Νόσος Lyme ή Μπορρελίωση

Πηγή Εικόνας: https://thenativeantigencompany.com
Πηγή Εικόνας: https://thenativeantigencompany.com

Μια ιστορία για τη νόσο Lyme

Πρόκειται για μία νόσο που ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 1975. Οι πρώτοι ασθενείς ήταν ορισμένα παιδιά στην πόλη Lyme. Μια πόλη που βρίσκεται στο Κονέκτικατ των Η.Π.Α.. Η κλινική εικόνα των παιδιών μπέρδεψε τους ιατρούς ώστε να πιστέψουν ότι αυτά έπασχαν από κάποιου είδους αρθρίτιδα. Η νόσος του Lyme όμως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, είχε ήδη εμφανιστεί στην Ευρώπη νωρίτερα. Λόγω της ετερογενούς συμπτωματολογίας της, η νόσος Lyme στην Ευρώπη είχε περιγραφεί με μια σειρά από άλλα ονόματα. Μεταξύ άλλων είχαν χρησιμοποιηθεί τα: χρόνιο μεταναστευτικό ερύθημα, σύνδρομο Bannwarth και χρόνια ατροφική ακροδερματίτιδα.

Η νόσος του Lyme μεταδίδεται με το τσίμπημα των τσιμπουριών. Το μικρόβιο που προκαλεί την νόσο όμως είναι μια σπειροχαίτη (βακτήριο) που ονομάζεται Borrelia byrgdorferi. Φυσιολογικά η Borrelia της Lyme ζει μέσα σε τρωκτικά. Ωστόσο μπορεί εύκολα να μεταδοθεί σε άλλα θηλαστικά με το τσίμπημα του τσιμπουριού. Με μεγαλύτερη συχνότητα εντοπίζεται στην Βόρεια Αμερική, λιγότερο στις θερμότερες περιοχές της Ευρώπης.

Πώς εκδηλώνεται η νόσος Lyme;

Η νόσος του Lyme έχει μια πολύ ετερογενή κλινική εικόνα. Μπορούμε να διακρίνουμε την επέλαση της νόσου σε τρία στάδια. Η διάκριση αυτή γίνεται ανάλογα με την εκδήλωση της ασθένειας. Το πρώτο στάδιο αφορά στην εμφάνιση ενός ερυθήματος στο σημείο του νυγμού του τσιμπουριού που προκαλεί έντονη φαγούρα. Το δεύτερο στάδιο σχετίζεται με την εξάπλωση των βακτηρίων στο σώμα. Τα βακτήρια συνήθως κατευθύνονται προς άλλες περιοχές του δέρματος, το νευρικό σύστημα, την καρδιά και τις αρθρώσεις. Το τρίτο στάδιο έχει να κάνει συνήθως με τις επιπλοκές της νόσου. Το ευτυχές της υπόθεσης είναι ότι η νόσος Lyme μπορεί να θεραπευτεί με την βοήθεια αντιβιοτικών. Αντιβιοτικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν σε όλα τα στάδια της νόσου. Επιπλέον μπορούν να είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ίσως απαραίτητο να δοθούν συμπληρωματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών.

Ποια είναι η χαρακτηριστική συμπτωματολογία;

Το πιο επικίνδυνο στάδιο της νόσου Lyme είναι το δεύτερο. Σε αυτό είναι που εμφανίζονται και τα συμπτώματα. Συμπτώματα θα εμφανιστούν ανάλογα με τον ιστό που έχει προσβληθεί από τις μπορρέλιες. Έτσι, μεταξύ άλλων, μπορούν να εμφανιστούν επιπλέον ερυθήματα στο δέρμα. Αν τα βακτήρια φτάσουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορούμε να έχουμε συμπτώματα μηνιγγίτιδας, πάρεση νεύρων και ριζίτιδα. Αν αντίστοιχα προσβληθεί η καρδιά, θα έχουμε κλινική εκδήλωση πανκαρδίτιδας και καρδιακού μπλοκ. Τέλος μπορούν να εμφανιστούν και άλλα μη ειδικά συμπτώματα όπως ο πυρετός, η κόπωση και ο πονοκέφαλος. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις μπορούμε να έχουμε και ιδιαίτερες λοιμώξεις όπως η ορχίτιδα και η ηπατίτιδα.

Ιστολυτική αμοιβάδα: Τι προκαλεί στον άνθρωπο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;