Εμβοές : Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται

SHARE

 

εμβοές
Πηγή akouson.gr

Τι είναι οι εμβοές;

Εμβοές είναι οι ήχοι που παράγονται από το σώμα μας και μπορούμε να τους ακούσουμε. Φυσιολογικά δεν μπορούμε να ακούσουμε αυτούς τους ήχους διότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος τους καλύπτει. Η πάθηση αυτή υπήρχε από την αρχαιότητα καθώς είχε πρωτοεμφανιστεί το 2500 π.Χ. στους παπύρους του Ebers.

Οι εμβοές χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες

1)Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή όπου ακούμε ήχους από γειτονικά μας όργανα. Αυτά είναι αγγεία, αρθρώσεις και μύες.

2)Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν ήχοι οι οποίοι παράγονται από το ίδιο το αυτί.

3)Στη τρίτη κατηγορία έχουμε τους ήχους που προέρχονται από νευραξονικό βραχυκύκλωμα ή από χαμηλό όριο απόκρισης.

Οι εμβοές είναι σαν να ακούμε ένα κουδούνισμα στα αυτιά μας. Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εμφανίσουν εμβοές. Για παράδειγμα σε έναν πολύ ήσυχο χώρο είναι δυνατόν να ακούσουμε το χτύπο της καρδιάς μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου το 10 % των ανθρώπων το βιώνει κάθε χρόνο.

Που οφείλονται

  • Το πιο συχνό αίτιο είναι όταν στον έξω ακουστικό πόρο υπάρχει κυψελίδα ή κάποιο άλλο σώμα το οποίο εύκολα αντιμετωπίζεται.
  • Άλλη μια κοινή αιτία είναι η απώλεια ακοής. Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται, λόγω κάποιου τραυματισμού ή επειδή μεγαλώνουμε μπορεί να εμφανιστούν εμβοές.
  • Μια άλλη αιτία είναι η έκθεση σε πολύ δυνατούς θορύβους. Αυτό προκαλεί μεγάλη ζημιά στο αυτί και συνήθως εμφανίζεται και στα δύο αυτιά.
  • Τέλος, οι εμβοές οφείλονται στην πρεσβυακουσία, στη χρόνια ωτίτιδα, στη νόσο του Meniere ή ακόμα και σε κακώσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
εμβοές
Πηγή iatropedia.gr

Οι εμβοές έχουν αρνητική επίδραση στη ψυχολογία μας.  Αυτός ο έντονος ήχος πολλές φορές προκαλεί πονοκεφάλους προκαλώντας εκνευρισμό και άγχος. Επίσης, συχνό φαινόμενο είναι να παρεμποδίζεται ο ύπνος το βράδυ. Σύμφωνα με μια έρευνα πολλοί άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι το βράδυ δυσκολεύονται να κοιμηθούν και χάνουν τον ύπνο τους.

Advertisement

Αντιμετώπιση

Αυτό που πρέπει να κάνετε αρχικά είναι να επισκεφθείτε ένα ειδικό για να σας βοηθήσει. Πιθανόν να σας γράψει μερικά φάρμακα ή να σας προτείνει συσκευή εκπομπής ήχου. Σημαντικό είναι να αποβάλλεται το άγχος και το στρες γιατί δεν βοηθούν την κατάσταση. Τέλος, αποφύγετε την ασπιρίνη σε μεγάλες ποσότητες καθώς και την καφεΐνη αφού μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών . Μου αρέσει να εξερευνώ τον κόσμο του ίντερνετ . Μου αρέσουν επίσης οι ταινίες , η μουσική , τα ταξίδια και οι βόλτες με φίλους.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG