Παιδικός καρκίνος: ποιές οι αιτίες εμφάνισής του

καρκίνος
indianexpress.com

Ο καρκίνος στα παιδιά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, των λεμφαδένων, τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό (κεντρικό νευρικό σύστημα), τους νεφρούς και άλλα όργανα και ιστούς. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, προσβάλλονται πολύ σπάνια στους πνεύμονες, το μαστό, το παχύ έντερο.

Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει γνωστή αιτία για το παιδικό καρκίνο. Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά από τους καρκίνους των ενηλίκων, ακόμη και όταν ξεκινούν από το ίδιο μέρος του σώματος.

Ο καρκίνος ξεκινά όταν τα υγιή κύτταρα αλλάζουν και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Στους περισσότερους τύπους καρκίνου, αυτά τα κύτταρα σχηματίζουν μια μάζα που ονομάζεται όγκος. Ένας όγκος μπορεί να είναι κακοήθης ή καλοήθης. Ένας καρκινικός όγκος όταν είναι κακοήθης, σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Ένας καλοήθης όγκος σημαίνει ότι ο όγκος μπορεί να αναπτυχθεί αλλά δεν θα εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματος, δηλαδή δεν θα κάνει μετάσταση.

 

Τύποι παιδικού καρκίνου:

 • Οστεοσάρκωμα (Καρκίνος των Οστών)
 • Καρκίνοι εγκεφάλου (και όγκοι εγκεφαλικού στελέχους)
 • DIPG (ένας τύπος καρκίνου του εγκεφαλικού στελέχους)
 • Λευχαιμία (Καρκίνος του αίματος)
 • Ηπατοβλάστωμα (καρκίνος του ήπατος)
 • Λέμφωμα (Hodgkin’s και Non-Hodgkin’s)
 • Νευροβλάστωμα (Καρκίνος Νεύρων)
 • Ρετινοβλάστωμα (Καρκίνος των ματιών)
 • Ραβδοειδείς Όγκοι
 • Σαρκώματα (καρκίνος μαλακών ιστών)
 • Όγκοι νωτιαίου μυελού
 • Όγκος Wilms (Όγκοι Νεφρού)

 

Παράγοντες Κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για τον παιδικό καρκίνο δεν είναι καλά κατανοητοί. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η ομάδα καρκίνων είναι σπάνια και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι. Αυτό καθιστά δύσκολη τη μελέτη τους από τους ερευνητές.

Υπάρχουν ορισμένοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να αναπτύξει ένα παιδί καρκίνο. Η παρακάτω λίστα δίνει μερικά παραδείγματα. Παράλληλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περισσότερα παιδιά με καρκίνο δεν επηρεάζονται από κανένα από αυτά.  Πολλά παιδιά, αν και, επηρεάζονται από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου δεν θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν καρκίνο.

 

Διαβάστε επίσης  Η «χημεία» της ευτυχίας

Αυτά περιλαμβάνουν:

Advertisements
Ad 14
 • Άλλα υποκείμενα νοσήματα
 • προβλήματα με την ανάπτυξη στη μήτρα
 • έκθεση σε λοιμώξεις
 • έκθεση σε ακτινοβολία
 • προηγούμενες θεραπείες για τον καρκίνο

Προβλήματα με την ανάπτυξη στη μήτρα

Ορισμένοι παιδικοί καρκίνοι, όπως οι όγκοι του Wilm και τα αμφιβληστροειδοβλαστώματα ξεκινούν όταν το μωρό είναι ακόμα μέσα στη κοιλιά της μητέρας τους.

Όταν ένα μωρό μεγαλώνει στη μήτρα, πολλά μέρη του σώματος, όπως τα νεφρά και τα μάτια, αναπτύσσονται πολύ νωρίς. Μερικές φορές κάτι πάει στραβά και μερικά από τα κύτταρα που θα έπρεπε να έχουν μετατραπεί σε ανεπτυγμένα (ώριμα) κύτταρα, για να σχηματίσουν μέρος του σώματος δεν το κάνουν. Αντίθετα παραμένουν ως πολύ πρώιμα (ανώριμα) κύτταρα.

Συνήθως, αυτά τα ανώριμα κύτταρα δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα και ωριμάζουν από μόνα τους μέχρι την ηλικία των 3 ή 4 ετών. Αλλά αν δεν το κάνουν, μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και να εξελιχθούν σε καρκινικό όγκο.

 

Πόσο συχνά θεραπεύεται ο παιδικός καρκίνος;

Στη δεκαετία του 1960 περίπου 20 έως 30 στα 100 παιδιά (20 έως 30%) με καρκίνο αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Αλλά από τότε η θεραπεία για παιδιά με καρκίνο έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Πλέον, περισσότερα από 80 στα 100 παιδιά (80%) που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο θα ζήσουν για τουλάχιστον 5 χρόνια ή περισσότερα. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά θα θεραπευτούν. Το λέμφωμα Hodgkin και ο καρκίνος των ματιών που ονομάζεται ρετινοβλάστωμα είναι ιάσιμα σε περισσότερα από 95 στα 100 παιδιά (95%).

Επίσης, παρόλο που ο καρκίνος δεν είναι συχνός στα παιδιά, είναι η κύρια αιτία θανάτου από ασθένεια σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 15 ετών. Η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου στα παιδιά είναι τα ατυχήματα. Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν από διαφορετικούς τύπους καρκίνου έχει μειωθεί, αλλά ο αριθμός των παιδικών θανάτων από καρκίνο συνολικά έχει αυξηθεί.

Διαβάστε επίσης  Μαστίτιδα: Τι είναι και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε!

 

Κληρονομικές μεταλλάξεις γονιδίων

Μερικά παιδιά κληρονομούν αλλαγές στο DNA (μεταλλάξεις) από έναν γονέα που αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Μερικές από αυτές τις αλλαγές στο DNA συνδέονται μόνο με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ενώ άλλες μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομα που περιλαμβάνουν και άλλα προβλήματα υγείας ή ανάπτυξης. Αλλά οι περισσότεροι παιδικοί καρκίνοι δεν προκαλούνται από κληρονομικές αλλαγές στο DNA.

Τέλος, μερικές φορές οι αιτίες των γονιδιακών αλλαγών σε ορισμένους καρκίνους ενηλίκων είναι γνωστές (όπως οι χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο από το καπνό του τσιγάρου). Αλλά οι αιτίες των αλλαγών στο DNA στους περισσότερους παιδικούς καρκίνους δεν είναι γνωστές. Μερικοί μπορεί να έχουν εξωτερικές αιτίες, όπως έκθεση σε ακτινοβολία, και άλλοι μπορεί να έχουν αιτίες που δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Αλλά, είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα τυχαίων γεγονότων που συμβαίνουν μερικές φορές μέσα σε ένα κύτταρο, χωρίς να έχουν εξωτερική αιτία.

καρκίνος
scientificamerican.com

 

 

ΠΗΓΕΣ:

ACCO. (n.d.). Types of Childhood Cancer. [online] Available at: acco.org  Last access: 15/4/22.

Cancer.net. (2012). Childhood Cancer – Introduction. [online] Available at: cancer.net  Last access: 15/4/22.

Cancer.org. (2016). [online] Available at: cancer.org  Last access: 16/4/22.

Cancer Research UK. Signs and symptoms of cancer in children | Children’s cancers | Cancer Research UK. [online] Available at: cancerresearchuk.org  Last access: 16/4/22.

Είμαι φοιτήτρια Νοσηλευτικής, και μέλος στην επιτροπή ισότητας των φύλων στο Πανεπιστήμιο που σπουδάζω. Παράλληλα, δραστηριοποιούμαι ενεργά με έρευνες και νέες εξελίξεις γύρω απο θέματα υγείας και σώματος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι

Το σεξ ως εργαλείο χειραγώγησης στον κινηματογράφο

Η απεικόνιση του σεξ στον κινηματογράφο δεν αφορά μόνο συναισθήματα,