Προειδοποίηση Π.Ο.Υ.: Το βάρος των νεογέννητων μειώνεται

SHARE

Νεογέννητο βρέφος
Πηγή εικόνας: https://raisingchildren.net.au/

Τα νέα στοιχεία του Π.Ο.Υ. σχετικά με τις γεννήσεις

Κύκλος ερευνών που διενέργησε ο Π.Ο.Υ. από το 2015 και μετά σχετικά με τα παιδιά που γεννιούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο, έδειξε κάποια αρκετά ανησυχητικά στοιχεία. Η ανησυχία δεν έγκειται τόσο στον αριθμό των νεογέννητων παιδιών. Είναι γνωστό εξάλλου ότι αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να αναπαράγονται με αυτόν τον τρόπο, ο πληθυσμός θα αυξάνεται σχεδόν γεωμετρικά, αν δεν επιδράσει κάποιος μειωτικός εξωτερικός παράγοντας. Η ανησυχία στις τελευταίες έρευνες είχε να κάνει με το βάρος των βρεφών. Το βάρος ενός βρέφους είναι πολύ σημαντικός δείκτης της υγείας του. Πέρα από το σωματικό βάρος του βρέφους τη στιγμή που γεννιέται, εξίσου σημαντικός είναι και ο ρυθμός μεταβολής του. Ως ρυθμό μεταβολής του βάρους ορίζουμε το πόσο αυξάνεται ή μειώνεται καθώς και την ταχύτητα με την οποία επέρχονται οι αλλαγές αυτές. Συγκεκριμένα πάνω από 20.000.000 βρέφη που γεννήθηκαν το 2015 ήταν λιποβαρή, κάτι που αντιστοιχεί στο ένα έβδομο των γεννήσεων ετησίως. Επιπλέον περίπου το 80% των βρεφικών θανάτων την ίδια χρονιά οφείλονταν στο μειωμένο βάρος του μωρού.

Ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί ότι τα παιδιά που κατά την βρεφική τους ηλικία εμφάνισαν ελάχιστο βάρος, κινδυνεύουν πιο πολύ από άλλα παιδιά, να εμφανίσουν διαταραχές της ανάπτυξης. Οι διαταραχές μπορεί να έγκεινται στην σωματική, ψυχική και νοητική κατάστασή τους.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην γέννηση ενός λιποβαρούς βρέφους;

Το ελαττωμένο βάρος ενός βρέφους μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Μπορεί αρχικά να οφείλεται σε έναν πρόωρο τοκετό. Μπορεί όμως να οφείλεται και στον περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου στην μήτρα ακόμα και αν γεννηθεί χρονικά φυσιολογικά. Αυτό καθιστά τα λιποβαρή παιδιά μια σύνθετη κλινική “οντότητα”, δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Σε αναπτυσσόμενες – υποανάπτυκτες χώρες φαίνεται λόγος του φαινομένου είναι ο υποσιτισμός των μητέρων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η σωματική εξάντληση της εγκυμονούσας μητέρας μπορεί να επιδράσει πολύ έντονα στην ανάπτυξη του εμβρύου. Από την άλλη στις αναπτυγμένες χώρες, ο κύριος λόγος γέννησης λιποβαρών βρεφών είναι ο πρόωρος τοκετός.

Advertisement

Λιποβαρή βρέφη και δημόσια υγεία

Ο Π.Ο.Υ. έχει επισημάνει ότι μια τέτοια αύξηση στις γεννήσεις παιδιών με μειωμένο βάρος αποτελεί έναν κυρίαρχο κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω το ελαττωμένο βάρος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες βρεφικών θανάτων. Η πρόληψη τέτοιων γεννήσεων μπορεί πέραν των οικογενειών και των παιδιών, να αποσυμφορίσει τα συστήματα υγείας. Σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα συστήματα υποστήριξης ελλιποβαρών βρεφών υπολειτουργούν, πολλά καταλήγουν. Αντίστοιχα σε αναπτυγμένες χώρες που υπάρχουν σε κάποιο βαθμό καλύτερες υποδομές, η περίθαλψη παραμένει δύσκολη. Η αντιμετώπιση του φαινομένου μπορεί να γίνει μόνο μέσω της επιδιόρθωσης των παραγόντων που εν μέρει το προκαλούν. Επιτακτική κρίνεται βελτίωση των συνθηκών σίτισης των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του φόρτου εργασίας που αυτές επωμίζονται. Η συνθήκες στις οποίες ζει μια εγκυμονούσα μητέρα επηρεάζουν άμεσα την υγεία του κυήματός της. Παράλληλα σημειώνεται ιδιαίτερα η ενίσχυση της φροντίδας της μητέρας και μετά την γέννηση του παιδιού τόσο σωματικά/ψυχικά όσο και κοινωνικά.

Μερικά σχετικά άρθρα:

Προσβασιμότητα και υπηρεσίες υγείας!

Τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. σχετικά

Συσχέτιση νοητικής κατάστασης παιδιών με το ελλιπές βάρος γέννησής τους

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG