Αντικείμενα – φορείς μικροβίων ! Πόσα από αυτά δεν φανταζόμασταν;

SHARE

Αντικείμενα- φορείς μικροβίων. Αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά. Μικρόβια, που στο άκουσμά τους και μόνο μας απωθούν.
Κι όμως! Πόσα από αυτά τα αντικείμενα και τα μέρη περιμένατε να είναι φορείς μικροβίων; Σύμφωνα με μετρήσεις, πολλά αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά φιλοξενούν αποικίες μικροβίων που ξεπερνούν ακόμη κι αυτές της τουαλέτας. Παραδείγματος χάριν μια οδοντόβουρτσα ενδεχομένως να έχει πολλά από τα κατάλοιπα της λεκάνης της τουαλέτας. Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

• Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γυναικεία τσάντα, απαραίτητο αξεσουάρ των γυναικών, η οποία στο εσωτερικό της φιλοξενεί πολλά καθημερινά αντικείμενα όπως είναι το κινητό, το πορτοφόλι, τα κλειδιά και διάφορα είδη μακιγιάζ. Ο αριθμός των βακτηρίων που εντοπίζεται στο εσωτερικό μιας τσάντας είναι τριπλάσιος από εκείνον που εντοπίζεται στο κάθισμα της τουαλέτας. Οι τσάντες που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση μπορεί να έχουν πολλά παραπάνω μικρόβια στο εσωτερικό τους. Το πιο βρώμικο σημείο τους είναι οι λαβές. Έτσι ένας τακτικός καθαρισμός της τσάντας μπορεί να φανεί χρήσιμος.
• Τα χαρτονομίσματα επίσης έχουν πολλά βακτήρια καθώς αλλάζουν χέρια πολλές φορές. Το πλαστικό χρήμα δεν λύνει το πρόβλημα διότι τα ΑΤΜ έχουν επίσης μικρόβια. Κάθε ανάληψη έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται βακτήρια στην κάρτα. Μάλιστα οι ειδικοί εκτιμούν ότι με κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούμε σε αυτόματο μηχάνημα ανάληψης, τα δάχτυλά μας δέχονται 5.000 βακτήρια. Πολλά βακτήρια υπάρχουν και στα κουμπιά του ασανσέρ . Σ αυτήν την περίπτωση το σωστό πλύσιμο των χεριών μας, θεωρείται αναγκαίο.
• Μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έδειξε πως όταν τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας σταγονίδια νερού μπορεί να πεταχτούν ακόμα και 6 μέτρα μακριά. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα, η οδοντόβουρτσα που έχουμε στο μπάνιο μας να μπορεί να μαζέψει βακτήρια της τουαλέτας. Πρέπει λοιπόν να κλείνουμε το καπάκι της λεκάνης πριν τραβήξουμε το καζανάκι. Φυσικά, το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας είναι απαραίτητο, καθώς η μεταφορά των μικροβίων από τα χέρια είναι η νούμερο ένα αιτία μολύνσεων.
• Ας μην μιλήσουμε για τα λεωφορεία και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, που εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους. Οι χειρολαβές και γενικά οτιδήποτε μπορεί να ακουμπήσει κάποιος εκεί μέσα είναι οπλισμένο με εκατομμύρια μικρόβια!
• Σημαντικοί φορείς μικροβίων μέσα στο σπίτι είναι τα τηλεκοντρόλ, οι τηλεφωνικές συσκευές, τα χερούλια στις πόρτες των δωματίων, το πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα παιδικά παιχνίδια και οι διακόπτες φωτός.

Advertisement

Advertisement

Η σχολαστική καθαριότητα και η φροντίδα των προσωπικών μας αντικειμένων, είτε αυτά τα αντικείμενα είναι κάποιο αξεσουάρ, είτε είναι τα παπούτσια μας, είναι απαραίτητη. Έτσι, μετά από κάθε βόλτα ή έκθεση σε βρώμικους χώρους, η καθαριότητα θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας μας .

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έχω σπουδάσει στη Λάρισα,Ιατρικά Εργαστήρια , και εργάζομαι πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μεγάλη μου αγάπη η ζωγραφική και η λογοτεχνία. Μότο που με χαρακτηρίζει "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG