Campylobacter jejuni: τι προκαλεί στον άνθρωπο;

Πηγή εικόνας: https://www.wikipedia.org
Πηγή εικόνας: https://www.wikipedia.org

Τι είναι το Campylobacter jejuni;

Το Campylobacter jejuni γνωστό και ως καμπυλοβακτήριο στα ελληνικά είναι ένα μικρό βακτήριο σε σχήμα ράβδου. Μπορεί να κινείται με την βοήθεια ορισμένων δομών που ονομάζονται μαστίγια. Τα μαστίγια είναι τοποθετημένα στις δύο άκρες του βακτηρίου. Για να μπορέσει να αναπτυχθεί δεν είναι απαραίτητη η παρουσία υψηλής ποσότητας οξυγόνου, παρόλα όταν αυτή υπάρχει, τότε αυτό μπορεί να αναπτύσσεται πιο αποτελεσματικά. Το Campylobacter jejuni είναι ένα από τα κυριότερα αίτια τροφιμογενών δηλητηριάσεων και εμφανίζεται με τρομερά μεγάλη συχνότητα, κυρίως σε χώρες με κακές συνθήκες υγιεινής των τροφίμων. Οι περισσότερες λοιμώξεις δεν αναφέρονται γιατί δεν διαγιγνώσκονται μιας και έχουν πολύ ήπια ή άτυπη εικόνα. Παρόλα αυτά οι λοιμώξεις σε παιδιά κάτω των πέντε χρονών μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης;

Εφόσον το Campylobacter jejuni σχετίζεται με τροφιμογενή δηλητηρίαση είναι προφανές ότι στόχος του στο ανθρώπινο σώμα είναι ο γαστρεντερικός σωλήνας. Συγκεκριμένα, το πιο “αγαπημένο” του σημείο είναι το λεπτό έντερο. Η νόσος που προκαλεί είναι μια φλεγμονή του εντέρου που ονομάζεται εντερίτιδα. Τα κύρια συμπτώματα είναι το κοιλιακό άλγος, η διάρροια, ίσως πυρετός και η κακουχία. Η διάρροια συγκεκριμένα μπορεί να ποικίλει ως προς την συχνότητα και ως προς την έντασή της. Ο πυρετός, πάλι, δεν είναι ειδικός του νοσήματος. Πρόκειται για μια αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη. Είναι δηλαδή μια λοίμωξη η οποία δεν χρειάζεται εξωτερική ιατρική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί. Ο οργανισμός την καταπολεμά από μόνος του. Ουσιαστικά οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από το Campylobacter. Παρόλα αυτά οι πιο πολλοί ασθενείς θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί. Τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν εντονότατα σε παιδάκια μικρότερα των πέντε ετών και σε υπερήλικες. Ιδιαίτερα ευπαθείς είναι και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

Οι επιπλοκές της λοίμωξης από Campylobacter

Αυτό που προβληματίζει τους ιατρούς και τους ασθενείς όσον αφορά την λοίμωξη από το Campylobacter jejuni, δεν είναι τόσο η ίδια η λοίμωξη, όσο οι επιπλοκές που μπορεί να αφήσει. Η πιο σημαντική είναι το σύνδρομο Guillain-Barre. Πρόκειται για μια αυτοάνοση αντίδραση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα. Αυτό οφείλεται στο ότι το Campylobacter προκαλεί έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα αυτό, ακόμα και μετά την αντιμετώπιση της λοίμωξης, να συνεχίζει να λειτουργεί με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Μια άλλη επιπλοκή είναι το σύνδρομο Reiter. Πρόκειται για μα αντιδραστική φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλεί προβλήματα στα μάτια, στην ουρήθρα και στις αρθρώσεις. Τέλος, πιο σπάνια μπορεί να δώσει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο που σχετίζεται με την λειτουργία των νεφρών και σηψαιμία.

Ποιες θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν;

Όπως αναφέραμε παραπάνω η λοίμωξη από Campylobacter jejuni είναι αυτοπεριοριζόμενη. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται ειδική αντιβιοτική αγωγή. Απαραίτητο είναι όμως να αποκαθίστανται τα υγρά που χάνονται λόγω της διάρροιας και να προληφθεί η αφυδάτωση. Σε πολύ βαριές περιπτώσεις παρατεταμένης γαστρεντερίτιδας μπορούν να χορηγηθούν αντιβιοτικά, με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Ο λόγος που δεν δίνουμε αντιβιοτικά εξαρχής είναι επειδή αυτά πολύ πιθανό να επιδεινώσουν την διάρροια του ασθενούς, κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε. Πέρα από αυτό τα πουλερικά, βασική πηγή Campylobacter jejuni, τρέφονται με τροφές εμπλουτισμένες σε αντιβιοτικά όπως οι φθοριοκινολόνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Campylobacter να εμφανίζει ανθεκτικότητα σε αυτά τα σύγχρονα αντιβιοτικά.

Πρόληψη καλύτερη από τη θεραπεία

Η πρόληψη της εξάπλωσής του βακτηρίου μπορεί να γίνει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στην βιομηχανία των τροφίμων. Εκεί θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά και απαραβίαστα τα πρωτόκολλα παστερίωσης, και η διασφάλιση υγιεινών συνθηκών διαβίωσης των ζωντανών. Το δεύτερο αφορά τους καταναλωτές. Οι καταναλωτές θα πρέπει να φροντίζουν για το συχνό πλύσιμο των χεριών και την τήρηση αυξημένης υγιεινής κατά το μαγείρεμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύνδρομο Guillain-Barre: όταν το σώμα επιτίθεται στα νεύρα του

Salmonella: How it is transmitted and how we can protect ourselves

Γαστρεντερίτιδα από Escherichia coli


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;