Η αλήθεια για την Αλόη βέρα

 

H Αλόη βέρα (Aloe vera) είναι ένα φυσικό προϊόν. Την τελευταία δεκαετία ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία όπως σε κρέμες αντιγηραντικές, επουλωτικές, ενυδατικές αλλά μπορεί κάποιος να το βρει και σε πόσιμη ή βρώσιμη μορφή όπως χυμοί με αλόη χάπια ή σκόνη.

Η αλόη δεν ανακαλύφθηκε τώρα, απλώς την τελευταία εικοσαετία έγινε της μόδας. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την υγεία & την ομορφιά. Πριν από 2000 χρόνια οι Έλληνες φιλόσοφοι είχαν χαρακτηρίσει την Aloe vera ως παγκόσμια πανάκεια και οι Αιγύπτιοι ως το φυτό της αθανασίας. Η Νεφερτίτη και η Κλεοπάτρα την χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους περιποίηση ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Χριστόφορος Κολόμβος για τη θεραπεία των πληγών των σκλάβων τους.

Όταν για ένα προϊόν, όπως η αλόη, γίνεται ξαφνικά τόσος λόγος θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί αν όντως το προϊόν έχει τα πλεονεκτήματα που του αποδίδονται ή αν απλά όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί στόχο έχουν την εξαπάτησή μας και το οικονομικό κέρδος των εταιριών και όχι μόνο.

Ας δούμε λοιπόν  τι κάνει την αλόη τόσο ξεχωριστή και αν όντως ικανοποιεί τα οφέλη που της αποδίδονται. Η αλόη βέρα περιέχει 75 εν δυνάμει δραστικά συστατικά όπως βιταμίνες (Α, C, E, B12), ένζυμα  (αμυλάση, αλκαλική φωσφατάση, καταλάση, λιπάση), μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο), σάκχαρα, λιπαρά οξέα, ορμόνες, αμινοξέα και ανθρακινόνες. Παρακάτω θα αναφερθούν κάποιες από τις επιστημονικά αποδεδειγμένες δράσεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επουλωτικές Ιδιότητες

Η γλυκομαννάνη, ένας πολυσακχαρίτης, και η γιβερελλίνη, μια αυξητική ορμόνη, αλληλεπιδρούν με τους αυξητικούς παράγοντες των ινοβλαστών, τονώνοντας έτσι τη δραστικότητα και τον πολλαπλασιασμό τους. Οι οποίοι με τη σειρά τους αυξάνουν σημαντικά τη σύνθεση κολλαγόνου (κυρίως τύπου 3), υαλουρονικού οξέος, θειικής δερματάνης και έτσι επιτυγχάνεται η ταχύτερη επούλωση τραυμάτων. Ισχύει και για τοπική χρήση και για από του στόματος κατανάλωση γέλης αλόης.

Αντι-φλεγμονώδης δράση

Η αλόη βέρα αναστέλλει την οδό της κυκλο-οξυγενάσης και μειώνει την παραγωγή της προσταγλανδίνης Ε2 από το αραχιδονικό οξύ. Πρόσφατα, μια νέα αντι-φλεγμονώδης ένωση που ονομάζεται γ-γλυκοσυλ-χρωμόνη απομονώθηκε από το εκχύλισμα της γέλης.

Αντιιική δράση

Η δράση αυτή μπορεί να οφείλεται σε έμμεση ή άμεση επίδραση. Έμμεση επίδραση οφείλεται στην διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και το άμεσο αποτέλεσμα οφείλεται στις ανθρακινόνες. Η ανθρακινόνη αλοΐνη αδρανοποιεί διάφορους επικίνδυνους ιούς, όπως του απλού έρπητα, του έρπητα ζωστήρα και της γρίπης.

Ενυδατική και αντιγηραντική δράση

Ο πολυσακχαρίτης της γλυκοζαμίνης βοηθάει στη δέσμευση της υγρασίας στο δέρμα. Επίσης διεγείρει τους ινοβλάστες που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη και κάνουν  το δέρμα πιο ελαστικό και με λιγότερες ρυτίδες. Τα αμινοξέα μαλακώνουν το ξεραμένο δέρμα ενώ ο ψευδάργυρος ως στυπτικό συσφίγγει τους πόρους. Επίσης, έχει αποδειχθεί η δράση της ενάντια στην ακμή.

Αντισηπτική δράση

Η αλόη βέρα περιέχει αντισηπτικές ουσίες όπως η λουπεόλη, το σαλικυλικό οξύ, το κινναμωμικό οξύ, φαινόλες, θείο που έχουν ανασταλτική δράση επί των μυκήτων, των βακτηρίων και των ιών.

Από έρευνες που έχουν γίνει δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αξιοσημείωτη παρενέργεια. Βέβαια ρόλο για τη δράση της παίζει τόσο η δόση (π.χ. περιεκτικότητά της στις κρέμες) αλλά και το διάστημα χρήσης της. Σημαντική είναι ακόμα η γνώση για το πώς αλληλεπιδρά η γέλη αλόης σε συνδυασμό με άλλα σκευάσματα όπως φάρμακα ή κρέμες που στοχεύουν στο ίδιο πρόβλημα, και χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα. Τέλος, πολλές φορές μπορεί η επεξεργασία στην οποία υπόκειται η γέλη της αλόης μέχρι να καταλήξει στο τελικό προϊόν να καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά της και τελικά να μην υπάρχει κανένα όφελος από την χρήση της.

Αν και η αλόη έχει ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων και χρήσεων, ορισμένοι από αυτούς μπορεί να είναι οι μύθοι ή πολλές υπερβολές. Μελλοντικά μεγαλύτερος αριθμός μελετών θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς δράσης της και την αποτελεσματικότητα της κάτω από διάφορες συνθήκες.

Με πληροφορίες από : 1.ALOE VERA: A SHORT REVIEW 2.Aloe Vera Gel in Food, Health Products, and Cosmetics Industry 3.Therapeutic effects of Aloe spp. in traditional and modern medicine: A review 4.Aloe vera: Ancient knowledge with new frontiers


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

ΞΑΝΘΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α και έχω μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Χημεία-Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών.Μ' αρέσουν πολύ τα ταξίδια, η μουσική, ο χορός και να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;