Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αμνησία

SHARE:

 

Η αμνησία είναι ένα συχνό φαινόμενο στην εποχή μας.  Είναι μια ασθένεια στην οποία ο ασθενής δεν είναι ικανός να διατηρήσει γεγονότα και έχει απώλεια μνήμης. Συνήθως ξεκινάει με την απώλεια της ικανότητας αναπαραγωγής πρόσφατων καθημερινών γεγονότων. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να μην θυμάται τι φαγητό έφαγε εχθές ή τι φορούσε. Αυτό βέβαια μπορεί να συμβαίνει σε όλους χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις αμνησία, αλλά πιθανώς στρες. Από την άλλη, είναι και μια ένδειξη, ιδιαίτερα στις προχωρημένες ηλικίες, για να αρχίσουν να το κοιτάνε και να το παρακολουθούν για να μην μεγαλώσει η ασθένεια.

Αιτίες :

Τα αίτια της αμνησίας μπορεί να είναι πολλά και ποικίλλουν ανάλογα την περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα η γήρανση, η υπερβολική χρήση του αλκοόλ, ένα ισχυρό ψυχολογικό σοκ ή ακόμα και ένα ατύχημα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο. Επίσης, άλλες αιτίες μπορεί να είναι το υπερβολικό συναισθηματικό άγχος, δηλητηριάσεις από φάρμακα, οι συχνές ημικρανίες ή ακόμα και το ηλεκτροσόκ.

 

Μορφές :

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αμνησίας. Συνήθως η αμνησία είναι μερική ή ολική.

Μερική είναι η απώλεια μνήμης των γεγονότων μετά το ατύχημα που προκάλεσε την αμνησία.

Ολική είναι η πλήρης απώλεια μνήμης των γεγονότων. Η μνήμη διαγράφεται πριν αλλά και μετά την αιτία που την προκάλεσε.

Υπάρχει ακόμα και η προσωρινή αμνησία. Αυτή μπορεί να οφείλεται στην παρουσία διαφόρων ειδών ασθενειών. Τέτοιες ασθένειες είναι η νόσος του Αlzheimer ή η νόσος του Parkinson. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η κατάθλιψη αλλά και η δυσλεξία. Επίσης, η προσωρινή αμνησία εξαρτάται και από τη συχνότητα κατανάλωσης υγρών, όπως αυτών που περιέχουν οινόπνευμα.

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι έχεις αμνησία

Advertisement

Αρχικά η αμνησία εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των  65 ετών. Η απώλεια της μνήμης δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά. Θα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και θα χειροτερεύει σταδιακά. Τέλος, είναι αντιληπτό όταν κάποιος δυσκολεύεται να θυμάται τα πρόσφατα γεγονότα αλλά θυμάται αυτά που συνέβησαν πολύ παλιά.

 

Τρόποι αντιμετώπισης

Μία πολύ συχνή συμβουλή που δίνουν οι γιατροί, είναι για αρχή οι κινήσεις μέσα στην μέρα να γίνονται με συγκεκριμένη σειρά. Έτσι θα γίνει συνήθεια και δεν θα ξεχαστεί κάτι. Επιπλέον, είναι καλό να κρατάει κάποιος σημειώσεις είτε στο τηλέφωνο είτε σε χαρτί για να μπορεί να θυμάται πιο εύκολα τα πράγματα και πιο γρήγορα. Τέλος, είναι απαραίτητο αυτός που έχει αμνησία, να χρησιμοποιεί  ειδοποιήσεις για να τον βοηθούν να θυμάται τι πρέπει να κάνει. Αυτά όλα βέβαια συμβαίνουν στα αρχικά στάδια για την πρόληψή του. Αν κάποιος έχει μεγαλύτερο βαθμό αμνησίας, πρέπει να επισκεφθεί ένα γιατρό για να τον βοηθήσει περισσότερο.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών . Μου αρέσει να εξερευνώ τον κόσμο του ίντερνετ . Μου αρέσουν επίσης οι ταινίες , η μουσική , τα ταξίδια και οι βόλτες με φίλους.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG