Παράλυση ύπνου: Τι είναι και πως εμφανίζεται;

SHARE

παράλυση ύπνου
Πηγή iatronet.gr

Η παράλυση ύπνου δεν είναι ένα τόσο συχνό φαινόμενο αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πληροφορίες για αυτό. Η παράλυση ύπνου λέγεται αλλιώς υπνική παράλυση και είναι γνωστό ως το φαινόμενο ‘Μόρα’.

Τι είναι:

Στην ουσία παράλυση ύπνου είναι μια κατάσταση στην οποία το σώμα μας δεν μπορεί να κουνηθεί και εμείς το καταλαβαίνουμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς η παράλυση ύπνου συμβαίνει στα φυσιολογικά στάδια του ύπνου. Πιο συγκεκριμένα μέχρι να κοιμηθούμε περνάμε από διάφορα στάδια.

Τα στάδια του ύπνου είναι:

 Στο πρώτο στάδιο ο εγκέφαλος δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον και η καρδιά αρχίζει σιγά σιγά και χαλαρώνει. Το δεύτερο στάδιο είναι το στάδιο των ονείρων όπου ονομάζεται και στάδιο ‘REM’ και ο εγκέφαλος αρχίζει να λειτουργεί σαν να ήταν ξύπνιος διότι αρχίζουμε να βλέπουμε όνειρα. Σε αυτό το στάδιο τα μάτια αρχίζουν να κινούνται γρήγορα και οι παλμοί μας αυξάνονται. Το τρίτο στάδιο είναι πολύ επιφανειακό καθώς εκείνη την στιγμή ο άνθρωπος ούτε κοιμάται βαθιά ούτε είναι ξύπνιος αλλά βρίσκεται σε χαλαρή σύνδεση με το περιβάλλον του. Είναι εκείνη η στιγμή που έχεις επίγνωση του τι συμβαίνει, ξέρεις ότι ονειρεύεσαι και ότι κοιμάσαι. Στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο ονομάζεται εγρήγορση στο οποίο είμαστε ξύπνιοι.

Η παράλυση του ύπνου συμβαίνει στο δεύτερο στάδιο κατά την διάρκεια του ύπνου REM. Είναι η στιγμή που σε παίρνει ο ύπνος (δηλαδή όταν μπαίνεις στον κύκλο REM) και όταν είσαι έτοιμος να ξυπνήσεις (όταν το σώμα πάει να βγει από την κατάσταση REM).

παράλυση ύπνου
Πηγή iatropedia.gr

Κάποιοι ονομάζουν αυτό το φαινόμενο Μόρα

Η Μόρα προέρχεται από την ελληνική παράδοση καθώς  είναι ο ‘εφιάλτης΄ και σε κάθε παράδοση είναι γραμμένη με διαφορετικά ονόματα.  Η προέλευση της λέξης είναι  Σλαβική και σημαίνει Ερωμένη και εμφανίζεται σαν σκοτεινή σκιά που επιτίθεται τις νύχτες σε όσους κοιμούνται. Συνήθως στέκεται στο στέρνο του ανθρώπου ο οποίος είναι ανήμπορος να κουνηθεί και εκείνη την στιγμή βιώνει έναν έντονο φόβο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν είναι επικίνδυνο και οφείλεται σε διάφορους καθημερινούς παράγοντες.

Advertisement

Που οφείλεται

Οφείλεται κυρίως λόγω έλλειψης ύπνου και μη σταθερού προγράμματος ύπνου. Όταν για παράδειγμα δεν έχεις σταθερό ύπνο  και κοιμάσαι λίγες ώρες για συνεχόμενο καιρό είναι δυνατόν να συμβεί παράλυση ύπνου. Επίσης μπορεί να συμβεί άμα κάποιος κοιμάται ανάσκελα ή αν κάνει χρήση ορισμένων φαρμάκων. Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι το άγχος. Σε περιόδους με άγχος και στρες το σώμα σας βιώνει μια έντονη κατάσταση και χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών . Μου αρέσει να εξερευνώ τον κόσμο του ίντερνετ . Μου αρέσουν επίσης οι ταινίες , η μουσική , τα ταξίδια και οι βόλτες με φίλους.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG