Ο εθισμός στις βενζοδιαζεπίνες

SHARE

Βενζοδιαζεπίνες

Διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου, ο εθισμός στις βενζοδιαζεπίνες μπορεί να ακούγεται κάτι μη σύνηθες. Η αλήθεια όμως είναι πως αν εξηγήσουμε τι είναι οι βενζοδιαζεπίνες θα κατανοήσουμε πως ο εθισμός αυτός ίσως και να είναι πιο συνηθισμένος από ότι νομίζαμε. Οι βενζοδιαζεπίνες είναι μια μεγάλη ομάδα ουσιών που έχουν τις ακόλουθες ιδιότητες. Οι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, μυοχαλαρωτικές και αντιεπιληπτικές ιδιότητες. Η βασικότερη όμως ιδιότητά τους είναι η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της αϋπνίας. Στις βενζοδιαζεπίνες ανήκουν συνολικά οχτώ ουσίες οι οποίες έχουν παρόμοιες δυνατότητες. Κανονικά τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις όπου η αϋπνία είναι πολύ έντονη και δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με κανέναν άλλον τρόπο. Οι βενζοδιαζεπίνες συνδέονται σε ειδικούς υποδοχείς του εγκεφάλου, όπου φυσιολογικά θα συνδεόταν το GABA. Το GABA είναι μια ουσία που παράγεται φυσιολογικά από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Όταν οι βενζοδιαζεπίνες πάρουν την θέση του, εμποδίζουν την μεταβίβαση σημάτων, για αυτό και προκαλούν υπνηλία.

Xanax και Lexotanil

Τα πιο διαδεδομένα φάρμακα που έχουν ως βάση τους τις βενζοδιαζεπίνες είναι το Xanax και το Lexotanil. Ακόμα πιστεύετε ότι ο εθισμός στις βενζοδιαζεπίνες είναι κάτι μη σύνηθες; Το Xanax έχει ως βάση του την αλπραζολάμη. To Lexotanil πάλι έχει ως βάση του την βρωμαζεπάμη. Και οι δυο αυτές ουσίες είναι πολύ ισχυρά μέλη της οικογένειας των βενζοδιαζεπινών. Τόσο το Xanax όσο και το Lexotanil, με περισσότερη έμφαση στο πρώτο, είναι πολύ εθιστικά ως ναρκωτικά. Κανονικά τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σε ασθενείς με πολύ έντονη αϋπνία και μάλιστα η θεραπευτική αγωγή με αυτές τις ουσίες δεν ξεπερνά τις 4 εβδομάδες. Σε σπάνιες περιπτώσεις ενδείκνυται μακρύτερη θεραπεία η οποία φτάνει τους λίγους μήνες, κάτω από αυστηρή παρακολούθηση από γιατρούς. Από αυτό το σημείο όμως ξεκινά το πρόβλημα. Πολλοί ψυχίατροι και άλλοι ειδικευόμενοι γιατροί συνταγογραφούν αδόκιμα αυτά τα φάρμακα θέτοντας τον ασθενή σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Advertisement

Οι παρενέργειες της άσκοπης κατανάλωσης

Όταν η κατανάλωση των φαρμάκων αυτών δεν γίνεται σωστά, τα συμπτώματα τα οποία θεωρητικά θα καταπολεμούνταν, επιδεινώνονται. Έτσι ο ασθενής αρχίζει να καταναλώνει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες προκειμένου να τον “πιάσουν”. Μακρόχρονη χρήση των βενζοδιαζεπινών προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο. Αυτές αντικατοπτρίζονται στις ανώτερες νοητικές λειτουργίες. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μια σειρά συμπτωμάτων που εκτείνονται από εφιάλτες μέχρι επιθετικά ψυχωσικά επεισόδια. Πέραν όμως από αυτά, αρχίζουν να διαταράσσονται η μνήμη, η ικανότητα ορθής χρήσης του λόγου, και η κριτική ικανότητα – ικανότητα λήψης αποφάσεων. Όταν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα είναι που μεγιστοποιείται και ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης, ή συνδυασμού με άλλες ουσίες. Μελέτες έχουν αποδείξει πως η παρατεταμένη χρήση βενζοδιαζεπινών σχετίζονται με το Alzheimer αλλά και με αντίστοιχους καρκίνους. Όπως αναφέραμε παραπάνω τα φάρμακα αυτά είναι πολύ ισχυρά ναρκωτικά επομένως δεν είναι εύκολο για κάποιον που τα καταναλώνει πολύ καιρό, να σταματήσει να τα παίρνει. Το στερητικό σύνδρομο είναι έντονο και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο τον ασθενή αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Για ποιο λόγο καταναλώνει τόσος κόσμος βενζοδιαζεπίνες;

Τα ηρεμιστικά φάρμακα είναι γενικά η εύκολη και η φθηνή λύση. Οι τιμές των εμπορικών φαρμάκων βενζοδιαζεπινών είναι γενικά χαμηλές, κάνοντάς τα ιδιαίτερα ελκυστικά. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής καθώς και η κατάσταση στη χώρα σήμερα δεν είναι αμελητέοι στρεσογόνοι παράγοντες. Το άγχος είναι που αρχικά προκαλεί τις αϋπνίες που κλιμακώνονται και καθίστανται ανυπόφορες. Για πολλούς, λόγω του στίγματος που πλανάται στην κοινωνία, είναι πιο εύκολο να καταναλώσουν χάπια αντιμετωπίζοντας συμπτωματικά την νόσο – άγχος, παρά να κάνουν μια ουσιαστική θεραπεία. Το έντονο άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια σειρά συνεδρίων και αν χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή κάτω από αυστηρή παρακολούθηση. Είναι όμως και αμέλεια των γιατρών να συνταγογραφούν τα φάρμακα ασύστολα. Πέραν της κακής κατάστασης στη χώρα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις πρόκλησης έντονου άγχους. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα ένα μεγάλο ατύχημα (μετατραυματικό στρες), ένα χειρουργείο, ή μια διαδικασία που πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά και επιβαρύνει την ψυχολογία του ατόμου (αιμοκάθαρση, θεραπεία διαβήτη). Η προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων στο άγχος με ηρεμιστικά είναι τελεσφορεί αλλά μόνο παροδικά καθώς αντιμετωπίζει την αϋπνία και όχι το άγχος.

Advertisement

Για περισσότερες πληροφορίες για σχετικά θέματα μπορείτε να ανατρέξετε παρακάτω:

Οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι μεταφυσική

Εξερευνώντας το νευρικό σύστημα (Μέρος 1ο)

Εξερευνώντας το νευρικό σύστημα (Μέρος 2ο)

Ψυχολόγος VS Ψυχίατρος: Ποιες είναι οι διαφορές;

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG