Υπναγωγικοί σπασμοί ή τίναγμα στον ύπνο

Σχεδόν σε όλους μας έχει συμβεί όταν ξαπλώνουμε να νιώθουμε κάποιο μέρος του σώματός μας να τινάζεται. Ένα τέτοιο υπναγωγικό τίναγμα κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι ένας ακούσιος μυϊκός σπασμός που συμβαίνει όταν ένα άτομο χαλαρώνει για να κοιμηθεί.

Κανονικά κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας βρίσκεται σε μια κατάσταση παράλυσης. Ακόμα κι αν βλέπουμε το πιο “ζωντανό” όνειρο, οι μυς μας παραμένουν χαλαροί.  Όμως η πόρτα μεταξύ του κοιμισμένου μας οργανισμού και του εξωτερικού κόσμου δεν είναι εντελώς κλειστή.

Οι μυϊκοί σπασμοί μπορεί να εμφανιστούν αυθόρμητα ή μπορεί να προκληθούν από  εξωτερικά ερεθίσματα. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν υπναγωγικές σπασμωδικές κινήσεις που συνοδεύονται από ψευδαισθήσεις όπως αίσθηση πτώσης, έντονα φώτα ή έντονους θορύβους.

Οι υπναγωγικοί σπασμοί στην αρχή του ύπνου είναι αρκετά συνηθισμένοι, με κάποιες έρευνες να δηλώνουν ότι το 60 έως 70 τοις εκατό των ανθρώπων τους βιώνει. Πολλά άτομα μπορεί να τινάζονται στον ύπνο τους χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς οι συσπάσεις συχνά περνούν απαρατήρητες, ειδικά αν δεν προκαλούν το ξύπνημα του ατόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παράγοντες…

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συγκεκριμένοι παράγοντες, όπως το άγχος, κόπωση, τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης, η άσκηση λίγο πριν τον ύπνο και η στέρηση του ύπνου, μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα ή τη σοβαρότητα των υπναγωγικών σπασμών, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποια σίγουρη απάντηση τι τους προκαλεί.

Η εξήγηση…

Κάποιες από τις εξηγήσεις που δίνουν οι ειδικοί είναι πως είτε οι σπασμοί αυτοί είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης του νευρικού μας συστήματος, καθώς το σώμα οδηγείται σταδιακά στη φάση του ύπνου. Είτε αποτελεί ένα αρχέγονο ένστικτο όπου , ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται λανθασμένα τη χαλάρωση των μυών, ως πραγματική πτώση π.χ. από δέντρο και γι’ αυτό οι νευρώνες αντιδρούν.

Γενικά οι υπναγωγικοί σπασμοί δεν αποτελούν μια κατάσταση για την οποία θα πρέπει να ανησυχούμε εκτός και αν γίνεται εμπόδιο στον ύπνο μας και στην καθημερινότητά μας. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας γιατί ίσως πάσχετε από το Σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Με πληροφορίες από 1.Why your body jerks before you fall asleep? 2. Why Do People ‘Twitch’ When Falling Asleep? 3. Restless Legs Syndrome (RLS)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

ΞΑΝΘΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α και έχω μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Χημεία-Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών.Μ' αρέσουν πολύ τα ταξίδια, η μουσική, ο χορός και να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;