Το σύνδρομο της γoργόνας

Οι γοργόνες είναι μυθικά πλάσματα τα οποία απασχόλησαν για πάρα πολλούς αιώνες τον κόσμο της φαντασίας και του παραμυθιού. Αναφορές σε αυτές συναντάμε ήδη από τον Όμηρο, ο οποίος αναφέρεται στις σειρήνες, στην Οδύσσεια. Ενώ μέχρι και σήμερα αποτελούν στοιχείο της παράδοσης πολλών πολιτισμών. Οι γοργόνες / οι σειρήνες υποτίθεται πως είναι υβρίδια ανθρώπου και ψαριού. Από την μέση και πάνω είναι άνθρωποι και από την μέση και κάτω έχουν ουρά ψαριού. Οι γοργόνες θεωρούνταν σαγηνευτικά, μαγικά πλάσματα με ειδικές ικανότητες. Πέραν όμως από τα παραμύθια, οι αληθινές “γοργόνες” είναι άτομα τα οποία φέρουν ένα βαρύ σύνδρομο το οποίο ονομάζεται Σύνδρομο της Γοργόνας ή Σειρηνομελία.

Η Σειρηνομελία είναι ένα σπάνιο γενετικό σύνδρομο. Σε αυτήν τα βρέφη που γεννιούνται έχουν τα δύο τους πόδια ενωμένα, έτσι που να προσομοιάζουν με μια ουρά γοργόνας. Η πιθανότητα εμφάνισής της σειρηνομελίας είναι μία στις εκατό χιλιάδες. Η πιθανότητα αυτή πολλαπλασιάζεται αν η μητέρα κυοφορεί δίδυμα. Συγκεκριμένα γίνεται εκατό φορές μεγαλύτερη. Η σειρηνομελία είναι θανατηφόρος στις περισσότερες περιπτώσεις. Το βρέφος δεν μπορεί να επιβιώσει για πάνω από δέκα μέρες μετά την γέννησή του αν φέρει το σύνδρομο αυτό. Η συγκεκριμένη πάθηση προκύπτει από τον ακόλουθο μηχανισμό. Ο ομφάλιος λώρος αποτυγχάνει να σχηματίσει δύο αρτηρίες. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει επαρκής τροφοδοσία αίματος στο έμβρυο. Η ενιαία αρτηρία που προκύπτει από τον ομφάλιο λώρο κλέβει το αίμα από το κάτω τμήμα του σώματος του εμβρύου με αποτέλεσμα αυτό να ατροφεί και να μην μπορεί να δώσει δύο άκρα.

Η σειρηνομελία και η περίπτωση της Milagros

Γενικά έχουν σημειωθεί πολύ λίγα κλινικά περιστατικά σειρηνομελίας και αυτό γιατί τα περισσότερα άτομα που γεννιούνται με το σύνδρομο αυτό πεθαίνουν γρήγορα. Ο θάνατος επέρχεται στις περισσότερες περιπτώσεις από νεφρική ανεπάρκεια ή ανεπάρκεια της ουροδόχου κύστης. Ακόμα και σήμερα που έχει εξελιχθεί σε τεράστιο βαθμό η τεχνολογία, η βιωσιμότητα του νοσήματος είναι πολύ μικρή. Αξίζει να αναφερθεί, παρόλα αυτά, η περίπτωση του κοριτσιού που γεννήθηκε με σειρηνομελία στο Περού το 2004. Το κοριτσάκι ονομάζεται Milagros Ceron και όταν γεννήθηκε, πέραν των ενωμένων κάτω άκρων της, έφερε πολλές εσωτερικές ανωμαλίες όπως παραμορφωμένα νεφρά και λάθος τοποθετημένα πεπτικό, αναπαραγωγικό και ουροποιητικό σύστημα. Το κοριτσάκι ξεπέρασε το προσδόκιμο των δέκα ημερών και υποβλήθηκε σε ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Οι επεμβάσεις όμως αυτές επηρέασαν την ικανότητα του λόγου της. H Milagros συνεχίζει να μεγαλώνει και να υποβάλεται σε χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά θα χρειαστεί ακόμα αρκετά χρόνια για να μπορέσει να έχει μια φυσιολογική ζωή.

Για περισσότερα στοιχεία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

Συγγενείς Ανωμαλίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία ενός εμβρύου (Μέρος 1ο)

Η ιστορία ενός εμβρύου (Μέρος 2ο)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;