

Η ακτινολογική απεικόνιση είναι μια από τις πιο διαδεδομένες πρακτικές που εφαρμόζονται στην σύγχρονη ιατρική. Η ακτινολογική απεικόνιση στηρίζεται στις ιδιότητες των ιοντίζουσων ακτινοβολιών. Είναι όμως γνωστό ότι ακόμη και αν οι ιοντίζουσες ακτινοβολίες παρέχουν υψηλής ακρίβειας και ποιότητας ιατρική εικόνα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στην υγεία των εξεταζομένων. Για το λόγο αυτό υπήρξε επιτακτική η ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνολογίας που θα επέτρεπε την ιατρική απεικόνιση, υπερβαίνοντας τα εμπόδια που θέτει η ακτινολογική απεικόνιση αλλά και τους ενδεχόμενους κινδύνους. Η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία έχει για ακόμα μια φορά “παντρευτεί” με την ιατρική με τον ιδανικότερο τρόπο και έδωσε τεχνολογικές καινοτομίες που επιτρέπουν την ιατρική απεικόνιση χωρίς ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ΑΜΣ & Υπέρηχοι).
Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού – ΑΜΣ – MRI
Κατ’αρχάς το MRI δίνει πολύ καλής ποιότητας εικόνες, στις οποίες μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν οι διάφορες δομές του ανθρώπινου σώματος. Έπειτα, η μέθοδος του μαγνητικού συντονισμού επιτρέπει την απεικόνιση πολλών και διαφορετικών τμημάτων του σώματος. Τέλος το σημαντικότερο πλεονέκτημά της σε σχέση με άλλες απεικονιστικές μεθόδους είναι ότι δεν χρησιμοποιεί ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Έτσι δεν επιβαρύνεται η υγεία του εξεταζόμενου με ακτινοβολία. Για τον συγκεκριμένο λόγο το MRI χρησιμοποιείται κατά κόρον για την απεικόνιση οργάνων όπως ο εγκέφαλος και της σπονδυλικής στήλης.
Δομή και αρχή λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου
Με λίγα λόγια όταν ο μαγνητικός τομογράφος τεθεί σε λειτουργία τότε ο μαγνήτης γεννά ένα πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο. Έτσι προκαλείται το φαινόμενο του πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού στους πυρήνες υδρογόνου του σώματος του εξεταζομένου. Με την βοήθεια αυτού του φαινομένου τελικά παράγονται οι εντυπωσιακές εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας. Ο μαγνητικός τομογράφος παρέχει ιδιαίτερα εντυπωσιακές εικόνες οι οποίες παρέχουν υψηλής ακρίβειας πληροφορία για διάγνωση.
Βιολογικές επιδράσεις και ασφάλεια της ΑΜΣ
Πρώτα από όλα θα πρέπει να αναφερθεί πως η βραχυπρόθεσμη έκθεση στο στατικό μαγνητικό πεδίο του Μ.Τ. δεν έχει σημαντικά βιολογικά αποτελέσματα. Ενδεχομένως να εμφανιστούν στους ασθενείς συμπτώματα όπως ναυτία, ίλιγγος, πονοκέφαλοι, μούδιασμα και οπτικές διαταραχές. Τα συμπτώματα αυτά όμως διαρκούν μόνο όσο διαρκεί η εξέταση και μετά το πέρας της εξαφανίζονται. Σημαντική θα ήταν και η αναφορά σε εγκυμονούσες γυναίκες. Γενικά δεν έχουν παρατηρηθεί δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία της μητέρας και του κυήματος από την ΑΜΣ. Για τον λόγο αυτό η ΑΜΣ είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για απεικόνιση σε εγκύους. Συνήθως ακολουθείται ο κανόνας των τριών μηνών, δηλαδή δεν θα πρέπει η μητέρα να κάνει κάποια τέτοιου είδους εξέτασης στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Παρόλα αυτά, αν είναι επιτακτικό να γίνει αυτή τότε θα επιλεχθεί η ΑΜΣ πάνω από όλες τις άλλες μεθόδους.
Η ασφάλεια της ΑΜΣ σχετίζεται και με την ύπαρξη εμφυτευμάτων ή συσκευών στο σώμα του ασθενούς. Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί πολλά υλικά ανάλογα με τον τρόπο αλληλεπίδρασής τους με το μαγνητικό πεδίο. Παρόλα αυτά το ισχυρό μαγνητικό πεδίο μπορεί να προκαλέσει τη σωστή λειτουργία συσκευών που βρίσκονται μέσα στο σώμα του ασθενούς, όπως για παράδειγμα βηματοδότες ή αντλίες γλυκόζης. Το ισχυρό μαγνητικό πεδίο ίσως να μετακινήσει αντικείμενα που έχουν σιδηρομαγνητικές ιδιότητες. Αυτά κατά την κίνησή τους μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στον ασθενή αλλά και να καταστρέψουν το σύστημα της ΑΜΣ. Επίσης, θα πρέπει από τον χώρο του μαγνητικού τομογράφου να απουσιάζει οποιοδήποτε ογκώδες αντικείμενο με σιδηρομαγνητικές ιδιότητες γιατί μπορεί να προκληθεί σοβαρό ατύχημα. Σήμερα οι κανόνες ασφαλείας τηρούνται αυστηρά για αυτό δεν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά.
Υπέρηχοι
Η ιατρική απεικόνιση με την βοήθεια υπερήχων στηρίζεται στις ιδιότητες των ηχητικών κυμάτων όσον αφορά την αλληλεπίδρασή τους με την ύλη. Γενικά η απεικόνιση με τους υπερήχους είχε μια μεγάλη εξελικτική πορεία. Κάθε νέα μέθοδος υπερήχων, όμως, στηριζόταν στην ανάκλαση των ηχητικών κυμάτων πάνω στις διάφορες εσωτερικές δομές του σώματος. Εκτός από αυτό, ανάλογα με το σημείο του σώματος που θέλουμε να απεικονίσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικής συχνότητας υπερηχητική δέσμη, έτσι ώστε η μελέτη να είναι αποδοτική και χρήσιμη.
Δοκιμασία με Φαινόμενο Doppler
Τρισδιάστατη απεικόνιση με υπερήχους
Βιολογικές επιδράσεις και ασφάλεια των υπερήχων
Η απεικόνιση με υπερήχους έχει αποδειχθεί ότι είναι η πιο ασφαλείς από όλες τις άλλες μεθόδους απεικόνισης, δεδομένου ότι δεν έχει καμία δυσμενή επίπτωση στην υγεία του ασθενούς. Γενικά η μόνη άμεση επίδραση των υπερήχων στο σώμα είναι η τοπική αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω της απορρόφησης ενέργειας. Οι υπέρηχοι μπορούν να προκαλέσουν περιορισμένες σωματικές βλάβες μόνο σε πολύ υψηλές συχνότητες οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται στην ιατρική.