Έλλειψη βιταμίνης C: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Βιταμίνη C! Μία «δημοφιλής» βιταμίνη και ίσως η πιο γνωστή σε όλους. Κι ενώ όλοι πιστεύουμε ότι είναι γνωρίζουμε αρκετά γι’ αυτήν, έρχεται η επιστήμη να καταρρίψει κάποιους μύθους.

Αρχικά, η βιταμίνη C είναι αναγκαία για την καλή υγεία του δέρματος, των δοντιών και των οστών μας, όπως και για πολλές ακόμα λειτουργίες του οργανισμού. Σε περιόδους με μεγάλη έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκληθεί μια πάθηση που ονομάζεται σκορβούτο, και προκαλεί εύκολα μώλωπες, αιμορραγίες και πόνους σε μύες και αρθρώσεις.

Πού βρίσκεται, όμως η βιταμίνη C;

Είναι γνωστό, ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να την συνθέσει μόνος του, συνεπώς πρέπει να την λαμβάνουμε καθημερινά από την διατροφή μας. Την βιταμίνη C μπορούμε να τη βρούμε σε μια τεράστια γκάμα από τροφές φυτικής προέλευσης, όπως εσπεριδοειδή, μούρα, πεπόνι και καρπούζι, αλλά και σε πολλά λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, τις πιπεριές . Ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης C, καθώς περιέχει περισσότερη “ενεργή” βιταμίνη C από κάποιες άλλες τροφές.

Τι μπορεί, ωστόσο, να προκληθεί από την έλλειψη βιταμίνης C;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Δεν μπορούμε να παράγουμε αρκετό κολλαγόνο
  • Προκαλείται σκορβούτο, βέβαια αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς δεν είναι καθόλου δύσκολο να λάβουμε καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης C.
  • Πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις
  • Ξηροδερμία
  • Ξαφνική αιμορραγία των ούλων
  • Απώλεια βάρους
  • Κούραση και αδυναμία
  • Ψαλίδα στα μαλλιά
  • Αιμορραγία από την μύτη

Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν κινδυνεύουμε από έλλειψη βιταμίνης C;

Φυσικά, πέρα από τις βιοχημικές εξετάσεις που ενδείκνυνται για την πρόληψη περιστατικών αβιταμίνωσης, υπάρχουν και γενετικές εξετάσεις . Mέσα από λήψη σιέλου, μπορούν να μας δείξουν για την προδιάθεση που έχουμε, όχι μόνο όσον αφορά τη βιταμίνη C αλλά και άλλες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των εξετάσεων, είναι ένα αποτέλεσμα πλήρες, με επιστημονικό υπόβαθρο. Το σημαντικότερο από όλα όμως, είναι ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβει κάποιος την εξέταση, καθώς εξετάζεται DNA περισσότερα. Σε κάθε περίπτωση η σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να γίνεται από τον γιατρό ή τον διατροφολόγο.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δέσποινα Λιάππα

Έχω σπουδάσει στη Λάρισα,Ιατρικά Εργαστήρια , και εργάζομαι πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μεγάλη μου αγάπη η ζωγραφική και η λογοτεχνία. Μότο που με χαρακτηρίζει "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;