται η λοίμωξη. Η διάρκεια της γαστρεντερίτιδας μπορεί να διαρκέσει από δύο ημέρες έως και εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμετωπίζεται με :

-ειδική δίαιτα

-φαρμακευτική αγωγή για ενίσχυση των ηλεκτρολυτών-αντιβίωση σε ορισμένες περιπτώσεις.

        3. Ωτίτιδα:

Ονομάζεται και “το αυτί του κολυμβητή”. Τα μικροόβια περνάνε στο αυτί  από το μολυσμένο νερό της θάλασσας ή της πισίνας. Για την αποφυγή της ωτίτιδας συνιστάται το σκούπισμα του αυτιού με μια πετσέτα, κρατώντας το κεφάλι στο πλάι προκειμένου να φύγει τυχόν νερό που έχει εισέλθει. Η φροντίδα των αυτιών είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η θερμότητα και η υγρασία μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων που μπορούν να προκαλέσουν το αυτί του κολυμβητή.

       4.Ουρολοίμωξη:

Έχει παρατηρηθεί ότι άλλη μία πάθηση που έχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης το καλοκαίρι  είναι η ουρολοίμωξη. Πρόκειται για μία λοίμωξη-φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος που οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια) που προσβάλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τον νεφρό. Λόγω ανατομίας του γυναικείου ουροποιητικού συστήματος, οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις αποτελούν συχνή παθολογική κατάσταση ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η σεξουαλική επαφή, τα μολυσμένα νερά (θάλασσες και πισίνες), κακή υγιεινή είναι μερικά από τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Τα κύρια συμπτώματα είναι θολά ούρα, πόνος και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, συχνοουρία, αίμα στα ούρα, ακόμη και πυρετός. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση ούρων και η αντιμετώπιση κατά κύριο λόγο με αντιβιοτικά.

       5. Θερμοπληξία:

Η θερμοπληξία, η πιο σοβαρή από τις ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη το καλοκαίρι, συμβαίνει όταν το σώμα πάσχει από μακρά, έντονη έκθεση στη θερμότητα και χάνει την ικανότητά του να κρυώσει. Σε παρατεταμένες, υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνας) το μέρος του εγκεφάλου που κανονικά ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος δυσλειτουργεί. Υπάρχει μια μείωση στην ικανότητα του σώματος να ιδρώνει και, ως εκ τούτου, να κρυώνει. Όσοι πάσχουν από ορισμένες παθήσεις οι οποίες μειώνουν την ικανότητα του σώματος να ιδρώνει (όπως το σκληρόδερμα ή η κυστική ίνωση) μπορεί να διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας το καλοκαίρι.

       6. Ηλιακό έγκαυμα:

Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια οξεία βλάβη του δέρματος η οποία προκαλείται κυρίως από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και συγκεκριμένα από τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-B.Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος διαφοροποιούνται ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματος, τη διάρκεια της έκθεσης του ατόμου στον ήλιο, την ώρα της ηλιακής έκθεσης και των λαμβανομένων μέτρων προστασίας. Αντιμετωπίστε το ηλιακό έγκαυμα τοποθετώντας κρύα επιθέματα  σε ήπια εγκαύματα και ενυδατώνοντας συνεχώς το δέρμα. Ακόμη, συνίσταται η τοπική εφαρμογή κορτιζονούχων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του άλγους, και η παραμονή σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον.

       7. Μυκητιάσεις:

Μια άλλη πάθηση που εμφανίζεται συχνά το καλοκαίρι είναι  οι μύκητες στα πέλματα και τα μεσοδακτύλια και έχει επικρατήσει ως  «πόδι του αθλητή». Οι μυκητισιακές λοιμώξεις του δέρματος προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς οι οποίοι αναπτύσσονται μόλις βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες (αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία). Η αγωγή γίνεται με τοπικά αντιμυκητισιακά. Αποφύγετε να φοράτε κλειστά παπούτσια και να περπατάτε ξυπόλυτοι.

Καλοκαίρι:παθήσεις που προκαλεί και πως αντιμετωπίζονται
Πηγή εικόνας: pexels.com

Συμβουλές για τη προστασία του οργανισμού μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού:

  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
  • Πίνετε άφθονο νερό και αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό όλη την ημέρα.
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας για να αποφύγετε βλάβες στο δέρμα.
  • Πλύνετε σωστά τα χέρια σας και ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής ενώ χειρίζεστε τα τρόφιμα. Πλύνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε ή μαγειρέψετε οποιαδήποτε είδη τροφίμων για να αποτρέψετε τυχόν μολύνσεις.
  • Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα, χαλαρά ρούχα καθώς τα σκούρα χρώματα απορροφούν τη θερμότητα.

Το καλοκαίρι είναι μια όμορφη στιγμή για να απολαύσετε τις διακοπές και να περάσετε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας δημιουργώντας  αναμνήσεις, παραμένοντας, ωστόσο, υγιείς. Το μόνο που πρέπει να κάνετε για να παραμείνετε σε υγιή κατάσταση είναι μόνο λίγες προφυλάξεις ώστε να απολαύσετε τις ωραιότερες στιγμές σας.

Πηγές:

advancepharmacies. gr

neubergdiagnostics.com

lalpathlabs.com

castalia-derm.com

Διαβάστε επίσης:

Σωστή ενυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαιρη Αυδικου

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. H επιστήμη της ψυχολογίας είναι η δεύτερη μου αγάπη μετά τη δημοσιογραφία. Στη ζωή μου πάντα έχω κατα νου τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι: "Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στο κόσμο!"

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;