Ηπατίτιδα C: κλινική εικόνα και ανάγκη προστασίας

28η Ιουλίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της Ηπατίτιδας
Πηγή εικόνας: https://media.dhakatribune.com

Τι είναι η ηπατίδιδα C;

Η ηπατίτιδα C είναι μια λοίμωξη κυρίως του ήπατος. Προκαλείται από τον ιό της Ηπατίτιδας C – HCV. Συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα. Παρόλα αυτά πρόκειται για μια χρόνια λοίμωξη που μπορεί να καταστρέψει μακροπρόθεσμα το ήπαρ. Μπορεί δηλαδή να προκαλέσει κίρρωση, ουλές στο ήπαρ, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνο του ήπατος και διογκωμένες φλέβες σε διάφορα όργανα του πεπτικού. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και γραμμικά στον θάνατο χωρίς να είναι η ίδια η ηπατίτιδα που τον προκάλεσε. Η ηπατίτιδα C εμφανίζει για κάποιο ακόμα ανεξήγητο λόγο συσχέτιση με το αυτοάνοσο σύνδρομο Sjoegren.

Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης της νόσου;

Μολυσμένες σύριγγες

Ο ιός της ηπατίτιδας είναι ένας πολύ μικρός ιός που περιέχει RNA για γενετικό υλικό. Υπάρχουν συνολικά 7 διαφορετικοί γονότυποι του συγκεκριμένου ιού, μόλις όμως 2 από αυτούς προκαλούν ηπατίτιδα C. Η ηπατίτιδα C μπορεί να μεταδοθεί με πολλούς τρόπους. Ο πιο συνηθισμένος και γνωστός παρόλα αυτά είναι η ενδοφλέβια χορήγηση ναρκωτικών. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται η απρόσεκτη μετάγγιση αίματος καθώς και οι μη ασφαλείς ιατρικές διαδικασίες. Παλιότερα ήταν πολύ συχνή η μόλυνση του υγειονομικού προσωπικού. Αυτό γιατί οι συνθήκες υγιεινής ήταν άθλιες. Πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιούνταν επαναλαμβανόμενα οι ίδιες σύριγγες. Μέσα σε όλα ήταν πολύ πιθανό να συμβούν ατυχήματα στα οποία οι ειδικοί τραυματίζονταν από αυτές τις βελόνες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αιγύπτου που φέρει την υψηλότερη συχνότητα κρουσμάτων καθώς το επίπεδο των ιατρικών και των οδοντιατρικών παροχών είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Σεξουαλική επαφή

Η μετάδοση της ασθένειας με το σεξ ακόμα δεν έχει αποδειχθεί. Παρόλα αυτά έχει σημειωθεί συχνή εμφάνισή της σε άτομα που έχουν πολλαπλούς/ές ερωτικούς/ες συντρόφους. Αυτό όμως δεν γνωρίζουμε αν οφείλεται στην ίδια την σεξουαλική επαφή ή σε χρήση ναρκωτικών που ποτέ δεν αποκαλύφθηκε. Ενδεχομένως πρακτικές που προκαλούν υψηλού βαθμού τραυματισμό στον πρωκτικό σωλήνα να σχετίζονται με την μετάδοσή της. Μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως το AIDS και το έλκος των γεννητικών.

Ποιες διαγνωστικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ηπατίτιδα C;

Η ηπατίτιδα C είναι μια ιογενής λοίμωξη. Επομένως απαιτείται μια συγκεκριμένη σειρά από εξετάσεις για να εξακριβωθεί η ύπαρξή της. Βασικές είναι οι αιματολογικές εξετάσεις. Στις εξετάσεις αυτές πέραν από την κατάσταση των λευκών αιμοσφαιρίων του ατόμου διερευνάται η ύπαρξη ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού HCV. Ο ιός αυτός εισέρχεται στα κύτταρα του οργανισμού επομένως δεν μπορούμε να τον εντοπίσουμε να κυκλοφορεί στο αίμα. Για αυτό τον λόγο και αναζητάμε τα αντισώματα, τις ουσίες δηλαδή που παράγει ο οργανισμός ως απάντηση σε αυτόν. Για να μπορούν όμως τα αντισώματα να ανιχνευθούν στο αίμα του οργανισμού θα χρειαστεί να παρέλθουν έξι έως οχτώ εβδομάδες. Παλιότερα διενεργούνταν ηπατικές βιοψίες για να εξακριβώσουν την βαρύτητα της νόσου. Αυτή η διαδικασία όμως συχνά είχε επιπλοκές. Σήμερα έχουν δημιουργηθεί ειδικά τεστ που περιλαμβάνουν περιφερικό αίμα και μπορούν να προσδιορίσουν τον βαθμό της βλάβης.

Η πρόληψη και η θεραπεία της νόσου

Όσον αφορά την πρόληψη της νόσου, ακόμα δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο. Διενεργούνται όμως ακόμα πολλά ερευνητικά προγράμματα που στοχεύουν στην δημιουργία αυτού. Ο βασικός τρόπος περιορισμού της εξάπλωσής της είναι η διατήρηση των συνθηκών υγιεινής. Βελόνες και σύριγγες μίας χρήσης, αποστειρωμένα ιατρικά εργαλεία και μεγάλη επιμέλεια κατά την διενέργεια ιατρικών διαδικασιών. Δεν υπάρχουν τροφές που να βοηθούν στην καταπολέμηση της εξάπλωσής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αφορά την θεραπεία της ηπατίτιδας C μπορεί να έχει διαφορετικές εκβάσεις. Συνήθως η ηπατίτιδα C μεταπίπτει σε χρόνια. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να αυτοϊαθεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που ακολουθεί θεραπευτική αγωγή μπορεί να ξεπεράσει τη νόσο. Όπως και να έχει όλοι όσοι έχουν προσβληθεί από την νόσο ή πάσχουν θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ καθώς είναι τοξικό για το ήπαρ. Σε περιπτώσεις αλκοολικών ατόμων όπου υπάρχει κίρρωση ήπατος θα πρέπει να διενεργούνται ειδικές εξετάσεις για καρκίνο του ήπατος.

Το κοινωνικό πρόταγμα

Η 28η Ιουλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας. Την μέρα αυτή γίνεται μια προσπάθεια να χτυπηθεί το στίγμα που συνοδεύει τους ασθενείς. Γίνεται μια προσπάθεια να έχουν όλοι οι πάσχοντες πρόσβαση στην αντιική θεραπεία. Αυτή η θεραπεία είναι ακόμα και σήμερα ένα προνόμιο καθώς είναι ιδιαίτερα ακριβή. Πολλοί ασθενείς είναι ανασφάλιστοι, ενώ πολλές ασφαλιστικές εταιρίες δεν θα καλύψουν τα έξοδα της θεραπείας. Έτσι, ιδιαίτερα σε χώρες του εξωτερικού που το σύστημα υγείας στηρίζεται σε ιδιώτες, βλέπουμε ασθενείς που ενώ θα μπορούσαν να θεραπευτούν και να ζουν κανονικά, ταλαιπωρούνται μακροχρόνια και τελικά πεθαίνουν.

Κατανοώντας τις γενικές εξετάσεις αίματος

Προφύλαξη και αντισύλληψη

Πρόοδος στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;