Ηλεκτροκαρδιογράφημα: H καρδιά στο τώρα

Πηγή εικόνας: http://www.docmed.gr

Τι είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια από τις πιο βασικές εξετάσεις που γίνονται στην κλινική πράξη. Σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού είναι ίσως και από τις πρώτες εξετάσεις που διενεργούνται. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια ανώδυνη, μη κουραστική και απλή διαδικασία, τόσο για τον ασθενή όσο και για τον γιατρό. Στόχος της εξέτασης αυτής είναι να αποτυπώσει πάνω σε ένα μιλιμετρέ χαρτί την λειτουργία της καρδιάς. Τι σημαίνει αυτό; Αποτυπώνει σε μορφή διαγράμματος τα ηλεκτρικά δυναμικά που παρατηρούνται μέσα στην καρδιά κατά την συστολή της. Ένας γιατρός ανεξαρτήτου ειδικότητας θα πρέπει να είναι σε θέση τόσο να παίρνει το ηλεκτροκαρδιογράφημα όσο και να το ερμηνεύει σωστά.

Τι μας δείχνει το ΗΚΓ;

Με διάφορες συμβάσεις έχουμε καταλήξει στο ηλεκτροκαρδιογράφημα να αποτυπώνονται τα δυναμικά που εντοπίζονται στην καρδιά σε τρεις περιπτώσεις. Πρώτη είναι η συστολή των κόλπων, δεύτερη η συστολή των κοιλιών και τρίτη η επαναπόλωση των κόλπων. Με τους όρους κόλποι και κοιλίες αναφερόμαστε στους χώρους τις καρδιάς. Η καρδιά είναι ένα τετράχωρο όργανο. Οι δύο ανώτεροι χώροι λέγονται κόλποι και οι δύο κατώτεροι και μεγαλύτεροι λέγονται κοιλίες. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα λαμβάνεται με την βοήθεια ειδικών ηλεκτροδίων. Αυτά τοποθετούνται στα χέρια και στα πόδια του ασθενούς. Υπάρχουν και κάποια ακόμα ηλεκτρόδια τα οποία τοποθετούνται στο στήθος. Τα όρη και οι κοιλάδες που σχηματίζονται στο ηλεκτροκαρδιογράφημα έχουν να κάνουν με το αν το δυναμικό στην καρδιά είναι θετικό ή αρνητικό.

Ποια είναι η πρακτική σημασία του ηλεκτροκαρδιογραφήματος;

Πηγή εικόνας: https://slideplayer.gr

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα έχει το εξής μειονέκτημα. Μπορεί να διενεργηθεί την στιγμή t1 να δείξει μια απόλυτα φυσιολογική εικόνα. Παρόλα αυτά αν διενεργηθεί μια άλλη στιγμή t2 τότε είναι πολύ πιθανό η εικόνα που θα δείξει να είναι παθολογική. Αυτό γιατί έχει την ικανότητα να μεταφράζει σε γραμμές τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς που περνούν εκείνη την ώρα. Επομένως δεν μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την γενική κατάσταση του ασθενούς. Παρόλα αυτά το ηλεκτροκαρδιογράφημα, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Αν εμφανιστεί ασθενής που αναφέρει ότι έχει έντονο πόνο στο στήθος, τότε το καρδιογράφημα μπορεί να δείξει αν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εμφραγματική (άρα και επείγουσα) κατάσταση. Παρόλα αυτά μπορεί να αποβεί και πλήρως φυσιολογικό οπότε ο πόνος στο στήθος έχει να κάνει με στρεσσογόνους παράγοντες στην καθημερινότητά του. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί επίσης να μας υποδείξει την ύπαρξη μιας χρόνιας κατάστασης. Αναφέραμε προηγουμένως ότι το ΗΚΓ μπορεί να μετρήσει μόνο σε ζωντανό χρόνο τα ηλεκτρικά σήματα. Πολλά από αυτά όμως συνδέονται με χρόνιες παθολογικές καταστάσεις που απαιτούν και χρόνια θεραπευτική αγωγή.

Για να συνοψίζουμε το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια πολύ φτηνή σε κόστος αλλά πολύ πολύτιμη σε πληροφορίες σχετικά με την υγεία εξέταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά μπορείτε να ανατρέξετε:

Εγκεφαλικά κύματα και εγκεφαλικά σήματα

Τροπονίνη: Σύμμαχος στην πρόληψη εμφράγματος


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;