Κρίση πανικού: Αίτια και αντιμετώπιση

SHARE

Κρίση πανικού

Κρίση πανικού είναι μια κατάσταση στην οποία ξαφνικά εμφανίζεται έντονη ψυχολογική διέγερση. Αυτή μπορεί να είναι μια περίοδος έντονου άγχους, φόβου, αδιαθεσίας ή ακόμα και στομαχικών διαταραχών. Στην πραγματικότητα δεν τίθεται θέμα κινδύνου απλά το άτομο βιώνει παράξενα, ανεπιθύμητα συναισθήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί και πανικοβάλλεται. Υπάρχουν διάφορες αιτίες αλλά και πολλοί τρόποι αντιμετώπισής του.

Που οφείλεται

Αν και δεν έχουν εξακριβωθεί ακριβώς οι λόγοι που συμβαίνει η κρίση πανικού, έχουν γίνει πολλές μελέτες και πολλές θεωρίες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι και πιο συγκεκριμένα:

Μπορούν να οφείλονται σε κληρονομικά χαρακτηριστικά. Τα γονίδια είναι αυτά που παίζουν τον σημαντικό ρόλο καθώς σύμφωνα μελέτες τα παιδιά των οποίων οι γονείς παρουσιάζουν τέτοιες διαταραχές έχουν περίπου 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν και αυτά.

Το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία και κατά συνέπεια μια μορφή πανικού. Η καθημερινή καταπόνηση του σώματος από το στρες μπορεί να δημιουργήσει και άλλες παθήσεις, όπως προβλήματα στην καρδιά. Έντονο στρες μπορεί κάποιος να περνάει όταν έχει γίνει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του, όπως ένας χωρισμός.

Κρίση πανικού είναι δυνατόν να εμφανιστεί μετά από την υπερβολική πρόσληψης καφεΐνης. Η καφεΐνη από μόνη της είναι γνωστή καθώς διεγείρει το σύστημα του ανθρώπου και ενεργοποιεί μερικές βασικές λειτουργίες κάνοντας τον ποιο ενεργητικό και δυναμικό.

Τέλος, το κάπνισμα παίζει και αυτό ρόλο. Η καθημερινή χρήση πολλών τσιγάρων όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες αλλά και πνευματικές.

Κρίση πανικού

Διάφορα σημάδια για ένδειξη κρίσης πανικού

Δύο από τα βασικότερα σημάδια είναι η ναυτία και το μούδιασμα. Όταν συνέχεια έχεις ένα αίσθημα ανακατωσούρας στο στομάχι και ζαλάδας σημαίνει ότι εκείνη την στιγμή μπορεί να βρίσκεται σε μια μικρή κλίμακα σε πανικό και ο οργανισμός σας να αντιδράει κάπως έτσι. Επιπλέον, το μούδιασμα είναι όταν νιώθεις για παράδειγμα στα πόδια σου να σε τσιμπάνε καρφίτσες ή βελόνες μικρές.

Advertisement

Άλλα σημάδια είναι το τρέμουλο, ο πόνος στο στήθος, η ξηροστομία, η δυσκολία στην αναπνοή, η ταχυπαλμία και άλλα.

Κρίση πανικού

Πώς να το αντιμετωπίσεις

  1. Με την αναπνοή. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές χαλάρωσης που θα μειώσουν το στρες. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια τεχνική που λέγεται “στρατηγική αναπνοή” κατά την οποία παίρνεις μία βαθιά αναπνοή από τη μύτη και την κρατάς για 4 δευτερόλεπτα. Έπειτα, εκπνέεις από το στόμα πάλι για 4 δευτερόλεπτα και κάνοντας για 3-5 επαναλήψεις σίγουρα θα αισθανθείτε καλύτερα.
  2. Κουνηθείτε ή ζεστάνετε τα χέρια σας. Με αυτό τον τρόπο αποβάλλεται άνετα το στρες και χαλαρώνεται τα άκρα σας με ευκολία.
  3. Τι καλύτερο από μια μαύρη σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο το οποίο επιδρά χαλαρωτικά στον οργανισμό.
  4. Τέλος μπορείς να ρίξεις λίγο νερό στο πρόσωπο σου. Το κρύο νερό μειώνει τους παλμούς της καρδιάς και ενεργοποιεί το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα και προωθεί τη χαλάρωση.

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών . Μου αρέσει να εξερευνώ τον κόσμο του ίντερνετ . Μου αρέσουν επίσης οι ταινίες , η μουσική , τα ταξίδια και οι βόλτες με φίλους.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG