Ρύθμισε και εσύ το μεταβολισμό σου

 

Ο μεταβολισμός είναι η ενέργεια που απαιτείται για να πραγματοποιηθούν οι βασικές λειτουργίες του οργανισμού σε κατάσταση ηρεμίας, έτσι ώστε να διατηρηθεί στη ζωή. Τέτοιες λειτουργίες είναι για παράδειγμα η κυκλοφορία του αίματος και η σωστή λειτουργία της αναπνοής.

Πολλοί αναρωτιούνται πως γίνεται δύο άνθρωποι με τον ίδιο σωματότυπο, ύψος και το ίδιο πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής να μην έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Είναι απόλυτα λογικό. Ο μεταβολισμός δεν είναι ίδιος για τον κάθε άνθρωπο. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνονται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του καθενός. Για αυτό δεν είναι καλό να υιοθετούμε ένα πρόγραμμα κάποιου άλλου γιατί το πιο πιθανό είναι να μην ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες.

Από τι εξαρτάται ο μεταβολισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Από το φύλο. Ανάλογα αν κάποιος είναι γυναίκα ή άντρας θα έχει διαφορετικές ανάγκες για φαγητό και για άσκηση. Επίσης, οι άνδρες έχουν λιγότερο σωματικό λίπος και περισσότερη μυϊκή μάζα άρα καίνε περισσότερες θερμίδες.
  • Εξαρτάται από την κατάσταση υγείας. Υπάρχουν μερικές καταστάσεις όπως ο θυροειδής ο οποίος χρειάζεται ειδική προσοχή και συνεχής παρακολούθηση.
  • Την ηλικία. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν έχουν την ίδια αντοχή και ενέργεια σε σχέση με τους νεότερους.
  • Άλλοι παράγοντες είναι το βάρος, το ύψος, η αναλογία σώματος καθώς και το πώς αθλείται ο καθένας.

 

Ο μεταβολισμός μπορεί να αλλάξει με την κατάλληλη διατροφή και τη σωστή  άσκηση.

Διατροφή

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό μας. Τι καλύτερο από ένα υγιεινό πρωινό γεύμα. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν γίνει το πρωινό γεύμα μειώνει την πιθανότητα αυξομείωσης του σωματικού μας βάρους και μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μας περίπου 10%. Με το πρωινό τονώνουμε τον οργανισμό μας ύστερα από πολλές ώρες ύπνου και ενεργοποιούμε τον μεταβολισμό. Επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα κλασικά μεμονωμένα γεύματα και να κάνετε πολλά μικρά. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής ανά 3-4 ώρες, θα βοηθήσει τον οργανισμό να κάνει πολλές καύσεις.

Πολύ βασικό είναι το νερό. Με 8-10 ποτήρια νερού καθημερινά θα ενυδατωθεί ο οργανισμός και το δέρμα και θα γίνει καλύτερη πέψη. Ειδικά ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνάμε θα καθαρίσει το πεπτικό σύστημα.

Υγιεινές τροφές πάνω από όλα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το μεταβολισμό αλλά και με την υγεία του σώματος. Φρούτα και λαχανικά είναι ωραία μικρά σνακ που μπορείς να εντάξεις στη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, όχι ζάχαρη. Όσο μπορείτε αποφύγετε την ζάχαρη γιατί επιβραδύνει το μεταβολισμό.

 Άσκηση

Εδώ σκοπός δεν είναι να γίνεις body-builder αλλά να προσφέρεις στο σώμα σου μια έξτρα βοήθεια. Όταν ασκείται κάποιος αυξάνεται και ο μεταβολισμός. Δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να γυμνάζεστε καθημερινά αλλά όσο πιο συχνά μπορείτε. Με τον καιρό ο οργανισμός θα αποκτήσει τους κατάλληλους μυς όπου θα βοηθήσει πολύ το μεταβολισμό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Ελένη Πεππέ

Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών . Μου αρέσει να εξερευνώ τον κόσμο του ίντερνετ . Μου αρέσουν επίσης οι ταινίες , η μουσική , τα ταξίδια και οι βόλτες με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;