Πυρετός αγνώστου αιτιολογίας

Αποτέλεσμα εικόνας για fever

Ο πυρετός είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα εκδήλωσης νοσημάτων, γνωστό σε όλους, και ορίζεται ως η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό εύρος των 36,5-37,5°C εξαιτίας της ανόδου του σημείου ρύθμισης της θερμοκρασίας. Όμως τι είναι ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας; Πρόκειται ουσιαστικά για μία κατάσταση στην οποία ο ασθενής παρουσιάζει αυξημένη θερμοκρασία σώματος (πυρετό), ενώ παρά τη διαγνωστική διερεύνηση καμία εξήγηση δεν έχει ανευρεθεί.

Διατυπώνονται, λοιπόν, τα εξής διαγνωστικά κριτήρια που αποτελούν τον ορισμό του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας:

 • Πυρετός που επιμένει τουλάχιστον 3 εβδομάδες και παραμένει χωρίς διάγνωση
 • Πυρετός που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους 38,3oC
 • Δεν έχει τεθεί διάγνωση μετά από 3 επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία ή 3 ημέρες παραμονής σε νοσοκομείο

Πόσο συχνός είναι ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας; Αποτελεί την αιτία εισαγωγής ασθενών σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο σε ποσοστό 2,9%. Μάλιστα, 12-35% των ασθενών θα καταλήξουν από νόσημα που σχετίζεται με τον πυρετό αγνώστου αιτιολογίας, ενώ στους ασθενείς που δεν ανευρίσκεται η αιτία του εμπύρετου η πρόγνωση είναι άριστη. Το 1/3 των περιπτώσεων παραμένουν αδιάγνωστες.

Ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Κλασικός (ανοσοεπαρκή άτομα)
 • Νοσοκομειακός
 • Ουδετεροπενικός (ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς)
 • HIV λοίμωξη

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας; Σε αυτό το σημείο κρίνεται θεμιτό και απαραίτητο να τονιστεί κάτι που ισχύει για όλα τα διαδικτυακά ενημερωτικά άρθρα που αφορούν παρόμοια θέματα. Η ενημέρωση μέσω του διαδικτύου αφορά αποκλειστικά το εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον του αναγνώστη και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά ή υποκαθιστά την επίσκεψη στον γιατρό. Κατά προέκταση, μία λίστα με διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποίων και αρκετές σοβαρότερες, δε θα πρέπει να προκαλεί τον πανικό ή να ενισχύει συμπεριφορές «κυβερνοφοβίας», ούτε αντίστροφα να υποβαθμίζει το επείγον μίας κατάστασης καθυστερώντας επιβλαβώς την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Πίσω στο θέμα μας.

Αποτέλεσμα εικόνας για πυρετος αγνωστου αιτιολογιας

Οι αιτίες του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας είναι οι εξής:

 • Λοιμώξεις (περίπου 30%)
 • Κακοήθεια (περίπου 20%)
 • Διαταραχές συνδετικού ιστού (περίπου 15%)
 • Διάφορα αίτια (περίπου 20%)
 • Ιδιοπαθής (περίπου 15%)

Ας δούμε αναλυτικότερα τις παραπάνω ευρύτερες κατηγορίες με την αναφορά μερικών χαρακτηριστικών παραδειγμάτων:

Στις λοιμώξεις, λοιπόν, συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες εντοπίσεις (π.χ. αποστήματα, λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα, λοιμώξεις οστών και αρθρώσεων), συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί (π.χ. φυματίωση, λοίμωξη από HIV-1, άλλες ιογενείς λοιμώξεις όπως από CMV και EBV), αλλά και συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. εισαγόμενες λοιμώξεις όπως η ελονοσία, νοσοκομειακές λοιμώξεις, άτομα θετικά για HIV).

Στα νεοπλάσματα περιλαμβάνονται η αιματολογική κακοήθεια (π.χ. λέμφωμα) και οι συμπαγείς όγκοι (π.χ. νεφρού, ήπατος).

Στην κατηγορία των διαταραχών συνδετικού ιστού συναντάται η κροταφική αρτηρίτιδα/ρευματική πολυμυαλγία σε γηραιότερους ασθενείς, ενώ σε νεότερους συναντώνται η νόσος του Still, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος κ.ά. Υπάρχει, επίσης, ο γεωγραφικά περιορισμένος Ρευματικός πυρετός.

Στα υπόλοιπα αίτια ανήκουν τα καρδιαγγειακά (π.χ. μύξωμα κόλπων), τα αναπνευστικά (π.χ. σαρκοείδωση, πνευμονική εμβολή), τα γαστρεντερικά (π.χ. φλεγμονώδης νόσος του εντέρου), τα ενδοκρινή/μεταβολικά (π.χ. θυρεοτοξίκωση), τα αιματολογικά (π.χ. αιμολυτική αναιμία), τα κληρονομικά (π.χ. οικογενής μεσογειακός πυρετός), οι αντιδράσεις σε φάρμακα και ο πλασματικός πυρετός.

Όσον αφορά στην πρόγνωση, η συνολική θνητότητα του πυρετού αγνώστου αιτιολογίας κυμαίνεται στο 30-40%, κυρίως λόγω της συμμετοχής της κακοήθειας σε γηραιότερους ασθενείς. Όπως προαναφέρθηκε, εάν δε βρεθεί κάποια αιτία, η μακροχρόνια θνητότητα είναι χαμηλή και ο πυρετός συνήθως υποχωρεί αυτόματα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ηλίας Καράμπελας

Είμαι φοιτητής ιατρικής και συγγραφέας. Ο συνδυασμός της επιστήμης με την τέχνη, της ιατρικής με τη λογοτεχνία, είναι για μένα η ιδανική δημιουργική έκφραση. Δείγματα του έργου μου μπορείτε να βρείτε στο blog μου greekauthor.com.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;