Κακοσμία ευαίσθητης περιοχής: Που οφείλεται

Κακοσμία ευαίσθητης περιοχήςΠηγή εικόνας: Flowmagazine.gr

Η κακοσμία της ευαίσθητης περιοχής είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις περισσότερες γυναίκες, το οποίο οφείλετε σε πολλούς είτε ενδογενείς, είτε εξωγενείς παράγοντες. Αυτό αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα, που καθιστά τις περισσότερες γυναίκες που το βιώνουν, να νιώθουν άβολα όταν βρεθούν με κόσμο. Έχουν την αίσθηση ότι η κακοσμία μπορεί να είναι έντονη σε τέτοιο σημείο, που να τις κάνει ανεπιθύμητες στον περίγυρο τους.

Που οφείλεται

Κύρια αιτία των κολπικών εκκρίσεων που μυρίζουν είναι οι λοιμώξεις όπως η μυκητίαση. Παρόλα αυτά όμως, δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο. Υπάρχουν δυο πιο σοβαροί λόγοι, που είναι η βακτηριακή κολπίτιδα και η τριχομονίαση. Η βακτηριακή κολπίτιδα αποτελεί την εξάπλωση των βακτηρίων στον κόλπο. Εκδηλώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως με τσούξιμο κατά την ούρηση, αύξηση των υγρών και φαγούρα. Οφείλεται σε μικρόβια που υπάρχουν στην θάλασσα ή την πισίνα. Από την άλλη, η τριχομονίαση προκαλείται από ένα παράσιτο που μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή.

Παρόλα αυτά, η κακοσμία της ευαίσθητης περιοχής δεν οφείλεται μόνο σε αυτούς τους λόγους. Το 30% των περιπτώσεων οφείλονται στην κακή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Πολλές γυναίκες δεν περιποιούνται όπως πρέπει την ευαίσθητη περιοχή τους μη κάνοντας χρήση ειδικών καθαριστικών. Επίσης, μπορεί να φορούν ακατάλληλα εσώρουχα τα οποία τραυματίζουν τον κόλπο και δεν αφήνουν τον ιδρώτα να ξεφύγει.

Ακόμη, η υπερβολική εφίδρωση και η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να αποτελούν αίτιο της κακοσμίας της ευαίσθητης περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως αντιμετωπίζεται

Η κακοσμία της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με φυσικούς τρόπους, είτε ιατρικά.

Η φύση διαθέτει πολλές λύσεις για την αντιμετώπιση της κακοσμίας στην ευαίσθητη περιοχή. Το γιαούρτι είναι μια από αυτές. Διαθέτει βακτήρια που κάνουν καλό στην υγεία και ρυθμίζει το pH του κόλπου προκαλώντας ανοσία έναντι των ιών. Καταπολεμά βακτήρια, μύκητες και παράσιτα που δημιουργούνται στον κόλπο. Ένα ακόμη φυσικό φάρμακο είναι το σκόρδο, το οποίο έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Οι γυναίκες πρέπει να το εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή, προκειμένου να καταπολεμούν άμεσα την κακοσμία της ευαίσθητης περιοχής. Ο πιο αποτελεσματικός όμως φυσικός τρόπος είναι το μηλόξυδο. Το μηλόξυδο καταπολεμά τα βακτήρια και προσδίδει μια ωραία οσμή στον κόλπο. Αυτό συμβαίνει επειδή, ρυθμίζει την ισορροπία του κόλπου και κατά συνέπεια, την έκκριση των υγρών του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στο φαγητό, είτε τοπικά. Στην δεύτερη περίπτωση, γίνεται αραίωση με νερό και στην συνέχεια τοπική χρήση για καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής.

Τέλος, από ιατρικής άποψης η κακοσμία της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να αντιμετωπιστεί με δύο τρόπους. Η χρήση ειδικών καθαριστικών που υπάρχουν στο εμπόριο ή τα φαρμακεία είναι μια εύκολη λύση. Εάν όμως, το αίτιο είναι βαθύτερο όπως μια μυκητίαση ή βακτηριακή κολπίτιδα, τότε χρειάζεται να γίνει χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Πηγές

Κακοσμία: Για να μην ντρέπεστε πια! – vita.gr – 1/6/2011 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: vita.gr (Τελευταία τροποποίηση: 28/9/2021)

Που οφείλεται η κακοσμία στην ευαίσθητη περιοχή – onmed – 25/8/2014 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: onmed.gr (Τελευταία τροποποίηση: 28/9/2021)

Τρεις φυσικές θεραπείες για την κακοσμία της ευαίσθητης περιοχής – govastileto – 13/9/2019 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: govastileto.gr (Τελευταία τροποποίηση: 28/9/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;