Το ελαιόλαδο ως πηγή καλής ζωής

Το ελαιόλαδο παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή του ανθρώπου καθώς χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους, ως φάρμακο, καλλυντικό και στις περισσότερες τροφές. Επίσης, στη σημερινή εποχή συμβάλει στην πρόληψη των ασθενειών λόγω των ευεργετικών χαρακτηριστικών του.

Ορισμός , σύσταση και είδη 

Το ελαιόλαδο, είναι το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Είναι κυρίως μείγμα εστέρων της γλυκερίνης με τα ανώτερα λιπαρά οξέα και έχει ως κύριο υλικό δόμησης το μόριο του, το μονοακόρεστο λιπαρό οξύ. Αποτελείται από 99% λιπαρές ύλες και από 1% πολικά συστατικά. Είναι ένα στοιχείο το οποίο χρησιμοποιούν οι περισσότεροι στην καθημερινότητας τους και θεωρείται κατάλληλο για υγιεινή διατροφή. Από την μυκηναϊκή κιόλας εποχή έχουν βρεθεί αποδείξεις για παραγωγή λαδιού μέσα σε πιθάρια, οπότε χρησιμοποιούταν ήδη στο παρελθόν.

Επεξεργάζεται μηχανικά στα ελαιοτριβεία και έτσι χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες, όπως:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

To Παρθένο Ελαιόλαδο κατά το οποίο δεν πραγματοποιείται αλλοίωση του ελαίου καθώς υφίσταται φυσική επεξεργασία.

Το Σύνθετο Ελαιόλαδο το οποίο είναι μείγμα εξευγενισμένου και παρθένου ελαιόλαδου.

Το Πυρηνέλαιο που είναι μείγμα εξευγενισμένου πυρηνέλαιου με παρθένο ελαιόλαδο.

Οφέλη

Λόγω των διαφόρων συστατικών που περιέχει συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας και στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει την κακή χοληστερίνη, ισορροπεί την αρτηριακή πίεση του αίματος, σταματάει την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και βοηθάει στην διατήρηση σωματικού βάρους. Επιπλέον, καθυστερεί την γήρανση των κυττάρων και το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να μας προστατεύσει και από τον καρκίνο.

Το ελαιόλαδο κάνει καλό και στα μαλλιά. Χρησιμοποιείται κυρίως στα άκρα ως μάσκα και τους προσδίδει λάμψη και υγεία. Είναι αξιοσημείωτο ότι στα μωρά μπορεί να εξαφανίσει οποιοδήποτε ερέθισμα έχουν στο κεφάλι.

Μια άλλη μέθοδος είναι η ελαιοθεραπεία, η οποία συμβάλλει στον καθαρισμό του αίματος. Το πρωί πριν φάμε οτιδήποτε παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και την κρατάμε στο στόμα μας χωρίς να το καταπιούμε για 3-4 λεπτά. Έπειτα μπορούμε κανονικά να βουρτσίσουμε τα δόντια μας.

Το λάδι αναμειγνύεται με το λάδι και έτσι ενεργοποιούνται ένζυμα τα οποία προσελκύουν τοξίνες από το αίμα. Αυτό κάνει καλό σε όλο τον οργανισμό. Συγκεκριμένα τα δόντια μας θα φαίνονται λευκά και θα αποφευχθούν οι παθήσεις δοντιών και ούλων, το ήπαρ θα απομακρύνει τις τοξίνες που έχει, θα σταματήσουν οι πονοκέφαλοι και οι διάφορες δερματοπάθειες.

Διατροφή

Το ελαιόλαδο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τις βιομηχανίες οι οποίες παράγουν διάφορα προϊόντα με βάση το ελαιόλαδο. Με βάση την Μεσογειακή Διατροφή συνιστάται η καθημερινή του κατανάλωση να είναι 2-3 κουταλιές. Η σαλάτα είναι μια λύση για να προσθέσεις εύκολα ελαιόλαδο στην διατροφή σου. 

Είναι πολύ σημαντικό να το εντάξουμε  στην καθημερινή μας διατροφή αν σκεφτείτε τα πόσα οφέλη μας παρέχει. 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Ελένη Πεππέ

Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών . Μου αρέσει να εξερευνώ τον κόσμο του ίντερνετ . Μου αρέσουν επίσης οι ταινίες , η μουσική , τα ταξίδια και οι βόλτες με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;