Τροπονίνη: Σύμμαχος στην πρόληψη εμφράγματος

τροπονίνη

Η τροπονίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα του μυοκαρδίου και απελευθερώνεται και κυκλοφορεί στο αίμα όταν καταστραφεί το μυοκαρδιακό κύτταρο.

Μπορεί όμως να αυξηθεί και σε περιπτώσεις φλεγμονής και νέκρωσης του μυοκαρδίου, όπως π.χ. σε περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, μυοκαρδιοπάθειας ή καρδιακής ανεπάρκειας. Μόλις αρχίσει η καταστροφή του μυοκαρδίου, η τροπονίνη απελευθερώνεται και η στάθμη της ανεβαίνει στο αίμα προτού παρατηρηθεί αύξηση των κλασικών ενζύμων, όπως είναι οι τρανσαμινάσες. Σε περιπτώσεις που παρατηρείται ακόμη και μικρή αύξηση της τροπονίνης, ύστερα από έναν πόνο στον θώρακα, ο καρδιολόγος πάντα συμβουλεύει τον ασθενή να προχωρήσει σε στεφανιογραφία και εάν διαπιστωθεί οξεία απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας να προβεί σε αγγειοπλαστική (μπαλονάκι).

Μία σημαντική εξέταση που ανιχνεύει το ενδεχόμενο εμφράγματος είναι το τεστ τροποπίνης, το οποίο γίνεται σε σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της χώρας εδώ και πολλά χρόνια.

Η κλασική εφαρμογή του test τροπονίνης αφορά την πρόωρη διάγνωση του εμφράγματος. Μόλις αρχίσει η καταστροφή των μυοκαρδιακών κυττάρων, η τροπονίνη απελευθερώνεται και η στάθμη της ανεβαίνει στο αίμα. Αυτό το διαγνωστικό τεστ, αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή της ήδη υπάρχουσας αιματολογικής εξέτασης, που γίνεται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων για να διαπιστωθεί αν ο ασθενής που έχει πόνο στο στήθος πράγματι έχει έμφραγμα ή κάτι άλλο. Το test τροπονίνης είναι ένα πολύ χρήσιμο test για την έγκαιρη διάγνωση ακόμη και ενός μικρού εμφράγματος, που πολλές φορές ούτε το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να αναδείξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καρδιακές τροπονίνες μπορούν να αυξηθούν σε:

Χρήση καρδιοτοξικών φαρμάκων (χημειοθεραπεία, αλκοόλη).

Καρδιακή ανεπάρκεια.

Δερματομυοσίτιδα.

Νεφρική νόσο.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου

Μυοκαρδίτιδα.

Περικαρδίτιδα.

Πολυμυοσίτιδα.

Πνευμονική εμβολή.

Παρόλο που το έμφραγμα κάνει την εμφάνισή του απροειδοποίητα ή έτσι πιστεύουν τουλάχιστον οι περισσότεροι, καθώς αγνοούν τα ύποπτα σημάδια, υπάρχει ένα τεστ που θεωρείται σύμμαχος των καρδιοπαθών και θα έπρεπε να γίνεται από όλους τους καρδιοπαθείς για πρόληψη και ένα ήρεμο και σίγουρο μέλλον.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δέσποινα Λιάππα

Έχω σπουδάσει στη Λάρισα,Ιατρικά Εργαστήρια , και εργάζομαι πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μεγάλη μου αγάπη η ζωγραφική και η λογοτεχνία. Μότο που με χαρακτηρίζει "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;