Ίλιγγος: αίτια και αντιμετώπιση

 

Με τον όρο «ίλιγγος» περιγράφεται το αίσθημα απώλειας της ισορροπίας ή η ψευδαίσθηση της περιστροφής στον χώρο – Συνοδεύεται συνήθως και από άλλες ενοχλήσεις που συχνά ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ίλιγγος οφείλεται στη νόσο του λαβύρινθου ο οποίος βρίσκεται στο αυτί και είναι το όργανο που ευθύνεται για τη διατήρηση της ισορροπίας, αφού στέλνει στον εγκέφαλο τα σήματα για την κίνηση του σώματος σε σχέση με το περιβάλλον.

Αίτια:

BPPV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτά τα αρχικά σημαίνουν “καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης” (benign paroxysmal positional vertigo – BPPV). Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν μικροσκοπικά σωματίδια ασβεστίου συσσωρεύονται σε κανάλια του εσωτερικού αυτιού. Το εσωτερικό αυτί στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για τις κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος. Αυτό σας βοηθάει να κρατήσετε την ισορροπία σας. Είναι πιθανό το BPPV να συμβεί χωρίς καμία πρότερη αιτία και πολλές φορές σχετίζεται με την ηλικία.

Σύνδρομο Meniere

Πρόκειται για μία διαταραχή που προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό του αυτιού και οδηγεί στην αλλαγή της πίεσης στο αυτί. Προκαλεί επεισόδια ιλίγγου μαζί με κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές) και απώλεια ακοής.

Αιθουσαία νευρωνίτιδα

Αυτό είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα στο αυτί που οφείλεται σε μόλυνση (συνήθως ιογενή). Η μόλυνση προκαλεί φλεγμονή στο εσωτερικό αυτί γύρω από τα νεύρα που είναι σημαντικά για τη βοήθεια της ισορροπίας.

Λιγότερο συχνά, ο ίλιγγος μπορεί να σχετίζεται με:

-Τραυματισμό στο κεφάλι ή το λαιμό

-Προβλήματα του εγκεφάλου όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή όγκος στον εγκέφαλο

-Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές που προκαλούν βλάβη στο αυτί

-Ημικρανίες

Αντιμετώπιση του ιλίγγου:

Η θεραπεία για τον ίλιγγο εξαρτάται από το τι είναι αυτό που τον προκαλεί. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ίλιγγος περνάει χωρίς καμία θεραπεία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας είναι σε θέση να προσαρμοστεί, τουλάχιστον εν μέρει, με τις εσωτερικές αλλαγές στο αυτί, στηριζόμενος σε άλλους μηχανισμούς για να διατηρήσει την ισορροπία του σώματος.

Σε άλλες περιπτώσεις, η θεραπεία είναι απαραίτητη και μπορεί να περιλαμβάνει:

Αιθουσαία αποκατάσταση

Αυτό είναι ένα είδος φυσικής θεραπείας που στοχεύει στο να βοηθήσει στην ενίσχυση του αιθουσαίου συστήματος. Η λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος είναι να στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για τις κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος.

Η θεραπεία αυτή συνιστάται σε άτομα που έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια ιλίγγου. Βοηθάει στο να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο να εμπιστεύεται τις υπόλοιπες αισθήσεις για να αντισταθμίσει τον ίλιγγο.

Αποκατάσταση BPPV

Οι οδηγίες από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας αναφέρουν μια σειρά από συγκεκριμένες κινήσεις για το κεφάλι και το σώμα για την αποκατάσταση του BPPV. Οι κινήσεις γίνονται για να μετακινηθούν οι εναποθέσεις ασβεστίου και να φύγουν από το κανάλι μέσα στον εσωτερικό θάλαμο του αυτιού, έτσι ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα. Θα έχετε πιθανόν συμπτώματα ιλίγγου κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, και όσο οι εναποθέσεις ασβεστίου μετακινούνται. Ένας γιατρός ή ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας καθοδηγήσει σε αυτές τις κινήσεις, για να τις κάνετε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα

Φαρμακευτική αγωγή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από συμπτώματα όπως η ναυτία και η έντονη ζαλάδα που σχετίζονται με τον ίλιγγο.

Εάν ο ίλιγγος προκαλείται από μόλυνση ή φλεγμονή, τα αντιβιοτικά ή τα στεροειδή μπορεί να μειώσουν το οίδημα και να θεραπεύσουν τη μόλυνση.

Για τη νόσο του Meniere, μπορεί να συνταγογραφηθούν διουρητικά χάπια για τη μείωση της πίεσης από την συσσώρευση υγρού στο αυτί.

Χειρουργική επέμβαση

Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τον ίλιγγο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κλεοπάτρα Μποζιώρη

Διαβάζοντας για την υγεία, του σώματος και του μυαλού και ενώνοντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία τους, γίνεται η μεταφορά προς εκείνα τα στοιχεία, που ούτε στόμα μπορεί να τα διηγήθει ούτε χέρι να τα γράψει. Φοιτήτρια φυσικοθεραπείας και λάτρης της ψυχολογίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;