Καλλιπάτειρα, μία γυναίκα σύμβολο.

Η Καλλιπάτειρα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ιστορικούς, για σωματεία υπεράσπισης γυναικών, ακόμη και για καλλιτέχνες. Είναι μία γυναίκα σύμβολο.

Οικογένεια

Το γένος της Καλλιπάτειρας ήταν δοξασμένο καθώς αποτελούνταν από αρκετούς ολυμπιονίκες. Αναλυτικότερα, ήταν η κόρη του ολυμπιονίκη Διαγόρα του Ρόδιου, ο οποίος ήταν μάλιστα περιοδονίκης, δηλαδή είχε στεφθεί και στους 4 μεγάλους θεσμούς της εποχής του. Ολυμπιονίκες ήταν επίσης τα 3 της αδέλφια, ο Δαμάγητος, ο Ακουσίλαος και ο Δωριέας. Ο ανιψιός της, Ευκλής, ήταν επίσης ολυμπιονίκης καθώς και ο σύζυγος της Καλλιάνακτος. Η οικογένεια της είχε παράδοση στη πυγμαχία, μία παράδοση που ήθελε να συνεχίσει ο γιος της, Πεισίρροδος.

Advertisements
Ad 14

Η γενναία πράξη 

Βρισκόμαστε στο έτος 396 π.Χ. , στην 96η Ολυμπιάδα. Ο σύζυγος της Καλλιπάτειρας είχε πεθάνει λίγο καιρό πριν και ο γιος της, ο Πεισίρροδος, συμμετείχε θέλοντας να αγωνιστεί στο αγώνισμα της πυγμαχίας.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως οι άντρες που αγωνίζονταν στα αθλήματα ήταν γυμνοί και έτσι η είσοδος επιτρεπόταν μονό σε άντρες ( ελεύθερους και δούλους). Η μόνη γυναίκα που μπορούσε να βρίσκεται στους αγώνες ήταν η ιέρεια της θεάς Δήμητρας. Η τιμωρία για όποια γυναίκα παρέβλεπε τον κανονισμό ήταν σκληρή. Θάνατος με κατακρήμνιση από το Όρος Τυπαίο.

Η Καλλιπάτειρα επιθυμούσε να παρακολουθήσει τον γιο της και να τον θαυμάσει να στέφεται ολυμπιονίκης καθώς ήταν σίγουρη για την επιτυχία του. Ήξερε ότι αυτό ήταν αδύνατον, όμως ο πόθος της ήταν τόσο μεγάλος που παρέβλεψε τους κανόνες της κοινωνίας της.

Διαβάστε επίσης  Τα οφέλη της άσκησης με αντιστάσεις

Ντύθηκε άντρας, συγκεκριμένα μεταμφιέστηκε σαν γυμναστής / προπονητής του γιου της και μπήκε μαζί με το πλήθος στους αγώνες. Όταν ο γιος της νίκησε έτρεξε να τον αγκαλιάσει και έπεσε ο μανδύας που έκρυβε την πραγματική της ταυτότητα.

Η τιμωρία

Αν και συνελήφθη μόλις φανερώθηκε ότι ήταν γυναίκα, οι ελλανοδίκες δεν την τιμώρησαν. Αναγνώρισαν τη δόξα του γένους της και της χάρισαν τη ζωή ως τιμή για τους ολυμπιονίκες που πρόσφερε η γενιά της.

Σημερινή εποχή

Η Καλλιπάτειρα αποτελεί πρότυπο για τα δικαιώματα της γυναίκας σήμερα, για τους αγώνες της ισότητας και της δικαιοσύνης ανάμεσα τα δύο φύλα.

Το 2006 εισήχθη ένα μάθημα με το όνομα «Καλλιπάτειρα» στα δημοτικά σχολεία της χώρας με σκοπό την εκπαίδευση των παιδιών γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μάθημα που ωστόσο καταργήθηκε στη συνέχεια.

Το πανελλήνιο αθλητικό σωματείο γυναικών έχει πάρει το όνομα του από αυτή τη γυναίκα, ενώ στη Ρόδο, την πατρίδα της υπάρχει το Αθλητικό Κέντρο Καλλιπάτειρα.

Παρακάτω υπάρχει το ομώνυμο σονέτο* του Λ. Μαβίλη που έχει στο επίκεντρο του την προσπάθεια της Καλλιπάτειρας να πείσει τους ελλανοδίκες :

-«Αρχόντισσα Ροδίτισσα, πώς μπήκες;

Γυναίκες διώχνει μια συνήθεια αρχαία εδώθε».

– «Έχω ένα ανίψι, τον Ευκλέα, τρία αδέρφια, γιό, πατέρα, Ολυμπιονίκες·

να με αφήσετε πρέπει, Ελλανοδίκες,

κι εγώ να καμαρώσω μες τα ωραία κορμιά,

που για το αγρίλι του Ηρακλέα παλεύουν,

θαυμαστές ψυχές αντρίκειες.

Με τες άλλες γυναίκες δεν είμ᾿ όμοια·

στον αιώνα το σόι μου θα φαντάζει

με της αντρειάς τ᾿ αμάραντα προνόμια.

Με μάλαμα γραμμένο το δοξάζει

σε αστραφτερό κατεβατό μαρμάρου

ύμνος χρυσός, του αθάνατου Πινδάρου».

Διαβάστε επίσης  Τατουάζ με βιοαισθητήρες για τον έλεγχο της υγείας

*Πηγή http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poetry/lorentzos_mavilhs_poems.htm#ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ

 

Φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών.
Απόφοιτη personal trainer - pilates instructor.
Μιλάει 7 γλώσσες, αγαπά τη γυμναστική, τον καλό καφέ, τα ζώα και την ποίηση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

CES 2024- Όσα είδαμε στην έκθεση στο Las Vegas και μας εντυπωσίασαν

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας
Ρωμέικη διάλεκτος

Ρωμέικη διάλεκτος : Ένα Αρχαίο Κεφάλαιο στη Γλωσσική Κληρονομιά

Ρίζες και ιστορία της Ρωμέικης διαλέκτουΗ Ρωμέικη διάλεκτος (Romeyka) είναι