Επικίνδυνες ουσίες στα καλλυντικά

Τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε περιέχουν πολλά χημικά συστατικά τα οποία δεν τα γνωρίζουμε. Πρόκειται για επικίνδυνες ουσίες για την υγεία, καθώς μπορεί να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας. Αν και οι ποσότητες αυτών των ουσιών είναι πάρα πολύ μικρές πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή.

Σήμερα χρησιμοποιούνται περισσότερες από 10.000 χημικές ουσίες στα καλλυντικά. Οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση αρώματα, make up, αποσμητικά και διάφορες κρέμες. Συγκεκριμένα οι κρέμες περιέχουν περίπου 30 συστατικά ενώ τα αρώματα έως και 400.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι χρησιμοποιώντας καθημερινά προϊόντα ομορφιάς, οι γυναίκες έχουν επιβαρύνει τον οργανισμό τους και το δέρμα τους. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι συνήθως καταναλώνουν δύο κιλά χημικά ετησίως, αυτά τα χημικά εισχωρούν στο δέρμα και μολύνουν τον οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι πολύ σημαντικό να προφυλαχτούμε από ανεπιθύμητες επιδράσεις και αυτό μπορεί να γίνει προσέχοντας κάποια απλά πράγματα.

Αρχικά οι καταναλωτές πριν αγοράσουν οποιοδήποτε προϊόν πρέπει να κοιτάνε τα συστατικά του πίσω στην ετικέτα. Με βάση το νόμο (1/11/98) όλα τα καλλυντικά πρέπει να αναγράφουν όλα τα συστατικά που περιέχουν.

 Επίσης, κάθε καλλυντικό έχει ημερομηνία λήξης. Προφανώς δεν επιτρέπεται η χρήση του μετά από αυτή την ημερομηνία. Γενικά, κάθε καλλυντικό μετά το άνοιγμά του πρέπει συνήθως να καταναλώνεται σε διάστημα έξι μηνών, έως ένα χρόνο. Όμως πολλοί επειδή το αγνοούν ή ακόμα και το ξεχνάνε συνεχίζουν τη χρήση του. Έτσι τα χημικά που περιέχουν τα καλλυντικά ίσως περάσουν μέσα στον οργανισμό μέσω του δέρματος, ύστερα περνάει απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος και έτσι ο οργανισμός βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ένα άλλο συχνό φαινόμενο ειδικά στις γυναίκες είναι όταν το κραγιόν μπαίνει στο στόμα, τα συστατικά του διασπώνται από τα ένζυμα στο σάλιο και στο στομάχι.

Ουσίες που είναι βλαβερές

Έχουν διαπιστωθεί πολλές ουσίες που δημιουργούν ζημιές στον οργανισμό του ανθρώπου. Οι πιο γνωστές είναι οι φθαλικές ενώσεις. Αυτές περιέχονται στα πλαστικά, δηλαδή στα αρώματα, στις κρέμες και στα βερνίκια νυχιών.

Μια άλλη ουσία είναι το λαυρυλοθειικό νάτριο το οποίο το χρησιμοποιούν για να δημιουργείται ο αφρός στα σαμπουάν και στα αφρόλουτρα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν υπάρξει ενοχλήσεις στο δέρμα.

Άλλη τοξική ουσία είναι τα Parabens. Η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις. Περιέχονται σε όλα τα προϊόντα ενυδάτωσης.

Τέλος, η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα χημικών ουσιών μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών. Τα parabens και τα αντηλιακά φίλτρα σχετίζονται με μειωμένες αναπαραγωγικές ορμόνες.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενήμεροι και να προσέχουμε οτιδήποτε χρησιμοποιούμε.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Ελένη Πεππέ

Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών . Μου αρέσει να εξερευνώ τον κόσμο του ίντερνετ . Μου αρέσουν επίσης οι ταινίες , η μουσική , τα ταξίδια και οι βόλτες με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;