Παθητικό κάπνισμα: Χειρότερο από το ενεργητικό;

SHARE

παθητικό κάπνισμα
Πηγή aftodioikisi.gr

 

Το παθητικό κάπνισμα είναι στην ουσία εισπνοή καπνού από κάποιον που δεν είναι καπνιστής. Το κάπνισμα έχει πολλούς κινδύνους ακόμα και για τους μη καπνίζοντες. Το 1982 ήταν η πρώτη χρονιά που τεκμηριώθηκε η επικινδυνότητα του παθητικού τσιγάρου από την έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικά η μακροχρόνια έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την εμφάνιση πολλών ασθενειών.

Εκτός από τις αρνητικές επιδράσεις που έχει το τσιγάρο στους ίδιους τους καπνιστές, έχει και πολλές επιπτώσεις στους μη καπνιστές. Πιο συγκεκριμένα:

1)Ο χώρος παίζει σημαντικό ρόλο. Όταν κάποιος που δεν καπνίζει πηγαίνει σε χώρο που υπάρχει συσσωρευμένος καπνός κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό. Ο συγκεκριμένος χώρος περιέχει πολλές καρκινογόνες ουσίες που είναι ακόμα πιο επικίνδυνες όταν εισπνευστούν. Για αυτό σε χώρους εργασίας με τσιγάρο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για το αναπνευστικό μας σύστημα.

2)Οι ουσίες από τον καπνό που βρίσκονται στο περιβάλλον, δεν έχουν εκτιμηθεί ακριβώς, αλλά είναι το ίδιο βλαβερές με το κανονικό κάπνισμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο παθητικός καπνιστής εισπνέει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες εκ των οποίων περίπου οι 300 είναι επιβλαβείς και οι 50 καρκινογόνες.

3)Το κάπνισμα μέσα στο σπίτι επιφέρει πολλές επιπτώσεις που πιθανόν οι περισσότεροι από εμάς να μην γνωρίζουμε. Οι ουσίες από το τσιγάρο είναι δυνατόν να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα ακόμα και αν δεν έχει καπνίσει κανένας μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να κάνει το τελευταίο του τσιγάρο πριν μπει στο σπίτι προσπαθώντας να κρατήσει το χώρο καθαρό. Αυτό όμως που δεν γνωρίζει είναι ότι ακόμα και τότε, με την αναπνοή του εκπνέει στην ατμόσφαιρα διάφορα αιωρούμενα σωματίδια επικίνδυνα για την υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχουν επίπεδα νικοτίνης ακόμα και σε γειτονικές πολυκατοικίες.

Advertisement
παθητικό κάπνισμα
Πηγή rethemnosnews.gr

4)Τα μικρά παιδιά είναι πολύ πιο ευάλωτα και δέχονται με διαφορετική επίδραση το παθητικό κάπνισμα. Σε ένα σπίτι όπου καπνίζει μόνο ο πατέρας το παιδί έχει τριπλάσια έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, αν καπνίζει και η μητέρα έχει εξαπλάσια έκθεση, ενώ αν καπνίζουν και οι δύο εννεαπλάσια έκθεση.

παθητικό κάπνισμα
Πηγή ert.gr

Τέλος, πολύ γνωστό είναι το third hand smoke, σημαίνει καπνός από τρίτο χέρι ή αλλιώς τριτογενές παθητικό κάπνισμα. Είναι το αόρατο τοξικό μείγμα που μπορεί να κολλήσει στα ρούχα ή τα μαλλιά των καπνιστών. Αυτό το μείγμα περιέχει βλαβερές ουσίες οι οποίες θα υπάρχουν πάντα.

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών . Μου αρέσει να εξερευνώ τον κόσμο του ίντερνετ . Μου αρέσουν επίσης οι ταινίες , η μουσική , τα ταξίδια και οι βόλτες με φίλους.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG