Shigeaki Hinohara: Μυστικά ευζωίας και μακροζωίας από τον υπεραιωνόβιο Ιάπωνα ιατρό

Shigeaki Hinohara: μυστικά ευζωίας και μακροζωίας

Ποια  είναι τα μυστικά μακροβιότητας των αιωνόβιων; Ποιες μικρές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής μας μπορούν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν σχεδόν το 50% των ετησίων θανάτων;

 
Επιστημονικές έρευνες τεκμηριώνουν ότι η ορμονικά ακατάστατη διατροφή, η απουσία ορμονικά έξυπνης άσκησης, το κάπνισμα και το αλκοόλ υποσκάπτουν την ανθρώπινη υγεία και μακροζωία. Στις εν δυνάμει τροποποιήσιμες συμπεριφορές που συντελούν στη θνησιμότητα, περιλαμβάνονται επίσης: το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η έκθεση σε τοξικούς παράγοντες, η χρήση όπλων, η ευκαιριακή σεξουαλική συμπεριφορά, τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και η άμετρη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
 
Τι αποκομίζουμε διακόπτοντας το κάπνισμα;
Από 2 έως 8  χρόνια ποιοτικής ζωής, ανάλογα με το πόσο και για πόσο καπνίζαμε: 41% ελάττωση της θνησιμότητας στους άνδρες που το διακόπτουν και διπλάσια ποσοστά θνησιμότητας στους καπνίζοντες συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.
 
Τα πράγματα είναι πιο “μαύρα” για τις καπνίστριες. Ειδικότερα, ένα “γυναικείο” τσιγάρο ισούται με τέσσερα “ανδρικά” από πλευράς συνεπειών. Όλο και περισσότερες γυναίκες που καπνίζουν σήμερα θα ακούσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ότι έχουν καρκίνο, πολύ περισσότερες από τις 38 στις 100, που είναι το τρέχον ποσοστό.
 

Ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο και πιο ποιοτικά;

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα χαρακτηριστικά  του τρόπου ζωής που βοηθούν στη μακροβιότητα και μας τα υπογραμμίζουν οι αιωνόβιοι;
 
Χαμηλό σωματικό βάρος: οι αιωνόβιοι είναι λεπτοί, ιδίως οι άνδρες, η παχυσαρκία σπανίζει. 
Ικανοποιητική διανοητική λειτουργία: 30% των αιωνόβιων δεν παρουσιάζουν καμία διανοητική δυσλειτουργία.
Απουσία καπνίσματος: ιστορικό καπνίσματος σπανίζει.
Ισορροπημένη διατροφή: η πλειονότητα εξ’ αυτών τρώει ελαφρά, καταναλώνοντας σχετικά λίγο κρέας (80% πίνουν περιστασιακά  αλκοόλ).
Πρωινό ξύπνημα και υπαίθρια εργασία.
 
Shigeaki Hinohara: μυστικά ευζωίας και μακροζωίας
 
Ποιοτικός ύπνος: οι περισσότεροι κοιμούνται εξαιρετικά καλά περίπου οκτώ ώρες.
Απουσία ασθενειών ή λίγες ασθένειες: ελάχιστοι αναφέρουν πολλές ασθένειες.
Οι περισσότεροι αιωνόβιοι έχουν μεγαλώσει σε μεγάλες οικογένειες και ζουν στην εξοχή, σε δροσερό κλίμα.
Η πλειονότητα επιλέγει ένα θετικό κοινωνικό περιβάλλον (οικογενειακή υποστήριξη, κοινωνικοποίηση). Ζουν σε οικογένειες με αλληλεγγύη και υποστήριξη της αυτοεκτίμησης. Είναι έγγαμοι σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέσο όρο.  
Οι αιωνόβιοι ωφελούνται από ένα υψηλότερο εισόδημα και ανήκουν σε ένα υψηλότερο κοινωνικό στρώμα.
 
Η μακρόβια προσωπικότητα έχει χαρακτηριστικά που μετριάζουν τις αναπόφευκτες σωματικές και συναισθηματικές καταπονήσεις. Τα τυπικά αυτά χαρακτηριστικά είναι:
 
Υψηλή μετρήσιμη ευφυΐα.
Υψηλότερη εκπαίδευση.
Εξαιρετικά πεισματικός χαρακτήρας με ισχυρή δύναμη θέλησης.
Αισιοδοξία και θετική στάση ζωής: προσδοκούν να έχουν καλή υγεία ως μια φυσιολογική κατάσταση στο μέλλον.
Υγιεινός ρυθμός ζωής: ακολουθούν τους φυσικούς κύκλους ημέρας και νύχτας μέσα στο έτος. 
Αποφυγή φαρμάκων, αλκοόλ, καπνίσματος.
Ψύχραιμη αντιμετώπιση καταστάσεων που προκαλούν stress: σωματική δραστηριότητα, αποφυγή εξάντλησης, μονοφασική συμπεριφορά, προσευχή, μια μεγάλη βόλτα στο τέλος της ημέρας, παιχνίδι για χαλάρωση.
Γελάνε εύκολα, έχουν χιούμορ.
Αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, αντί να τα παρατάνε και να χάνουν τη δύναμη της θέλησης.
Έχουν εντονότερη σεξουαλική δραστηριότητα και πιο φιλελεύθερες απόψεις πάνω στη σεξουαλικότητα.
Δείχνουν έντονη προτίμηση για εργασία τακτική, που επιφυλάσσει μια ευχάριστη ρουτίνα, σχετικά ελεύθερη από stress.
Ποιοτικό έργο: εστιάζουν στην ποιότητα αντί της ποσότητας ή της ταχύτητας εκτέλεσης.
Έχουν την τάση να χωρίζουν το έργο τους σε τμήματα σχετικά μικρής διάρκειας, που μπορούν να  επιτευχθούν εύκολα.
 
Εργάζονται πάνω σε ένα σημαντικό μεγάλο έργο κάθε φορά.
Σπανίως επιβάλλουν στους εαυτούς τους χρονικούς περιορισμούς και προθεσμίες.
 
Δε βγαίνουν σε πραγματική σύνταξη: συνεχίζουν να εργάζονται, συχνά κάνοντας μια άλλη εργασία. Χαρακτηριστικό, εν προκειμένω, είναι το παράδειγμα του υπεραιωνόβιου ιατρού Shigeaki Hinohara, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ιατρικής στη χώρα του και συνέβαλε στο να γίνει η Ιαπωνία η χώρα με τη μεγαλύτερη μακροζωία. Ο ίδιος έφτασε στην ηλικία των 105 ετών.
 
 
Shigeaki Hinohara: μυστικά ευζωίας και μακροζωίας
 
 
Η βασικότερη συμβουλή του Hinohara ήταν να καθυστερούν όσο μπορούν οι άνθρωποι την συνταξιοδότησή τους. Ο ίδιος αιτιολόγησε τον ισχυρισμό του, σχολιάζοντας πως το όριο συνταξιοδότησης είχε καθοριστεί ανέκαθεν στα 65 έτη, για τον απλούστατο λόγο ότι ο μέσος όρος ζωής ήταν τα 68 έτη. Στις μέρες μας, όμως, αγγίζει στην Ιαπωνία τα 84 χρόνια (στην Ελλάδα τα 80 έτη), γεγονός που συνεπάγεται πως οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να σταματούν την εργασία τόσο νωρίς.

Ακολουθούν ορισμένες δηλώσεις του Hinohara, που αντικατοπτρίζουν την κοσμοθεωρία του σχετικά με την ευζωία και κατ’ επέκταση τη μακροβιότητα: 

Shigeaki Hinohara: μυστικά ευζωίας και μακροζωίας«Ανεβαίνω δύο σκάλες μαζί για να κινηθούν οι μύες μου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ζωή είναι για να προσφέρεις. Έχω την απίστευτη ανάγκη να βοηθώ ανθρώπους, να ξυπνώ νωρίς το πρωί και να κάνω κάτι υπέροχο για τους άλλους. Αυτό είναι που με οδηγεί και με κρατά στη ζωή». 

«Πάντοτε έχω κατά νου τους στόχους της σημερινής ημέρας, της επομένης και των επόμενων πέντε χρόνων».

«Όλοι θυμόμαστε πως σαν παιδιά, όταν περνούσαμε ωραία, συχνά ξεχνούσαμε να φάμε ή να κοιμηθούμε. Πιστεύω πως μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή τη συμπεριφορά και ως ενήλικες. Είναι καλύτερο να μην κουράζουμε το σώμα μας με τόσο πολλούς κανόνες, όπως το μεσημεριανό γεύμα και η ώρα ύπνου».

«Για πρωινό πίνω καφέ, ένα ποτήρι γάλα και λίγο χυμό πορτοκάλι μαζί με μια κουταλιά ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι καταπληκτικό για τις αρτηρίες μου και διατηρεί νεανικό το δέρμα μου. Το μεσημεριανό μου είναι γάλα με μερικά μπισκότα ή τίποτα, όταν είμαι πολύ απασχολημένος για να φάω. Ποτέ δεν πεινάω γιατί επικεντρώνομαι στη δουλειά μου. Το δείπνο είναι λαχανικά, λίγο ψάρι με ρύζι και δύο φορές την εβδομάδα 100g άπαχου κρέατος».

«Μην ακολουθείτε στα τυφλά ό,τι λέει ο γιατρός σας. Όταν ο ιατρός σάς συμβουλεύει να κάνετε μια εξέταση ή ένα χειρουργείο, ρωτήστε αν ο ίδιος θα πρότεινε στη σύζυγο ή στα παιδιά του να κάνουν την ίδια επέμβαση. Αντίθετα με ο,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, οι γιατροί δεν μπορούν να θεραπεύσουν τα πάντα. Επομένως, γιατί να προκαλέσουν αχρείαστο πόνο με χειρουργεία; Νομίζω πως η μουσική και η θεραπεία με ζώα μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο από ο,τι φαντάζονται οι γιατροί».

«Ο πόνος είναι μυστήριος και το να διασκεδάζουμε είναι ο καλύτερος τρόπος να τον ξεχάσουμε. Αν ένα παιδί έχει πονόδοντο και αρχίσεις να παίζεις μαζί του ένα παιχνίδι, τότε αυτό αμέσως ξεχνά τον πόνο. Τα νοσοκομεία πρέπει να φροντίζουν τη βασικότερη ανάγκη των ασθενών: όλοι θέλουμε να περνάμε καλά. Στο νοσοκομείο St. Luke έχουμε μουσική και θεραπείες με ζώα και μαθήματα τέχνης».

—————————————————————-
Πηγήe-sante

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Μηναΐδου

Λάτρης της επιστημονικής έρευνας και των φιλοσοφικών αναζητήσεων. Αγαπώ τους δημιουργικούς ανθρώπους που αγωνίζονται σήμερα για ένα ευοίωνο αύριο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;