Καφεΐνη και αθλητισμός, σύμμαχοι ή εχθροί;

 

Οι απόψεις διαφέρουν σχετικά με το αν καφεΐνη και αθλητισμός αποτελούν θετικό συνδυασμό. Ας μη ξεχνάμε ότι παν μέτρον άριστον! Δηλαδή, η κατανάλωση καφεΐνης πριν την άθληση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα υπό συγκεκριμένες ποσότητες.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει βάλει όριο στη κατανάλωση καφέ, το οποίο αν ξεπεραστεί συνεπάγεται αποκλεισμός. Το όριο αυτό είναι τα 12 mg καφέ ανά κιλό σωματικού βάρους.

Η σωστή χρήση καφεΐνης μπορεί να βελτιώσει άμεσα την απόδοση των αθλητών όμως η ποσότητα αυτής εξαρτάται και από το είδος άθλησης έκτος από το σωματικό βάρος.

Η πρώτη σχετική ερεύνα έγινε σε ποδηλάτες το 1978, των οποίων η αντοχή αυξήθηκε σημαντικά μετά τη λήψη καφεΐνης. Σε ερεύνα του επομένου έτους βγήκαν τα εξής συμπεράσματα :

  • Πρόσληψη 6mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους 2.5 ώρες πριν τον αγώνα 1500μ βελτίωσε την απόδοση των αθλητών κατά 1.5%.
  • Δρομείς που ήπιαν καφέ που περιείχε 200-300mg καφεΐνης βελτίωσαν την επίδοσή τους στον αγώνα 1500μ κατά 4 δευτερόλεπτα.
  • Στα επαναλαμβανόμενα sprint δρομείς και ποδηλάτες βελτίωσαν τη μέγιστη ισχύ τους κατά 7%

Αν θέλουμε να δώσουμε ένα μέσο όρο για την ορθή κατανάλωση θα λέγαμε ότι ανά κιλό σωματικού βάρους αντιστοιχούν 5 mg καφεΐνης τα οποία δεν έχουν αλλοιωθεί με γάλα. Αυτό σημαίνει περίπου 2 κούπες γαλλικού καφέ μέσα στην ημέρα. Χρειάζεται περίπου 1 ώρα για την απορρόφηση. Ιδανικά ξεκινήστε την πρόσληψη 60-90 λεπτά πριν την άθληση.

Advertisement

Να θυμάστε ωστόσο ότι πριν από δραστηριότητες υψηλής αντοχής ή δραστηριότητες άνω των 100 λεπτών δεν συνίσταται.

Τέλος, διεγείρει το νευρικό σύστημα, τη κυκλοφορία του αίματος και την αδρεναλίνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών. Απόφοιτη personal trainer - pilates instructor. Μιλάει 7 γλώσσες, αγαπά τη γυμναστική, τον καλό καφέ, τα ζώα και την ποίηση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG