Το ιδιαίτερο σύνδρομο Horner

SHARE

Τριάδα του Horner
Πηγή εικόνας: http://healthnews.reporter.com.cy

Τι είναι το σύνδρομο Horner;

Πρόκειται για μια κατάσταση που σχετίζεται με βλάβες στην λειτουργία των μυών των ματιών. Έτσι έχουμε επιπτώσεις στις φυσιολογικές κινήσεις των οφθαλμών και ενδεχομένως και στην όραση. Οι βλάβες στους μύες προκαλούνται με την σειρά τους από βλάβες στα νεύρα που τους ελέγχουν. Το σύνδρομο Horner δεν είναι μια νόσος από μόνο του. Συνήθως είναι το αποτέλεσμα μιας ήδη προϋπάρχουσας παθολογικής κατάστασης στον οργανισμό. Τα τρία βασικά γνωρίσματα του συνδρόμου είναι: 1) η σμίκρυνση της κόρης, 2) η πτώση του άνω βλεφάρου (μισόκλειστο μάτι) και 3) η ελαφρά βύθιση του οφθαλμικού βολβού μέσα στον κόγχο. Αυτά τα τρία πράγματα μαζί συνιστούν την τριάδα του Horner.

Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου;

Τα αίτια του συνδρόμου είναι κυρίως νευρολογικής φύσεως. Τα νεύρα που νευρώνουν τους μύες των ματιών μας δεν υπόκεινται σε εκούσιο έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν αυτόματα ώστε να προστατεύουν τα μάτια και την όρασή μας. Τα νεύρα αυτά ανήκουν στο επονομαζόμενο αυτόνομο νευρικό σύστημα και κατανέμονται στην περιοχή του κεφαλιού και του τραχήλου. Η αφετηρία τους βρίσκεται στο στέλεχος του εγκεφάλου. Στο σημείο αυτό ελέγχονται σχεδόν όλες οι ζωτικές μας λειτουργίες. Οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογία αυτών των νεύρων μπορεί να προκαλέσει και σύνδρομο Horner. Αν δηλαδή για κάποιο λόγω στριμωχτεί ή κοπεί κάποιο από αυτά τα νεύρα έχουμε εκδήλωση του συνδρόμου. Τέτοιες βλάβες θα μπορούσε να προκαλέσει ένας όγκος στον εγκέφαλο ή η δημιουργία φυσαλίδων μέσα στον νωτιαίο μυελό. Παρόλα αυτά μπορεί και πολύ απλούστερα πράγματα να το προκαλέσουν. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τραύματα στον αυχένα, μιας και εκεί υπάρχει το αυχενικό πλέγμα.

Τι συμπτώματα εμφανίζει το σύνδρομο Horner;

Τα βασικότερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η τριάδα του Horner που αναφέραμε παραπάνω. Αυτήν όμως συνοδεύουν η έντονη εφίδρωση και αντιληπτικά προβλήματα όρασης. Συνήθως η τριάδα του Horner εμφανίζεται μόνο σε ένα από τα δύο μάτια. Ο ασθενής χάνει ένα μεγάλο μέρος του οπτικού του πεδίου λόγω της εμβύθισης του οφθαλμού και της πτώσης του βλεφάρου. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να χάνει και την τρισδιάστατη αντίληψη του χώρου. Το σύνδρομο προκαλεί και παραμορφώσεις στο πρόσωπο του ασθενούς κάτι που επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία του.

Advertisement

Πώς μπορεί να διαγνωστεί και πώς μπορεί να θεραπευτεί το σύνδρομο;

Το σύνδρομο αν είναι σε προχωρημένη κατάσταση μπορεί να διαγνωστεί από την πρώτη κιόλας ματιά λόγω της μορφής των ματιών. Αν τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τότε η διάγνωση μπορεί να γίνει με απλά τεστ. Αυτά τα τεστ στην ουσία διεγείρουν τις κόρες των ματιών. Αν αυτές κινούνται με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από τα ερεθίσματα που δέχεται μόνο η μια από αυτές τότε δεν υπάρχει η συγκεκριμένη παθολογία. Όπως αναφέραμε παραπάνω το σύνδρομο Horner δεν είναι από μόνο του μια νόσος. Επομένως δεν υπάρχει άμεση θεραπεία για αυτό. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να θεραπευτεί η υποκείμενη νόσος που προκαλεί το σύνδρομο πριν η καταστροφή των αυτόνομων νεύρων να είναι ολοκληρωτική.

Εξερευνώντας το νευρικό σύστημα (Μέρος 1ο)

Εξερευνώντας το νευρικό σύστημα (Μέρος 2ο)

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Μία καταχθόνια απειλή

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG