Η ιστορία ενός εμβρύου (Μέρος 2ο)

How to build a human… for dummies. Γενικά η διαδικασία του να “χτίσεις” έναν άνθρωπο δεν είναι κάτι εύκολο. Η διαδικασία αποτελείται από πολλά βήματα τα οποία συμβαίνουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και έχουν άμεση συσχέτιση μεταξύ τους. Η αναγκαιότητα και η σημασία της διαδικασίας αυτής φαίνεται από το γεγονός ότι με αυτήν ασχολείται μια ολόκληρη επιστήμη. Η εμβρυολογία. Η εμβρυολογία περιγράφει την ανάπτυξη του εμβρύου από την στιγμή της σύλληψης μέχρι και ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά την κύηση. Πέραν της κατανόησης της ανάπτυξης του εμβρύου, η εμβρυολογία μας βοηθά να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που οδηγούν σε επιπλοκές της κύησης, σε συγγενείς ανωμαλίες και άλλα. Προβλήματα που ενδέχεται να επιβαρύνουν την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας μιλήσαμε για την πρώιμη εμβρυική περίοδο. Δηλαδή την περίοδο από την στιγμή της σύλληψης μέχρι και την όγδοη εβδομάδα της κύησης. Το χρονικό διάστημα από την ένατη εβδομάδα μέχρι την γέννηση τα χωρίζουμε σε μικρότερες περιόδους έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η μελέτη τους. Έτσι έχουμε:

Από την ένατη ως και την δωδέκατη εβδομάδα

Στην ένατη εβδομάδα τα χαρακτηριστικά του εμβρύου δεν μοιάζουν πολύ με ανθρώπου. Το κεφάλι του αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του σώματός του. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου αρχίζουν να προσεγγίζουν τις κανονικές τους θέσεις. Στην αρχή της ένατης εβδομάδας αρχίζουν να σχηματίζονται τα έξω γεννητικά όργανα των αρσενικών και των θηλυκών. Αυτά ολοκληρώνονται στο τέλος της δωδέκατης εβδομάδας. Σε αυτή την περίοδο, το έμβρυο αρχίζει να ουρεί. Τα ούρα του αποβάλλονται στο αμνιακό υγρό. Το έμβρυο καταπίνει από το στόμα του μια μικρή ποσότητα από αυτό το υγρό. Τα άχρηστα προϊόντα που παράγονται από το έμβρυο αποβάλλονται από στην μητέρα μέσω της πλακουντικής κυκλοφορίας. Με την σειρά της η μητέρα τα αποβάλλει στο περιβάλλον με το απεκκριτικό της σύστημα.

Από την δέκατη τρίτη ως και την δέκατη έκτη εβδομάδα

Το μέγεθος του κεφαλιού σιγά σιγά μικραίνει έτσι ώστε να αρχίσει να προσεγγίζει τις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος. Ταυτόχρονα επιμηκύνονται τα κάτω άκρα του εμβρύου και πλέον αυτό μπορεί να κάνει συντονισμένες κινήσεις οι οποίες είναι ανεπαίσθητες. Με αυτό σχετίζεται και το γεγονός ότι σε αυτήν την περίοδο γίνεται οστέωση του σκελετού. Αυτό σημαίνει ότι τα οστά σκληραίνουν και είναι σχεδόν έτοιμα να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους. Για πρώτη φορά, σε αυτήν την περίοδο συναντάμε αργές κινήσεις των οφθαλμών. Το έμβρυο μοιάζει ακόμα πιο πολύ με άνθρωπο διότι τα αυτιά του τοποθετούνται πολύ κοντά στην τελική τους θέση. Εκτός από αυτά, καθορίζεται και η θέση της τριχοφυΐας του.

Από την δέκατη έβδομη ως και την εικοστή εβδομάδα

Την περίοδο αυτή συμβαίνουν τα πρώτα σκιρτήματα τα οποία γίνονται αντιληπτά από την μητέρα. Το έμβρυο περιβάλλεται από μια λεπτή στρώση λίπους που ονομάζεται τυρώδες σμήγμα. Το σμήγμα αυτό προστατεύει το ευαίσθητο εμβρυικό δέρμα από τις ζημιές που θα μπορούσε να του προκαλέσει το αμνιακό υγρό. Γύρω από το τυρώδες σμήγμα υπάρχει μια λεπτή στρώση τριχώματος που ονομάζεται χνους και το συγκρατεί. Μέσα σε αυτήν την περίοδο αρχίζουν να εμφανίζονται τα φρύδια του εμβρύου και τα μαλλιά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την εικοστή πρώτη ως και την εικοστή πέμπτη εβδομάδα

Κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής, το βάρος του εμβρύου παραμένει ισχνό. Παρόλα αυτά οι αναλογίες του γίνονται ακόμα καλύτερες. Αρχίζουν ταχείες και τρομώδεις κινήσεις των οφθαλμών του εμβρύου ανάλογα με τα ερεθίσματα που τοποθετούμε έξω από την κοιλία της μητέρας. Το δέρμα του είναι ακόμα ρυτιδωμένο και ροδαλό γιατί είναι γεμάτο από τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία. Σε αυτές τις εβδομάδες αρχίζουν σιγά σιγά να σχηματίζονται τα τοιχώματα των πνευμόνων και οι πνευμονικές κυψελίδες, τα οποία όμως δεν είναι ακόμη λειτουργικά. Αν ένα έμβρυο γεννηθεί πρόωρα, κατά αυτή την περίοδο, τότε το πιο πιθανό είναι να πεθάνει την πρώιμη βρεφική ηλικία γιατί το αναπνευστικό του σύστημα είναι ακόμη ανώριμο.

Από την εικοστή έκτη ως και την τριακοστή τέταρτη εβδομάδα

Στο σημείο αυτό τα νεφρά και οι πνεύμονες είναι καλά σχηματισμένοι ώστε να μπορούν να εκτελέσουν την ανταλλαγή των αερίων. Ταυτόχρονα το κεντρικό νευρικό σύστημα του εμβρύου είναι αρκετά ώριμο για να συντονίσει τις βασικές λειτουργίες του όπως η αναπνοή. Το βάρος του εμβρύου αυξάνεται σταδιακά φτάνοντας μέχρι και τα 2000 γραμμάρια. Η ποσότητα του υποδόριου λίπους είναι αρκετή και υπεύθυνη για την προστασία του εμβρύου. Τα έμβρυα τα οποία γεννιούνται πρόωρα, σε αυτήν την περίοδο, μπορούν να επιβιώσουν κανονικά αν μείνουν στην εντατική θεραπεία για κάποιο χρονικό διάστημα.

Από την τριακοστή πέμπτη εβδομάδα ως τον τοκετό

Πλέον το έμβρυο είναι έτοιμο να γεννηθεί. Το κεντρικό νευρικό του σύστημα είναι ικανό να συντονίζει όλες τις λειτουργίες του. Αυτές περιλαμβάνουν από βασικές ζωτικές λειτουργίες μέχρι και εξειδικευμένα αντανακλαστικά. Μέχρι την γέννησή του, το έμβρυο αυξάνει το βάρος του σε λίπος μέχρι κατά μέσο όρο να φτάσει τα 3200-3400 γραμμάρια. Το βάρος αυτό θα μειωθεί μετά τον τοκετό γιατί το λίπος που υπήρχε στο σώμα του εμβρύου πριν από αυτόν σιγά σιγά θα χαθεί. Τα έμβρυα ανάλογα με το βιολογικό τους φύλο εμφανίζουν διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα τα αρσενικά νεογνά είναι μακρύτερα από τα θηλυκά και έχουν πιο προτεταμένο θώρακα. Το κεφάλι των νεογνών αναλογικά με το σώμα τους είναι μεγάλο και πολύ ευαίσθητο διότι δεν έχουν σχηματιστεί ακόμα οι συνδέσεις μεταξύ των οστών του κρανίου του.

 

Η ιστορία ενός εμβρύου (Μέρος 1ο)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;