Καταρρίπτοντας τους μύθους του ιού Corona

SHARE

Πηγή εικόνας: https://upload.wikimedia.org
Πηγή εικόνας: https://upload.wikimedia.org

Corona – ιός και CoViD-19

Φέτος εμφανίστηκε μια έντονη έξαρση μολύνσεων από ένα στέλεχος του ιού Corona. Παλιότερα στελέχη του Corona-ιού προκάλεσαν σοβαρά αναπνευστικά σύνδρομα, το SARS και το MERS αντίστοιχα. Ο φετινός ιός όμως δεν φαίνεται να είναι τόσο επικίνδυνος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε την επιδημία του φετινού Corona – ιού ως CoViD-19. Στο σημερινό άρθρο θα εξηγήσουμε και θα καταρρίψουμε μερικούς από τους μύθους που πλαισιώνουν την επιδημία αυτή. Είναι γνωστό ότι οι μύθοι μόνο πανικό μπορούν να γεννήσουν. Η άγνοια είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της δημόσιας υγείας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Μύθος Νο. 1: Οι συσκευές στεγνώματος χεριών μπορούν να σκοτώσουν τον ιό σε πλυμένα χέρια.

Το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι είναι πολύ σημαντικό για την διατήρηση της βασικής υγιεινής. Παρόλα αυτά από μόνο του δεν είναι αρκετό για να προστατέψει από τον Corona – ιό. Οι συσκευές που υπάρχουν για να στεγνώσει κάποιος τα χέρια του δεν είναι καλές για την απολύμανση των χεριών. Αντίθετα οι συσκευές αυτές μπορεί να διασπείρουν πολλά περισσότερα μικρόβια που υπάρχουν στον αέρα πάνω στα χέρια. Επομένως μαζί με το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητος ο καθαρισμός τους με ένα ήπιο αντισηπτικό χεριών που έχει ως βάση τους την αιθυλική αλκοόλη.

Μύθος Νο. 2: Απολύμανση του δέρματος με οινόπνευμα ή με ουσίες που περιέχουν χλώριο μπορεί να προστατέψει από τον ιό.

ΟΧΙ και πάλι όχι. Η επαφή του δέρματος με οινόπνευμα ή άλλες ουσίες που περιέχουν χλώριο είναι πολύ επικίνδυνες. Χρησιμοποιούνται μεν για την απολύμανση αντικειμένων αλλά ποτέ δεν επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρούς ερεθισμούς στο δέρμα. Οι ερεθισμοί αυτοί μπορεί να μετατραπούν τελικά σε πληγές. Οι ασυνέχειες του δέρματος είναι πολύ καλές πηγές μόλυνσης για πολλά μικρόβια. Έτσι ακόμα και αν αυτές δεν είναι οι αγαπημένες του Corona – ιού, προσελκύουν πολλά άλλα μικρόβια.

Advertisement

Μύθος Νο. 3: Τα κατοικίδια μπορούν να διαδώσουν τον Corona – ιό

Δεν έχει αποδειχθεί ακόμα ότι τα κατοικίδια μπορούν να μεταδίδουν τον ιό. Μάλιστα τα ζώα αυτά, με βάση τις ενδείξεις που έχουμε ως τώρα, δεν μπορούν να νοσήσουν από τον συγκεκριμένο ιό. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε ως τώρα, ο ιός φαίνεται να μεταδόθηκε από το κρέας των νυχτερίδων και των σκύλων. Παρόλα αυτά η μετάδοση μάλλον έγινε λόγω κατανάλωσης του κρέατος και όχι λόγω της επαφής με ζωντανά ζώα. Ακόμη και έτσι όμως θα έπρεπε να πλένουμε τα χέρια μας μετά από επαφή με κατοικίδια. Όταν ένα ζωάκι είναι αδέσποτο, υπάρχουν ακόμα παραπάνω λόγοι να πλένουμε τα χέρια μας, μιας και μπορεί να μας μεταφέρουν πολλά άλλα παθογόνα μικρόβια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τρόπους προστασίας απέναντι στον Corona – ιό μπορείτε να ανατρέξετε στην σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τι είναι ο H1N1 και γιατί ακούμε τόσο για αυτόν;

Είναι τα πανδημικά λοιμώδη νοσήματα ζήτημα του χτες;

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG