Ο πυρετός της καλύβας – The cabin fever

Η καθημερινότητα στην καραντίνα

Η καθημερινότητά μας πλέον είναι ταυτόσημη με μια ζωή μέσα σε καραντίνα. Ο ιός corona έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο δίνοντας μια τρομερή πανδημία η οποία έχει οδηγήσει εκατομμύρια κόσμου να κλειστούν στα σπίτια τους προκειμένου να προστατευτούν. Κάποιες κυβερνήσεις έχουν καταφέρει να “επιβάλλουν” τα μέτρα της καραντίνας πιο ομαλά με τον κόσμο να υπακούει σε αυτά έχοντας το κριτήριο της κοινωνικής προστασίας. Άλλες όμως ίσως έχουν βρει την αφορμή να εντείνουν την καταστολή που εφαρμόζουν μέσω των αστυνομικών δυνάμεων, όλα στο όνομα της ασφάλειας, προκαλώντας έτσι τις αντιδράσεις των πολιτών. Το θέμα του άρθρου, σήμερα όμως, δεν είναι οι πολιτικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά το πώς επηρεάζει ο εγκλεισμός σε έναν μικρό χώρο, τους πολίτες.

Ο πυρετός της καλύβας: πότε εμφανίζεται;

Δεν θα αναφερθούμε συνολικά στο πώς επηρεάζει η καραντίνα την ψυχοσύνθεση των πολιτών. Συγκεκριμένα όμως θα μιλήσουμε για ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο που λέγεται “πυρετός της καλύβας” ή “the cabin fever”. Ο πυρετός της καλύβας χαρακτηρίζεται από κλειστοφοβική ευερεθιστότητα και συνεχή ανησυχία. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται όταν ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων είναι αναγκασμένα να παραμείνουν σε έναν απομονωμένο χώρο για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Ο πυρετός της καλύβας έχει παρατηρηθεί σε αστροναύτες που περνούν μια μεγάλη χρονική περίοδο στο διάστημα, όπως επίσης και σε άτομα που εργάζονται σε υποβρύχια.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πυρετού της καλύβας;

Τα άτομα που “πάσχουν” από τον πυρετό της καμπίνας βιώνουν πολλές φορές αντιφατικά συμπτώματα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο συνδυασμός αϋπνίας με την υπνηλία. Διαταραχές του ύπνου και ως προς το ωράριο και ως προς την ποιότητά του είναι πολύ συχνές. Τα έγκλειστα άτομα μπορεί να πέφτουν για ύπνο τις πρώτες πρωινές ώρες και να ξυπνούν αργά το μεσημέρι. Λόγω του ότι δεν έχουν αρκετές ώρες επαφή με φυσικό φως, διαταράσσονται οι μηχανισμοί ρύθμισης ύπνου από την επίφυση και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Στον κύκλο αυτό το άτομο δεν μπορεί να κοιμηθεί ακόμα και αν προσπαθεί μια “φυσιολογική” ώρα οπότε καταλήγει να αλλάζει εντελώς το πρόγραμμα του ύπνου του.

Ένα ακόμα σύμπτωμα είναι η έντονη επιθυμία για έξοδο από τον περιορισμένο χώρο, αυτόν της καλύβας. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με επιπόλαιες σκέψεις και αποφάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ιδίου. Στην περίπτωσή μας για παράδειγμα, η αθρόα έξοδος κόσμου θα προκαλούσε τρομερή επιδείνωση της εξάπλωσης της νόσου και θα είχαμε θανάτους.

Ποια είναι η έκβαση του πυρετού της καλύβας;

Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν αν αναιρεθούν οι περιορισμοί εξόδου, ή αν το άτομο μπορεί να έχει για λίγη ώρα μέσα στη μέρα επαφή με την φύση. Πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση που δεν έχει επιπλοκές ούτε αφήνει προβλήματα πίσω της. Παρόλα αυτά, έχουν σημειωθεί μερικά περιστατικά ακραίας έκβασης του πυρετού της καλύβας. Συγκεκριμένα η κλιμάκωση μπορεί να φτάσει μέχρι τα όρια και της κατάθλιψης ή των παρανοϊκών σκέψεων. Μαζί με αυτά τα δύο μπορεί να σημειωθεί και αυτοκτονικός ιδεασμός. Μάλλον όμως εμείς στην περίπτωσή μας δεν κινδυνεύουμε από κάτι τέτοιο, μιας και ακόμα τουλάχιστον έχουμε το ελεύθερο να κινούμαστε έξω. Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, σύνεση και υπευθυνότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν κάποιος νιώθει ότι η κατάσταση, την οποία βιώνει, ξεφεύγει εκτός ελέγχου καλό θα ήταν να προσπαθήσει να ζητήσει βοήθεια. Στην περίπτωση αυτή έχει παρατηρηθεί ότι επαφή με φίλους και οικογένεια είναι ευεργετική. Παρόλα αυτά μπορεί να χρειαστεί και βοήθεια από κάποιον ειδικό. Το Αιγινήτειο νοσοκομείο παρέχει αυτήν την υπηρεσία δια τηλεφώνου σε συνεργασία με καταρτισμένους ειδικούς ψυχικής υγείας. 10306: Τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κοροναϊό

Παιδική κατάθλιψη: ένα παιδί μπορεί να βιώσει κατάθλιψη;

Αποπροσωποποίηση και αποπραγματοποίηση

TOP 10 παράξενων ψυχικών παθήσεων


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;