

Ιατρικές εξετάσεις κάνουμε είτε προληπτικά είτε γιατί μας έχει ζητήσει ο γιατρός μας να τις κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση βοηθούν το γιατρό να διαγνώσει οποιαδήποτε πάθηση του σώματός μας. Στην περίπτωση που κάνουμε ιατρικές εξετάσεις για προληπτικούς λόγους αυτές λέγονται και τσεκάπ. Τσεκάπ δηλαδή κάνουμε και χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν συμπτώματα κάποιας πάθησης.
Βεβαίως κάνουμε ιατρικές εξετάσεις και όταν υπάρχουν συμπτώματα κάποιας πάθησης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πχ. πόνος σε κάποιο σημείο του σώματος, ζαλάδα, ναυτία, δυσφορία ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα. Επίσης όταν νιώθουμε ότι υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στο σώμα μας ένα τσεκάπ είναι απαραίτητο.
Οι ιατρικές εξετάσεις είναι το πρώτο πράγμα που θα μας παραπέμψει να κάνουμε ο οποιοσδήποτε γιατρός. Και αυτό το ζητάει προκειμένου να διαγνώσει ευκολότερα και με ακρίβεια την κάθε πάθηση.
Σε περίπτωση που δε νιώθουμε κάποια ενόχληση καλό είναι να κάνουμε ένα γενικό τσεκάπ τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή όποτε μας συστήσει ο γιατρός που μας παρακολουθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να κάνουμε συχνότερα εξετάσεις και περιπτώσεις που μπορούμε να κάνουμε σπανιότερα εξετάσεις.
Εκείνος που είναι αρμόδιος να κρίνει τη συχνότητα και το είδος των εξετάσεων που πρέπει να γίνουν είναι ο θεράπων ιατρός μας.
Ας δούμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε:
- Αιματολογικές εξετάσεις. Το αίμα μας είναι ο καθρέφτης μας. Συνήθως στο αίμα μας μπορούμε να δούμε τις περισσότερες από τις ασθένειες που υπάρχουν στο σώμα μας. Και μόνο από τις αιματολογικές εξετάσεις μας ένας γιατρός μπορεί να σχηματίσει μια εικόνα για την κατάσταση της υγείας μας. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δε χρειάζεται να γίνουν άλλου είδους εξετάσεις. Στο αίμα ανιχνεύουμε τα επίπεδα ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, το ασβέστιο, το σάκχαρο, τα λιπίδια του αίματος, την ουρία, την κρεατινίνη, τη χολερυθρίνη, τις τρανσαμινάσες, διάφορους καρκινικούς δείκτες κ.α.
- Πνευμονολογικός έλεγχος. Συνήθως ακτινογραφία θώρακος κάνουμε κατόπιν σύστασης του θεράποντος ιατρού. Αυτή μας δίνει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες τόσο για την κατάσταση και τη λειτουργία των πνευμόνων μας όσο και για τυχόν παθήσεις τους. Οι άνθρωποι που δεν καπνίζουν και έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 45 ετών θα πρέπει να κάνουν μια ακτινογραφία θώρακος περίπου κάθε 2-3 χρόνια. Οι άνθρωποι από 35 ετών και άνω που καπνίζουν θα πρέπει να κάνουν ετησίως μια ακτινογραφία θώρακος και μια σπιρομέτρηση.
- Καρδιολογικός έλεγχος. Εάν κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα εμφράγματος ή γενικότερη δυσφορία κτλ. θα πρέπει επειγόντως να επισκεφτεί έναν γιατρό. Εάν κάποιος δεν έχει κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα και απλά θέλει να κάνει ένα τσεκάπ αυτό μπορεί να το κάνει από μια φορά το χρόνο ως και μια φορά την πενταετία. Ο παράγοντας της κληρονομικότητας σε καρδιολογικές παθήσεις όπως και οι συγγενείς διαμαρτίες θα πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα ιατρό.
- Εξετάσεις ούρων και κοπράνων. Η γενική εξέταση ούρων όπως και η καλλιέργεια κοπράνων είναι χρήσιμες διαγνωστικές εξετάσεις. Μπορούμε να διαγνώσουμε από αυτές διάφορες παθήσεις όπως πχ.παθήσεις του ουροποιητικού και του γαστρεντερικού συστήματος. Υπάρχουν άνθρώποι που θα πρέπει να κάνουν τις παραπάνω εξετάσεις κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό τους. Αυτοί είναι:
-
Οι διαβητικοί
-
Άτομα που κινδυνεύουν να εμφανίσουν νεφροπάθεια
-
Οι υπερτασικοί
-
Οι ηλικιωμένοι
-
Άνθρωποι που έχουν ιστορικό νεφροπάθειας στην οικογένειά τους
- Δερματολογικός έλεγχος. Συνήθως κάνουμε δερματολογικό έλεγχο σε περίπτωση που παρουσιάσουμε κάτι ύποπτο ή ενοχλητικό στο δέρμα μας. Σημάδια που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στο γιατρό είναι:
- Εκζέματα
- Σπυριά
- Αλλαγές στο χρώμα ή την υφή του δέρματος
- Αλλαγές στο χρώμα, το σχήμα ή την υφή μιας ελιάς κ.α.
Εάν εντοπιστεί κάποιο δερματολογικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του ελέγχου τότε ο γιατρός μας θα κρίνει αν χρειάζονται παραπάνω εξετάσεις. Και φυσικά με γνώμονα τις εξετάσεις μας θα βγάλει τη σωστή διάγνωση και θα μας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.
- Εξετάσεις θυρεοειδούς αδένα. Για την καλή λειτουργία και την ισορροπία του σώματός μας θα πρέπει να κάνουμε και ορμονολογικές εξετάσεις μια φορά το χρόνο. Ειδικότερα αν γνωρίζουμε ότι πάσχουμε από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα. Ή και όταν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα. Συνήθως οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άντρες ως προς το να εμφανίσουν κάποια θυρεοειδοπάθεια κάποια στιγμή στη ζωή τους. Και ειδικότερα κατά τη διάρκεια μια εγκυμοσύνης ή και μετά από αυτήν. Οι εξετάσεις που κάνουμε συνήθως όσον αφορά το θυρεοειδή αδένα είναι οι παρακάτω:
- Αιματολογικές εξετάσεις (TSH,T3,T4 και όποιες άλλες μας συνταγογραφήσει ο γιατρός μας)
- Υπέρηχος θυρεοειδούς αδένα
- Ψηλάφηση θυρεοειδούς αδένα
- Άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις που μπορεί να μας ζητήσει ο γιατρός μας αν κρίνει ότι τις χρειάζεται για τη διάγνωση (πχ. παρακέντηση κτλ.)
- Γυναικολογικές εξετάσεις. Από την ηλικία που μια γυναίκα είναι σεξουαλικά ενεργή θα πρέπει να κάνει κάποιες προληπτικές εξετάσεις ετησίως. Η κύρια εξέταση που θα πρέπει να κάνει είναι το τεστ Παπανικολάου. Από εκεί και έπειτα θα πρέπει να κάνει ψηλάφηση μαστών, υπέρηχο μαστών, μαστογραφία, κολπικό υπέρηχο, κολπική καλλιέργεια κ.α.
-
Προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη.
Κάθε 2-3 χρόνια θα πρέπει οι άντρες να κάνουν προληπτικές εξετάσεις προστάτη και σε περίπτωση που έχουν ιστορικό καρκίνου του προστάτη στην οικογένειά τους θα πρέπει να εξετάζονται κάθε 1-2 χρόνια. Οι απαραίτητες εξετάσεις για τον προστάτη είναι οι παρακάτω:
- Υπερηχογράφημα στους νεφρούς, τον προστάτη και την ουροδόχο κύστη (πρίν και μετά της ούρηση)
- Εξέταση αίματος PSA
- Δακτυλική εξέταση του προστάτη αδένα
- Κολονοσκόπηση εντέρου. Κολονοσκόπηση θα πρέπει να ξεκινάμε να κάνουμε προληπτικά από τα 45 έτη και άνω. Βέβαια και εδώ παίζει σημαντικό ρόλο η κληρονομικότητα. Όπως επίσης και η ύπαρξη τυχόν αυτοάνοσων νοσημάτων του εντέρου (π.χ. νόσος του Crohn). Κολονοσκόπηση πρέπει να κάνουμε ακόμα και χωρίς ύπαρξη συμπτωμάτων. Και ιδιαίτερα όσοι έχουν περιστατικά καρκίνου του παχέως εντέρου στην οικογένειά τους.
Εξετάσεις οστικής πυκνότητας. Αυτές τις εξετάσεις πρέπει να τις κάνουν προληπτικά ετησίως οι γυναίκες από την ηλικία που αρχίζει η εμμηνόπαυση και έπειτα. Δηλαδή περίπου από τις ηλικίες 45-50 και άνω. Και ιδιαίτερα οι γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. γυναίκες μετά από υστερεκτομή, γυναίκες με κακές διατροφικές συνήθειες και γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή. Όσον αφορά τους άντρες θα πρέπει να κάνουν προληπτικά εξετάσεις οστικής πυκνότητας ετησίως από την ηλικία των 70 ετών και άνω.
Πηγές:
https://bouzalas.gr/elegcho-toy-prostati/
https://www.naftemporiki.gr/health/1164461/proliptikes-exetaseis-pote-pos-kai-giati/
https://yourdoc.gr/kathe-pote-xreiazetai-check-up/