Π.Ο.Υ.: Ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας (WPV)

Per Os εμβολιασμός
Πηγή εικόνας: https://medium.com

Οι WPV και η πολιομυελίτιδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση ότι πλέον βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από τον πλανήτη. Η πολιομυελίτιδα είναι μια επιθετική ασθένεια που προκαλεί ολική και μη αντιστρεπτή παράλυση και θάνατο. Οφείλεται σε έναν ιό, τον wild poliovirus ή WPV. Ο WPV εμφανίζει τρία διαφορετικά στελέχη, το 1, το 2 και το 3. Φέτος εξαλείφθηκε ο WPV 3 ακολουθώντας τον WPV 2 και τον ιό της ανεμοβλογιάς.

Οι τρεις τύποι WPV δίνουν όλοι την ίδια κλινική εικόνα πολιομυελίτιδας, έτσι κατά την διάγνωση της νόσου δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιος από τους 3 την προκαλεί στην συγκεκριμένη περίπτωση. Παρόλα αυτά, και οι τρεις WPV εμφανίζουν μεγάλη ετερογένεια σε ιολογικό – μικροσκοπικό επίπεδο. Για αυτό το λόγο η προσπάθεια αντιμετώπισής τους πρέπει να γίνεται εξειδικευμένα και ατομικά. Το τελευταίο κρούσμα ενδημικής πολιομυελίτιδας από WPV 3 εμφανίστηκε τελευταία φορά στην Νιγηρία το 2012. Έκτοτε δεν σημειώθηκε κανένα νέο περιστατικό. Αυτό έδωσε το “δικαίωμα” στον Π.Ο.Υ. να χαρακτηρίσει τον ιό αυτό ως εξαφανισμένο. Το τελευταίο στάδιο στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι η εξάλειψη του τελευταίου ορότυπου του ιου, του WPV1. Οι μόνες περιοχές στις οποίες ενδημεί ο ιός είναι το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Στην Αφρική από την άλλη έχει να εμφανιστεί κρούσμα από το 2016.

Οι ήρωες της υπόθεσης; Τα εμβόλια

 Τον καθοριστικότερο παράγοντα στην καταπολέμηση και τελικά την εξάλειψη των ιών της πολιομυελίτιδας έπαιξαν τα εμβόλια. Το γεγονός ότι το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας μπορεί να χορηγείται και από το στόμα, έριξε τόσο πολύ το κόστος του. Κόστος που αφορά και την παρασκευή αλλά και την διανομή του. Αυτό οφείλεται στον Albert Sabin που κατασκεύασε το εμβόλιο που λαμβάνεται από το στόμα. Ο συγκεκριμένος τύπος εμβολίου περιέχει εξασθενημένους WPV. Δύο δόσεις από αυτό προσφέρουν ανοσία στο 90% των εμβολιασθέντων ενώ τρεις δόσεις προσφέρουν ανοσία στο 99% αυτών και για τους τρεις τύπους του ιού. Η εξάλειψη των δύο κλώνων του ιού δεν σημαίνει ότι πλέον δεν πρέπει να εμβολιαζόμαστε για αυτούς. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού μένει εμβολιασμένο έναντι των ιών τόσο πιο δύσκολο είναι για αυτούς να ανακάμψουν και να ξαναεμφανιστούν. Ο Π.Ο.Υ. δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορούμε να έχουμε έναν πλανήτη χωρίς πολιομυελίτιδα, αρκεί να μην επαναπαυτούμε στην μέχρι τώρα πρόοδο.

 

Τα εμβόλια DNA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιεμβολιαστικό κίνημα: Γιατί είναι άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία

A milestone for humanity, as two of three strains of wild polio are eradicated


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;