Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο αθώο είναι;

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας στις ΗΠΑ προειδοποιούν σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο:

Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της νεολαίας.

Σίγουρα ο κίνδυνος δε συγκρίνεται με τον αντίστοιχο του συμβατικού καπνίσματος και αναμφίβολα το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ πιο αθώο. Μήπως, όμως, πίσω από το αγγελικό πρόσωπο κρύβεται ακόμα ένας ύπουλος φονιάς, έστω και λιγότερο αιμοδιψής; Σύμφωνα με αρκετές μελέτες και με βάση την παραπάνω προειδοποίηση, αυτή είναι η ανησυχητική αλήθεια. Άλλωστε, έχουμε να κάνουμε με ακόμα μία μορφή καπνίσματος και εθισμού στη νικοτίνη.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τους βασικούς λόγους που αναιρούν την αθωότητα αυτής της ηλεκτρονικής συσκευής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

– Σύμφωνα με εθνικής εμβέλειας έρευνα σε λύκεια των ΗΠΑ, έφηβοι που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες έναρξης συμβατικού καπνίσματος μέσα στην επόμενη πενταετία συγκριτικά με συνομηλίκους τους μη καπνιστές.
– Σε άλλη μελέτη βρέθηκε ότι η συχνή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σχετίζεται με αυξημένη επίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στην καρδιά και αυξημένο οξειδωτικό στρες. Κοινό αποτέλεσμα είναι η αύξηση του κινδύνου συμβάματος από το καρδιαγγειακό.
– Επίσης, υπόνοιες υπάρχουν για την επίδραση της χρόνιας χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στη μικροκυκλοφορία. Σύμφωνα με μελέτη όπου χρησιμοποιήθηκε τμήμα δέρματος αρουραίων, ο ατμός ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχει νικοτίνη διακρίνεται από παρόμοια τοξικότητα με τον καπνό συμβατικού τσιγάρου στην επιβίωση του δέρματος του αρουραίου.
– Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στη διερεύνηση της αρωγής του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσον αφορά τη μείωση ή και διακοπή του καπνίσματος. Σημειώνεται ότι θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες δοκιμές που θα περιλαμβάνουν βιοχημικά επιβεβαιωμένα αποτελέσματα και δυσμενείς επιδράσεις.
– Ωστόσο, στην Ιαπωνία η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται να σημειώνει απογοητευτικά ποσοστά στην επιτυχία διακοπής του καπνίσματος. Φυσικά απαιτούνται κι άλλες μελέτες, μα το σίγουρο είναι ότι οι θεραπείες διακοπής καπνίσματος παραμένουν πολύ πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τα συμπεράσματα είναι προφανή. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν προτείνεται ως θεραπεία διακοπής του καπνίσματος. Κάθε άλλο, αφού η χρήση του από ανθρώπους που καπνίζουν για πρώτη φορά μπορεί να οδηγήσει πολύ εύκολα στη χρήση συμβατικού τσιγάρου. Ο εθισμός στη νικοτίνη αποτελεί τη σταθερά σε όλη την αβεβαιότητα που στοιχειώνει αυτό το αγγελικό πρόσωπο. Μόνο περισσότερες μελέτες και έρευνες μπορούν να άρουν αυτό το επικίνδυνο πέπλο μυστηρίου και φαινομενικής αθωότητας. Άλλωστε, οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι καπνιστές που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα. Τότε θεωρείται λογικό να προτείνεται αυτή η εναλλακτική λύση.

Πάντως, προς υπεράσπιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα πρέπει να σημειωθεί πως κανένα από τα επιβεβαιωμένα και πιθανά καρκινογόνα δεν έχουν ανιχνευθεί σε σημαντικές ποσότητες στον ατμό του. Επομένως, είναι χωρίς καμία αμφιβολία ασφαλέστερο από το συμβατικό τσιγάρο. Για την ακρίβεια, υπολογίζεται πως είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό. Δε θα πρέπει να αμελείται, βέβαια, ο κίνδυνος έκρηξης εξαιτίας παρατεταμένης φόρτισης, ακατάλληλου φορτιστή ή κατασκευαστικού λάθους. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί, οδηγώντας σε σοβαρά δερματικά εγκαύματα.

Μακάρι τέτοια ατυχήματα να μη συμβούν σε κανέναν. Και μακάρι όλο και λιγότερος κόσμος να καταφεύγει αναγκαστικά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η λύση είναι μία, είναι απλούστερη και ευκολότερη απ’ όσο φαίνεται και αξίζει να την επιδιώξει κάθε καπνιστής. Όχι μόνο για να αποφύγει τους κινδύνους του καπνίσματος, αλλά κυρίως για να αισθανθεί τα κέρδη του οργανισμού του, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Διακοπή του καπνίσματος. Με βοήθεια ή χωρίς, είναι μία απόφαση. Απαιτεί δύναμη, ναι. Μα όλοι τη διαθέτουμε.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ηλίας Καράμπελας

Είμαι φοιτητής ιατρικής και συγγραφέας. Ο συνδυασμός της επιστήμης με την τέχνη, της ιατρικής με τη λογοτεχνία, είναι για μένα η ιδανική δημιουργική έκφραση. Δείγματα του έργου μου μπορείτε να βρείτε στο blog μου greekauthor.com.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;