Delirium ή οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο

SHARE

Πηγή εικόνας: https://physicsworld.com

Τι είναι το delirium;

Με δυο λόγια το delirium είναι μια κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οξεία μεταβαλλόμενη διαταραχή της νοητικής κατάστασης. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται η διαταραχή του επιπέδου συνείδησης του ατόμου και η απροσεξία. Ο όρος delirium πολλές φορές χρησιμοποιείται ως όρος ομπρέλα για να περιγράψει μια ομάδα ψυχικών παθήσεων που σχετίζονται με οξεία κατάσταση σύγχυσης.

Τύποι του ΟΟΨ

Διακρίνουμε διάφορες κατηγορίες του delirium ανάλογα με το επίπεδο διέγερσης του εγκεφάλου. Ο πρώτος τύπος είναι το υπερδραστήριο ΟΟΨ στο οποίο υπερτερεί η ανησυχία. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ εύκολο η κατάσταση αυτή να παρερμηνευτεί ως αγχώδης κατάσταση υποτιμώντας έτσι την βαρύτητά της. Ο δεύτερος τύπος είναι το υποδραστήριο ΟΟΨ στο οποίο η εγκεφαλική διέγερση είναι μειωμένη. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να γίνει εκ παραδρομής διάγνωση για κατάθλιψη η καθόλου. Ο τρίτος τύπος και πιο σύνηθης μεταξύ των ασθενών είναι το ΟΟΨ μικτού τύπου. Σε αυτό εμφανίζονται φάσεις τόσο υπερδραστηριότητας όσο και υποδραστηριότητας του εγκεφάλου. Τέλος σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, το delirium μπορεί να εμφανίζει φυσιολογική εγκεφαλική διέγερση.

D.E.L.I.R.I.U.M.

Η ονομασία της ασθένειας “delirium” μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μνημονικός κανόνας (κυρίως για φοιτητές και γιατρούς) για να μπορούν να θυμούνται την αιτιολογία της. Μεταξύ άλλων συμπεριλαβάνονται η προχωρημένη ηλικία, η άνοια και οι λειτουργικές διαταραχές του οργανισμού των ατόμων. Πιο αναλυτικά στους παράγοντες κινδύνου ανήκουν:

  • Χρήση φαρμάκων (Drug usage)
  • Διαταραχή ηλεκτρολυτών (Electrolyte abnormalies)
  • Στερητικό σύνδρομο από φάρμακα (Lack of drugs)
  • Λοιμώξεις ουροποιητικού και αναπνευστικού (Infections)
  • Μειωμένα αισθητηριακά ερεθίσματα (Reduced senses)
  • Ενδοκρανιακά προβλήματα π.χ. εγκεφαλικά (Intracranial problems)
  • Επίσχεση ούρων – διαταραχή λειτουργίας ουροποιητικού (Urinary retention)
  • Μυοκαρδιακά προβλήματα π.χ. έμφραγμα (Myocardial problems)

Παθοφυσιολογία και συμπτώματα

Η παθοφυσιολογία του ΟΟΨ δεν είναι ακόμα γνωστή και κατανοητή. Η αυξημένη συχνότητά του όμως σε ασθενείς που καταναλώνουν ορισμένα ψυχοφάρμακα δείχνει ότι μάλλον συνδέεται με άλλες ψυχικές ασθένειες. Τα φάρμακα που συνδέονται κυρίως με το ΟΟΨ είναι τα κατασταλτικά (υπνωτικά π.χ. xanax), τα αντικαταθλιπτικά, τα οπιοειδή, τα αντιψυχωσικά, τα αντιπαρκινσονικά και τα αντισπασμωδικά φάρμακα. Πέραν της διαταραγμένης προσοχής και συγκέντρωσης που είπαμε παραπάνω μπορούν να εμφανιστούν και κάποια ακόμα συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο αποπροσανατολισμός της μνήμης και η αφηρημένη σκέψη. Σε πολλούς ασθενείς εμφανίζονται παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες και τρόμος. Μέσα σε όλα σημειώνονται και διαταραχές του κύκλου του ύπνου του ασθενούς και καθιστούν την κατάστασή του δριμύτερη. Το delirium μπορεί να βρίσκεται σε έξαρση για εβδομάδες ή για μήνες. Ποτέ κανένας δεν αναρρώνει πλήρως. Είναι πολύ πιθανό η κατάσταση αυτή να μεταπέσει σε χρόνια και να εξελιχθεί σε άνοια.

Advertisement

Για περισσότερες πληροφορίες για σχετικά θέματα:

Εξερευνώντας το νευρικό σύστημα (Μέρος 1ο)

Εξερευνώντας το νευρικό σύστημα (Μέρος 2ο)

TOP 10 παράξενων ψυχικών παθήσεων

Ο εθισμός στις βενζοδιαζεπίνες

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG