MDMA: Η παραισθησιογόνος αμφεταμίνη

 

Πηγή εικόνας: https://www.verywellmind.com
Πηγή εικόνας: https://www.verywellmind.com

Τι είναι το MDMA;

Το MDMA ή απλά η μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη είναι, όπως δηλώνει και ο τίτλος, μια παραισθησιογόνος αμφεταμίνη. Το MDMA είναι ευρέως πιο γνωστό  ως έκσταση. Πρόκειται για μια παράνομη ουσία που χρησιμοποιείται ως ουσία κατάχρησης. Όπως και οι υπόλοιπες ουσίες της ομάδας των αμφεταμινών, το MDMA προκαλεί έντονο αίσθημα διέγερσης. Η διαφορά αυτού με τα υπόλοιπα μέλη της κατηγορίας των αμφεταμινών είναι ότι μπορεί να προκαλεί έντονες παραισθήσεις.

Χειραγωγώντας την σεροτονίνη

Η επίδραση της ουσίας στους χρήστες είναι αποτέλεσμα της δράσης της στην απελευθέρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι μια φυσιολογική ορμόνη που σχετίζεται με αίσθημα ευφορίας. Η χρήση του MDMA ενισχύοντας την δράση της σεροτονίνης, διεγείρει και τα αισθήματα με τα οποία συσχετίζεται αυτή. Πολλοί χρήστες αναφέρθηκαν σε μια διάχυτη “ευημερία” και έντονη κοινωνική διαδραστικότητα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς ο χρήστης είναι ικανός να κάνει πράγματα που μπορεί να βλάψουν άλλους ή και τον ίδιο.

Ένα μπουκαλάκι νερό δώρο

Πέραν της επίδρασης του στη δράση της σεροτονίνης και το αίσθημα ευφορίας, το MDMA προκαλεί μια σειρά από πολλές άλλες επιπτώσεις στον οργανισμό. Κατ’αρχήν, μπορεί να προκαλέσει έντονη αφυδάτωση. Συγκεκριμένα οι πολλοί πρόωροι θάνατοι χρηστών MDMA έχουν να κάνουν με την αφυδάτωση. Χρήστες πλέον έχουν αναφέρει ότι η διακίνηση της συγκεκριμένης ουσίας πλέον γίνεται μαζί με εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού ώστε να “αντιμετωπίζεται” ο συγκεκριμένος κίνδυνος. Προφανώς και το marketing αυτό δεν υφίσταται για να “προστατέψει την υγεία των χρηστών” αλλά για να μεγιστοποιήσει το κέρδος.

Οι χαρακτηριστικές παρενέργειες του MDMA

Μία άλλη αντανακλαστική αντίδραση που προκαλείται από την διέγερση λόγω MDMA είναι το τρίξιμο των δοντιών. Τα δόντια της κάτω γνάθου μπορεί να χτυπούν με δύναμη τα δόντια της άνω. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί τριγμός – ένα δυνατό σφίξιμο των δοντιών λες και έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Για να προληφθεί η καταστροφή των δοντιών από τις ισχυρές δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά το χτύπημα, χρησιμοποιούνται πιπίλες ή γλειφιτζούρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, το MDMA μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτή η κατάσταση περιγράφεται ως κακοήθης υπερθερμία. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος εντάσσεται στα πλαίσια ενός κλινικού συνδρόμου που λέγεται σύνδρομο της σεροτονίνης. Συνοδεύεται από κινητικές και νοητικές διαταραχές.

Επείγουσα κατάσταση – Άμεση παρέμβαση – Θεραπεία

Από την χρήση του MDMA μπορεί να προκύψουν και πολλές άλλες παρενέργειες και αυτό γιατί σχεδόν πάντα καταναλώνεται εμπλουτισμένο με προσμείξεις. Η τοξικότητα από την συγκεκριμένη ουσία είναι όπως καταλαβαίνουμε πολύ επικίνδυνη και επείγουσα και χρειάζεται άμεση επέμβαση από ειδικούς υγείας προκειμένου να διασωθεί ο χρήστης. Αρχικά θα πρέπει να διαφυλαχτεί η θερμοκρασία του σώματος και να παρέχεται μια σταθερή ποσότητα υγρών. Στην συνέχεια χορηγούνται ειδικά φάρμακα που καταστέλλουν – θεραπεύουν τα συμπτώματα των υπόλοιπων παρενεργειών.

Ναρκωτικά: Ένα θανάσιμο παιχνίδι χωρίς νικητές

Εποπτευόμενη χρήση ναρκωτικών: αληθινή λύση;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;