Διατροφή εγκύου: Και τώρα τι τρώμε;

Η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν θα πρέπει να αποτελεί ‘’δικαιολογία’’ για ακαταλόγιστη και non stop λήψη τροφής. Είναι ένας λόγος παραπάνω για να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα και τη διατροφική αξία του φαγητού, καθώς και στην σωστή αύξηση του βάρους για να υπάρχει ομαλή έκβαση της κύησης χωρίς πιθανά προβλήματα που συνδέονται με τις διατροφικές συνήθειες.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε ειδική δίαιτα (εκτός φυσικά εάν κριθεί απαραίτητο από τον γυναικολόγο ή τη μαία σας σε συνεργασία πάντα με διατροφολόγο). Μπορείτε να φάτε ότι τρώγατε πριν μείνετε έγκυος με μικρές παραλλαγές για να υπάρχει επαρκής πρόληψη των θρεπτικών στοιχείων και των βιταμινών για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Advertisements
Ad 14

Από τα ποιο σημαντικά που πρέπει να προσέξετε είναι η απαραίτητη πρόσληψη φυλλικού οξέος! Λόγω της αυξημένης παραγωγής ερυθροκυττάρων στην περίοδο της κύησης και των διατροφικών αναγκών εξαιτίας των ταχέως αυξανόμενων εμβρυικών κυττάρων και του πλακούντα η κατανάλωση του φυλλικού οξέως πρέπει να είναι κατά 50% μεγαλύτερη από τις γυναίκες που δεν κυοφορούν για να αποφευχθούν οι βλάβες στον νευρικό σωλήνα όπως επίσης και η αποτυχία σύγκλισης του νευρικού σωλήνα.

Εκτιμάται ότι οι βλάβες του νευρικού σωλήνα θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί κατά 70% εάν όλες οι γυναίκες είχαν ικανοποιητική πρόσληψη φυλλικού οξέως! (Cornel,2005).

Όσο αφορά τα μέταλλα και τις βιταμίνες, μπορούν να καλυφθούν μέσω της σωστής διατροφής. (εκτός του φυλλικού οξέως).

Διαβάστε επίσης  Ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα και κίνδυνος καρκίνου

Πρόσληψη βάρους:

Η αύξηση βάρους στην κύηση είναι αναπόφευκτη! Ο ιδανικός ρυθμός αύξησης βάρους εξαρτάται από το στάδιο της κύησης.

 • 1ο τρίμηνο – αύξηση συνολικού βάρους 1-2.5 kg
 • Για μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος προ κύησης η συνιστώμενη οδηγία είναι 400 gr εβδομάδα (2ο+3ο τρίμηνο).
 • Για μια γυναίκα με αυξημένο βάρος προ κύησης η συνιστώμενη οδηγία είναι 300 gr εβδομάδα (2ο+3ο τρίμηνο).
 • Για μια γυναίκα με μειωμένο βάρος προ κύησης η συνιστώμενη οδηγία είναι 500gr εβδομάδα (2ο+3ο τρίμηνο).
 • Γενικώς για το 1ο τρίμηνο δεν είναι ανάγκη να αυξηθούν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες, το 2ο τρίμηνο η προσαύξηση είναι τις τάξεως των 300 θερμίδων π.χ. ένα τοστ παραπάνω. Στο 3ο τρίμηνο η προσαύξηση είναι της τάξεως των 460 θερμίδων.

 

Τι πρέπει να αποφεύγετε:

 • Ωμά ψάρια , π.χ. σούσι
 • Ωμά κρέατα , π.χ. το κρέας να είναι πάντα καλοψημένο
 • Μη επαρκώς πλυμένα λαχανικά, π.χ. στο σπίτι γνωρίζεται πως πλένονται τα λαχανικά σας και δεν υπάρχει φόβος. Σε κάποιο εστιατόριο όμως δεν το γνωρίζετε όσο και να σας διαβεβαιώνουν για την σωστή υγιεινή. Προτιμήστε όταν τρώτε λαχανικά και σαλάτες εκτός σπιτιού να είναι βρασμένα (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι) και για σαλάτα προτιμήστε την κλασσική χωριάτικη.
 • Αποφυγή μαλακών και ‘’μουχλιασμένων’’ τυριών, π.χ. Brie, Roquefort κ.λπ.
 • Αποφυγή ζάχαρης, αναψυκτικών, οστακοειδών.

Πηγές:

 • Νοσηλευτική μητρότητας Lowdermilk, Perry, Cashion
 • Cornel, Smit & de Jong-van de Berg 2005

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πηγή: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/04/04/472963182/rare-film-emerges-of-double-agent-kim-philby-speaking-after-defection

Κιμ Φίλμπυ: Which side are you on?

 Ο Κιμ Φίλμπυ, ένα όνομα που σημάδεψε την ιστορία του
Ανέβα στα βουνά να το φωνάξεις

“Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις” μας προτρέπει ο James Baldwin

Το μυθιστόρημα “Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις” είναι το