TOP 10 παράξενων ψυχικών παθήσεων

Αποτέλεσμα εικόνας για brain

Εγκέφαλος και Ψυχικό Σύνδρομο: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το πολυπλοκότερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Η πολυπλοκότητα αυτή δεν έγκειται μόνο σε επίπεδο δομής του αλλά και στο εύρος των λειτουργιών που επιτελεί. Μεγάλο μέρος του εγκεφάλου ακόμα και σήμερα παραμένει αχαρτογράφητο και δεν είναι γνωστές όλες οι λειτουργίες των τμημάτων του. Βλάβες στον εγκέφαλο και κυρίως στο φλοιό του, οδηγούν πολλές φορές σε νοσήματα. Νοσήματα τα οποία δεν εμφανίζουν κάποια άμεση σωματική βλάβη και από πολλούς χαρακτηρίζονται ψυχικά. Τα ψυχικά νοσήματα είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα ασθενειών. Στο παρόν άρθρο έχουν συγκεντρωθεί μερικά από αυτά, και κυριώς τα πιο παράξενα.

1. Σύνδρομο της αποπραγματοποίησης

Το σύνδρομο της αποπραγματοποίησης είναι μια διαταραχή στην οποία, τα άτομα που πάσχουν, έχουν την εξής αντίληψη: η πραγματικότητα είναι μόνο μια ταινία, δηλαδή κάτι σκηνοθετημένο, στο οποίο δεν μπορούν να παρέμβουν. Επίσης θεωρούν ότι όλοι οι άνθρωποι γύρω τους είναι ηθοποιοί που έχουν αναλάβει να παίξουν ένα καλά στημένο ρόλο για να τους εξαπατήσουν. Οι στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι αυτό το σύνδρομο είναι γενικά αρκετά σύνηθες και μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και στο 75% ενός πληθυσμού τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του.

2. Σύνδρομο Capgras

Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή θεωρούν ότι όλα τα άτομα γύρω τους έχουν αντικατασταθεί από σωσίες. Σε ακραίες εκφάνσεις του συνδρόμου το άτομο θεωρεί πως ακόμα και το είδωλό του στον καθρέπτη είναι ένας σωσίας. Το σύνδρομο Capgras φαίνεται να σχετίζεται με εμφανείς ζημιές στον εγκεφαλικό φλοιό.

3. Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που έχουν πέσει θύματα ομηρείας ή απαγωγής. Τα άτομα νιώθουν συμπάθια, πίστη, κατανόηση ακόμα και εθελοντική συμμετοχή στην ομηρεία τους. Το σύνδρομο δεν εμφανίζεται μόνο σε ομήρους αλλά και σε υποθέσεις γυναικών ή παιδιών που έχουν κακοποιηθεί. Οι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση του συνδρόμου είναι πολύπλοκοι και ως επί το πλείστον ανεξήγητοι. Παρόλα αυτά θεωρείται ότι η Φροϋδική θεωρία μπορεί να δώσει μια αρκετά καλή εξήγηση. Η σύνδεση του θύματος με τον θύτη είναι μια ψυχολογική αντίδραση η οποία έχει ως στόχο να προστατέψει το θύμα από το τραύμα, του ότι όντως είναι θύμα. Το σύνδρομο της Στοκχόλμης χαρακτηρίζεται από θετικά συναισθήματα μεταξύ θύματος και θύτη. Ενώ, χαρακτηριστική είναι και η ανικανότητα του θύματος να διακόψει κάθε σχέση με το θύτη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

4. Σύνδρομο Fregoli

Ένα πολύ σπάνιο σύνδρομο. Στη περίπτωση αυτή, το άτομο που πάσχει, θεωρεί πως όλα τα άτομα που τον περιτριγυρίζουν είναι στην ουσία το ίδιο άτομο. Το ίδιο άτομο το οποίο μεταμφιέζεται τόσο καλά που μπορεί να πείσει όλους τους άλλους ότι πρόκειται για διαφορετικά άτομα. Τέτοιο περιστατικό έχει σημειωθεί και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2002. Μια γυναίκα που έπασχε από αυτή τη διαταραχή θεωρούσε ότι ο εραστής της μεταμφιεζόταν συνεχώς για να μην τον αναγνωρίζει.

5. Σύνδρομο Kluver Bucy

Πρόκειται για μια επίσης πολύ σπάνια περίπτωση. Παρατηρήθηκε πρώτη φορά σε ασθενή ο οποίος χειρουργήθηκε στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου του για τη θεραπεία της επιληψίας του. Τα συμπτώματα της πάθησης περιελάμβαναν ανικανότητα από τον ασθενή να διακρίνει τα συναισθήματα των ατόμων γύρω του. Ταυτόχρονα εμφάνισε ψύχωση με την εισαγωγή αντικειμένων στο στόμα του και έχασε τον έλεγχο των σεξουαλικών του ορμών.

6. Σωματοπαραφρενία

Πρόκειται για μια περίπτωση στην οποία ο ασθενής πιστεύει το εξής: ένα τμήμα του σώματός του, ή ακόμα και μια ολόκληρη πλευρά του δεν ανήκει σε αυτόν αλλά σε κάποιο άλλο άτομο. Ο άνθρωπος αυτός έχει την πεποίθηση πως το χέρι του ανήκει στο γιατρό που βρίσκεται δίπλα του, ή σε κάποιον άλλο ασθενή ο οποίος το άφησε πίσω του φεύγοντας.

7. Σύνδρομο Thought insertion

Σε αυτήν την περίπτωση ο πάσχων θεωρεί ότι οι σκέψεις του δεν είναι δικές του. Πιστεύει δηλαδή ότι κάποιος με κάποιο τρόπο του εισάγει σκέψεις στο μυαλό χωρίς να μπορεί ο ίδιος να τις ελέγξει. Ο ασθενής δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιος είναι αυτός που καθοδηγεί τη σκέψη του ούτε και με ποιο τρόπο το κάνει.

8. Σύνδρομο Paris & Σύνδρομο Ιερουσαλήμ

Διαφέρουν πολύ από το παρόμοιο κατά το όνομα σύνδρομο της Στοκχόλμης. Τα συγκεκριμένα σύνδρομα ίσως ακουστούν αστεία, αλλά υπάρχει ένας αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται με αυτά. Στο σύνδρομο Paris, οι πάσχοντες βιώνουν παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις καταδίωξης, άγχος και άλλα σωματικά συμπτώματα. Αυτά προκαλούνται από το γεγονός ότι βρίσκουν την πόλη του Παρισιού μικρότερη των προσδοκιών τους. Αντίστοιχα στο Σύνδρομο Ιερουσαλήμ, οι πάσχοντες υποφέρουν από ανησυχία, φορούν χλαμύδες, τραγουδούν ύμνους ή αναπαράγουν χωρία της Βίβλου. Και στις δύο περιπτώσεις η συνήθεις θεραπεία είναι η επιστροφή στο σπίτι.

9. Κλινική Λυκανθρωπία

Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής θεωρεί ότι βρίσκεται στη διαδικασία μετατροπής σε ζώο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα ο λύκος, εφόσον έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά στα οποία ο ασθενής θεωρεί ότι μετατρέπεται σε γάτα, πουλί, άλογο, ύαινα ακόμα και βάτραχο και πρόκειται για μία σπάνια περίπτωση ψυχικής πάθησης.

10. Σύνδρομο Έκμπομ

Στη πάθηση αυτή, ο ασθενής έχει την αντίληψη ότι κατακλύζεται από έντομα και παράσιτα. Σε αυτήν την περίπτωση ζητά συνεχείς απεντομώσεις και επίσκεψη σε δερματολόγους και όχι κάποιον ψυχίατρο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ψυχικές παθήσεις, τα αίτια και τον μηχανισμό τους μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στα ακόλουθα άρθρα:

Οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι μεταφυσική

Η φυσιολογία της μνήμης

Εξερευνώντας το νευρικό σύστημα (Μέρος 1ο)

Εξερευνώντας το νευρικό σύστημα (Μέρος 2ο)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;