Μυοκαρδίτιδα και Κορονoϊός

μυοκαρδίτιδα
inside.upmc.com

 

Η μυοκαρδίτιδα, πρόκειται για μία φλεγμονή του μυός της καρδιάς (μυοκάρδιο),  που οδηγεί σε ελάττωση της ικανότητας της στην άντληση και εξώθηση του αίματος, καθώς και στην εμφάνιση αρρυθμιών.

Συνήθως, η μυοκαρδίτιδα, δε προκύπτει από ένα συγκεκριμένο παράγοντα, ενώ μπορεί να αποτελεί μέρος μίας γενικότερης φλεγμονώδους κατάστασης.

 

Συμπτώματα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλογα με το αίτιο εμφάνισης, ποικίλλουν και τα σημεία και συμπτώματα,

 • Πόνος στο στήθος
 • Αρθραλγίες
 • Πυρετός
 • Διάρροιες
 • Κόπωση
 • Δύσπνοια
μυοκαρδίτιδα
nyrsingexercise.com

Αν και συνήθως η μυοκαρδίτιδα υποχωρεί χωρίς επιπλοκές, υπάρχουν περιπτώσεις  που μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Συγκοπή: αν αφεθεί χωρίς θεραπεία
 • Ταχυαρρυθμίες
 • Καρδιακή ανακοπή ως αποτέλεσμα των αρρυθμιών

 

Αίτια:

Δεν υφίσταται ένα συγκεκριμένο αίτιο πρόκλησης  της νόσου. Ο κίνδυνος ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας, γενικά είναι σπάνιος. Πιθανές αιτίες είναι οι εξής:

 • Ιοί: Πολλά είναι τα είδη ιών που ευθύνονται για την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας, συμπεριλαμβανομένου των αδενοϊών (ιοί της γρίπης), ο κοροναϊός, ο ιός της ηπατίτιδας Β,C και ο ιός του απλού έρπητα.
 • Γαστρεντερικές λοιμώξεις, λοιμώδης μονοπυρήνωση, και η ερυθρά μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της.
 • Βακτήρια: με κυριότερους εκπροσώπους τον σταφυλόκοκκο, το στρεπτόκοκκο και το βακτήριο της διφθερίτιδας.
 • Παράσιτα
 • Φάρμακα και ναρκωτικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τοξική ή αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλεργικής αντίδρασης, αποτελούν οι πενικιλίνες , ενώ τοξική αντίδραση προκαλεί μεταξύ άλλων η κοκαΐνη.
 • Χημικά και ακτινοβολία

 

Μυοκαρδίτιδα και Κορονοϊός

Τους τελευταίους μήνες, έχει προκληθεί ανησυχία γύρω από τη μυοκαρδίτιδα και το συσχετισμό της με τα εμβόλια με mRNA (Pfizer/Biontech, Moderna). Νέοι, άρρενες, ηλικίας κάτω  των 30 ετών εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Βάσει μελέτης, το ποσοστό εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου περιορίζεται στα 4,8 περιστατικά περίπου, στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμένων ατόμων. Δεν έχει διαπιστωθεί ο ακριβής μηχανισμός εμφάνισης μυοκαρδίτιδας ύστερα από τη χορήγηση του εμβολίου, αλλά στη μελέτη στηρίχθηκαν στη χρονική συσχέτιση. Κριτήριο, δηλαδή, υπήρξε το σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ εμβολιασμού και εμφάνισης της μυοκαρδίτιδας.

μυοκαρδίτιδα
acc.org

Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ μυοκαρδίτιδας και κορονοϊού, τα δεδομένα αλλάζουν. Οξεία καρδιακή βλάβη παρατηρήθηκε στο 12% των ασθενών με κοροναϊό που εισήχθησαν στο νοσοκομείο της Γιουχάν, Κίνα.

Μέσα από μελέτη, εντοπίζονται 450 περιστατικά με μυοκαρδίτιδα ανά 1 εκατομμύριο προσβεβλημένα άτομα.

Το ποσοστό των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι υψηλά, λόγω της συστηματικής φλεγμονώδους αντίδρασης. Παράλληλα, στους ασθενείς που τελικά εισάγονται στη ΜΕΘ, έχει παρατηρηθεί μεγάλη συχνότητα θρόμβωσης και φλεβικής θρομβοεμβολής που οδηγούν σε κακή πρόγνωση για την υγεία του ασθενή.

Ο συσχετισμός κορονοϊού και μυοκαρδίτιδας, εντοπίζεται στο ένζυμο μετατροπής αγγειοτενσίνης 2. Το συγκεκριμένο ένζυμο κατέχει ζωτικό ρόλο στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Αποτελεί λειτουργικό υποδοχέα για το κορονοϊό, με αποτέλεσμα, σε δυνητική μόλυνση από τον ιό να παρατηρούνται αναπνευστικά συμπτώματα και τελικά και καρδιαγγειακά.

 

Πρόληψη για τη Μυοκαρδίτιδα:

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόληψη, απλώς κάποιες προτάσεις για πρόληψη λοιμώξεων:

 • Αποφυγή επαφής με άτομα που νοσούν από γρίπη, μέχρι να αναρρώσουν
 • Πλύσιμο χεριών για αποφυγή εξάπλωσης ασθενειών
 • Εμβόλιο κατά του Covid-19, και της κοινής γρίπης.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:

Clare Wilson(2021). Myocarditis is more common after covid-19 infection than vaccination. (available at: newscientist.com  last access: 5/9/2021).

Diaz GA, Parsons GT, Gering SK, Meier AR, Hutchinson IV, Robicsek A. (2021). Myocarditis and Pericarditis After Vaccination for COVID-19. JAMA. 

Mayo Clinic (2021). Myocarditis. (available at: mayoclinic.org  last access: 5/9/2021)

UC Davis Health, P., 2021. Heart inflammation, COVID-19 and the rare side effects of the vaccine (available at: health.ucdavis.edu  last access:5/9/2021).

Zheng, Y. Y., Ma, Y. T., Zhang, J. Y., & Xie, X. (2020). COVID-19 and the cardiovascular system. Nature reviews. Cardiology17(5), 259–260.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

ΣΤΕΛΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗ

Είμαι φοιτήτρια Νοσηλευτικής, και μέλος στην επιτροπή ισότητας των φύλων στο Πανεπιστήμιο που σπουδάζω. Παράλληλα, δραστηριοποιούμαι ενεργά με έρευνες και νέες εξελίξεις γύρω απο θέματα υγείας και σώματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;